Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Bezpečnosť v EÚ: Podľa analytikov je to lepšie ako v roku 2020, na SLOVENSKU sa odvtedy odohrali minimálne dva útoky!

Útok na Zámockej ulici v Bratislave (12. október 2022) a atentát na premiéra SR Roberta Fica v Handlovej (15. máj 2024). Zobraziť galériu (3)
Útok na Zámockej ulici v Bratislave (12. október 2022) a atentát na premiéra SR Roberta Fica v Handlovej (15. máj 2024). (Zdroj: Profimedia, Topky.sk/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Pred štyrmi rokmi prijala Európska únia (EÚ) novú stratégiu o bezpečnosti únie, ktorá bude platiť aj na budúci rok. Analytici porovnávali stav EÚ spred roku 2020, no odvtedy sa aj na Slovensku odohrali desivé incidenty. Posledným z nich bol atentát na premiéra SR Roberta Fica.

archívne video

Polícia informuje o základných informáciách k trestnému konaniu v súvislosti so včerajšou streľbou na premiéra Roberta Fica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Žijeme v dobe, kedy sa všetko veľmi rýchlo mení a vyvíja. Hrozby a krízy, ktoré strašia celý svet, majú v prípade vypuknutia čoraz väčší rozmer a ťažšie sa proti nim bojuje. V roku 2020 sa Európska únia (EÚ) rozhodla pracovať na svojich vnútorných a vonkajších bezpečnostných výzvach. EÚ priblížila svoje plány v dokumente Stratégia bezpečnostnej únie na roky 2020-2025. 

Od tej doby komisia uverejňuje pravidelné správy o pokroku a implementácii v rámci bezpečnosti európskeho kontinentu. Prijala a zaviedla celý rad opatrení na prevenciu a riešenie hrozieb. Dňa 15. mája 2024 vydala v poradí už siedmu hodnotiacu správu súčasnej stratégie, ktorá sa zameriava na päť oblastí. 

Hodnotiaca správa EÚ

Únia zaviedla opatrenia na zvýšenie ochrany kritickej infraštruktúry, aby sa vyhla alebo zmiernila vplyv prerušenia základných služieb a posilnila právny rámec na boj proti budúcim rizikám.

Bol prijatý súbor nástrojov na podporu všetkých členských krajín v boji proti terorizmu. EÚ je podľa hodnotiacej správy lepšie vybavená, aby mohla predvídať teroristické hrozby a predchádzať im.

Francúzsko zvyšuje úroveň bezpečnostnej pohotovosti v krajine na najvyšší stupeň
Zobraziť galériu (3)
Francúzsko zvyšuje úroveň bezpečnostnej pohotovosti v krajine na najvyšší stupeň  (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

Tretím bodom je boj proti organizovanému zločinu. Patrí sem počítačová kriminalita, nezákonné obchodovanie s drogami a iným tovarom, pašovanie migrantov a obchodovanie s ľuďmi či boj proti korupcii.  

V rámci justície sa posilnila automatizovaná výmena údajov medzi policajnými zložkami, zaviedli sa nové pravidlá pre APIS (Advance Passenger Information System), čo je systém elektronickej výmeny údajov zriadený Colnou a hraničnou ochranou. Okrem toho sa posilnila aj úloha Europolu. 

Bezpečnosť v EÚ: Podľa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Posledným bodom je spolupráca s medzinárodnými partnermi. EÚ je bezpečnejšia, keď sú bezpečnejší aj jej partneri. "Len v roku 2023 sa vynaložilo približne 700 miliónov EUR na pomoc kapacitám tretích krajín a posilnenie našej spolupráce s nimi v oblasti boja proti terorizmu a predchádzania násilnému extrémizmu a boja proti nemu," uviedli na záver analytici. 

Zámocká a atentát na premiéra SR

V konečnom dôsledku sa zdá, že prostredie Európskej únie je od roku 2020 bezpečnejšie. Keby sme si zobrali len Slovenskú republiku, od tohto roku sa odohrali len v Bratislave dva strašné útoky. Pred dvomi rokmi sa v Bratislave odohral útok na Zámockej (12. október 2022). Vo večerných hodinách okolo 19:00 páchateľ pred LGBT kaviarňou Tepláreň úkladne zavraždil dve osoby a jednu postrelil. Z vyšetrovania sa zistilo, že pôvodným terčom útočníka mal byť vtedajší premiér SR Eduard Heger, na ktorého čakal pred jeho domom. 

K stredajšej streľbe na Zámockej sa vyjadril aj Lipšic: Vrah doma nechal list na rozlúčku a aj vražednú zbraň! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dňa 15. mája 2024 počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej zaútočil Juraj C. (71) na premiéra Roberta Fica. Namieril na neho zbraň a päťkrát vystrelil. Predsedu slovenskej vlády zasiahli tri guľky a musel byť prevezený do nemocnice, kde podstúpil náročnú operáciu.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

V deň podpisu novej Stratégie bezpečnostnej únie na roky 2020-2025 (24. júl 2020) komisárka pre vnútorné záležitosti únie Ylva Johanssonová uviedla nasledovné: "Vedieť, že ste v bezpečí online, na verejnosti, vo svojom dome, pre svoje deti, buduje dôveru a súdržnosť v spoločnosti. Dnešnou stratégiou bezpečnostnej únie sa zameriavame na oblasti, v ktorých môže EÚ prispieť k ochrane ľudí v celej Európe, predvídať a riešiť vyvíjajúce sa hrozby." 

Viac o téme: BezpečnosťSREurópska komisiaHodnotiaca správaútok na ZámockejAtentát na Roberta FicaStratégia bezpečnostnej únie na roky 2020-2025
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu