Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

DÁNSKO: Odvolací súd dal za pravdu karikaturistom

KODAŇ - Dánsky odvolací súd vo štvrtok zamietol žalobu podanú siedmimi moslimskými organizáciami proti šéfredaktorom novín, ktoré v roku 2005 ako prvé publikovali 12 kontroverzných karikatúr zobrazujúcich proroka Mohameda.

Sudcovia argumentovali tým, že cieľom karikatúr, ktoré rozhnevali moslimov po celom svete, nebolo rozhnevať vyznávačov islamu. Jeden karikaturista sa stále nachádza na neznámom mieste pod ochranou polície, keďže sa mu vyhrážajú smrťou.

Sedem moslimských organizácií, všetky sídliace v Dánsku, obvinili šéfredaktora aj kultúrneho editora denníka Jyllands-Posten z cielenej urážky moslimov tým, že uverejnili "urážajúce a ponižujúce" kresby, ktoré "zobrazujú proroka Mohameda ako bojachtivého kriminálnika uvádzaním jasnej spojitosti medzi Mohamedom a vojnovým terorom", píše sa v odôvodnení žalobcov.

Štvrtkové pojednávanie potvrdilo verdikt nižšieho súdu z októbra 2006 v meste Aarhus, ktoré je sídlom novín Jyllands-Posten.

Predseda odvolacieho súdu Peter Lilholt zdôraznil, že dánske súdnictvo v súlade s Európskou chartou ľudských práv nemohlo "obmedziť slobodu vyjadrovania", inak by ohrozilo národnú a verejnú bezpečnosť. Súd sa takisto zhodol na tom, že najkontroverznejšia karikatúra zobrazujúca Mohameda s turbanom v tvare bomby a horiacim knôtom mala "satirickú povahu" a "nenarážala na všetkých moslimov a ani na moslimov z organizácií, ktoré sú v tomto prípade žalobcami". Súd zdôraznil, že "teroristické činy boli vykonané v mene islamu a nie je ilegálne na ne poukazovať satirickým spôsobom".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu