Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

VOJNA na Ukrajine Deň šesťsto päťdesiaty siedmy (10. decembra 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP/Ukrainian Presidential Press Office via)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odcestoval do Buenos Aires, kde sa v nedeľu zúčastní na slávnostnej inaugurácii nového argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho. V sobotu o tom informovala kancelária Zelenského SItuáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 654

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 654 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:48 Tím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ​​ktorý si odpykáva dlhoročný trest väzenia, spustil tento týždeň projekt pouličnej politickej reklamy proti znovuzvoleniu Vladimira Putina do prezidentského úradu. Na bilbordoch, ktoré opozícia dala nainštalovať vo viacerých ruských mestách, bol okrem nápisu "Rusko, šťastný nový rok" aj QR kód, ktorý po naskenovaní naviedol používateľa na webovú stránku Rusko bez Putina (Neputin.org), informovala v nedeľu agentúra Reuters.

21:31 Americký prezident Joe Biden bude v utorok v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v nedeľu americká spravodajská televízia CNN. Návšteva, ktorú Biely dom oznámil v nedeľu, je Zelenského druhou vo Washingtone od začiatku vojny na Ukrajine. Naposledy Zelenskyj pricestoval do americkej metropoly v septembri.

21:18 Ruská armáda spustila ďalšiu sériu vzdušných útokov zameraných na ničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry, domnieva sa britská vojenská rozviedka podľa stanice Deutsche Welle (DW). V najnovšej zvodke zverejnenej v nedeľu britským ministerstvom obrany na sociálnej sieti X britská vojenská rozviedka píše, že ruská armáda tieto útoky obnovila po vyše dvojmesačnej prestávke a nasadila do nich strategické letectvo.

21:11 Spojenci maďarského premiéra Viktora Orbána sa údajne chystajú stretnúť sa s americkými republikánmi vo Washingtone na stretnutí za zatvorenými dverami, aby lobovali za ukončenie vojenskej pomoci Ukrajine, informoval Guardian 10. decembra.

19:43 Maďarský premiér Viktor Orbán a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu krátko stretli v Buenos Aires pri príležitosti inaugurácie nového argentínskeho prezidenta Javiera Mileia. S odvolaním sa na web The New Voice of Ukraine (NV) to uviedol server magyarnemzet.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:20 Ministerstvo hlási výpadky elektriny v 455 osadách v dôsledku počasia, ruských útokov.

16:14 Rusko sa v dôsledku konfliktu na Ukrajine stalo silnejším; rovnako ako keď kedysi porazilo Hitlera a Napoleona, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, uviedla v nedeľu stanica Sky News. Lavrov v rozsiahlej sérii tvrdení povedal, že "hybridná vojna", ktorú Západ údajne vedie proti Rusku, je založená na "kultúre zrušenia". Vyhlásil tiež, že "500-ročná nadvláda Západu nad svetom" sa blíži ku koncu.

15:06 Ruské sily vykonávajú menej útočných operácií na juhovýchode, ale opäť zintenzívňujú svoje letecké útoky, povedal 10. decembra generál Oleksandr Tarnavskyi, veliteľ ukrajinskej skupiny Tavria.

13:45 V Dnepri neznáme osoby spálili pamätník obetiam ruského štrajku na obytnom dome. Polícia po podpaľačoch pátra.

13:05 Populárny hosting Hetzner prestáva slúžiť klientom z Ruska.

12:18 USA obchádzajú Kongres, aby pomohli Izraelu na rozdiel od pomoci Ukrajine.

11:34 Nemecký veľvyslanec v Rusku Alexander Graf Lambsdorff si v sobotu na veľkom vianočnom koncerte v moskovskom chráme uctil obete vojny Kremľa proti Ukrajine.Nadchádzajúce sviatočné obdobie je príležitosťou pripomenúť si obete vojen, vrátane tých na Blízkom východe a na Ukrajine, bez ohľadu na ich národnosť a vieru, povedal Lambsdorff stovkám hostí zhromaždených v moskovskom chráme.

10:04 Zostrelená strela nad Kryvyj Roh poškodila obchodné priestory a 2 nákladné autá.

9:13 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 10. decembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:21 Viac ako 30 % Američanov je za zníženie pomoci Ukrajine.

7:32 Niektorí obyvatelia Kupianska nemajú v úmysle opustiť svoje domovy napriek riziku ostreľovania a smrti.

6:18 Nemecko musí byť pripravené podporiť Ukrajinu, keď sa pomoc z iných krajín oslabí, tvrdí Scholz.

Zelenskyj sa zúčastní inaugurácii nového argentínskeho prezidenta

 Krajne pravicový ekonóm Milei v novembri zvíťazil v prezidentských voľbách a prisľúbil radikálne zmeny v politickom establišmente Argentíny vrátane zrušenia centrálnej banky či viacerých ministerstiev.Zelenskyj Mileimu k víťazstvu zablahoželal a zároveň mu poďakoval za jeho "jasnú podporu Ukrajiny". "Ukrajinci si (podporu) náležite všimli a ocenili ju," uviedol ukrajinský prezident na sociálnej sieti X.

Milei podľa vyhlásenia jeho kancelárie Zelenskému navrhol, že Argentína by mohla usporiadať summit medzi Ukrajinou a Latinskou Amerikou.Na nedeľňajšej inaugurácii novozvoleného argentínskeho prezidenta sa podľa ruských médií zúčastní aj ruský veľvyslanec v Buenos Aires Dmitrij Feoktistov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Moskva zaznamenala niekoľko vyhlásení, ktoré Milei vyslovil počas volebnej kampane. Kremeľ ho však podľa Peskova chce posudzovať až po inaugurácii.

Účasť na inaugurácii potvrdili aj viacerí zahraniční lídri vrátane španielskeho kráľa Filipa VI., maďarského premiéra Viktóra Orbána a lídrov niektorých krajín Latinskej Ameriky. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva pozvanie odmietol, zastúpi ho šéf diplomacie Mauro Vieira.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu