Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Potenciálny prevrat?! Kremeľ plánuje kampaň na destabilizáciu Ukrajiny, tvrdí Zelenskyj

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP, SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Dodávky kľúčových delostreleckých granátov na Ukrajinu sa po vypuknutí bojov medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v októbri znížili. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry AFP. Dianie sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 631

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 631 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:11 Prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval svojmu fínskemu kolegovi Saulimu Niinistovi a fínskej vláde za nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý bol dnes oznámený.

21:10 Ruské ministerstvo spravodlivosti dnes udelilo nezávislému spravodajskému serveru The Moscow Times štatút takzvaného zahraničného agenta. Informovala o tom agentúra AFP. Spoločnosti alebo osoby, ktoré sa na tejto súpiske ocitnú, sú podrobené zvýšenej úradnej kontrole.

17:06 Fínska vláda obvinila Rusko, že umožňuje migrantom prekročiť hranicu do Fínska aj bez potrebných dokladov. TASR informuje podľa agentúry DPA. Fínska pohraničná stráž zaregistrovala takmer tri desiatky nových žiadateľov o azyl na hraniciach s Ruskom krátko po tom, ako bolo oznámené uzavretie štyroch hraničných priechodov, napísala v piatok na platforme X.

16:14 Rusko plánuje destabilizačnú kampaň proti Ukrajine známu ako "Majdan 3", ktorej cieľom je zasiať chaos a nakoniec podnietiť prevrat, povedal 16. novembra novinárom prezident Volodymyr Zelenskyj. Zelenskyj sa odvolával na informácie ukrajinskej rozviedky, ako aj na informácie pochádzajúce zo západných krajín. Dokumenty na podporu svojich tvrdení neposkytol.

16:14 Ruské ministerstvo spravodlivosti v piatok uviedlo, že podalo na Najvyšší súd formálnu žiadosť o zákaz "medzinárodného LGBT verejného hnutia" pre extrémizmus. Nespresnilo, či mu ide aj o zákaz konkrétnych skupín, TASR informuje podľa agentúry AFP. Ide o najnovší krok v dlhotrvajúcej snahe Ruska obmedzovať komunitu LGBTQ ľudí, ktorí majú podľa úradov "netradičnú" sexuálnu orientáciu a rodové identity.

15:35 Ruské sily stratili v bojoch na rieke Dneper 3 500 vojakov, z toho viac ako 1 200 zabitých, a desiatky kusov vojenskej techniky, uviedla námorná pechota.

14:08 Ministerstvo obrany USA (DoD) pošle Ukrajine náhradné diely, aby zabezpečilo, že lietadlá F-16, ktoré Ukrajina dostane, budú riadne udržiavané, informovalo DoD s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľov Pentagónu.

13:43 Rusko do konca roka dodá bezplatne do Afriky 200-tisíc ton pšenice, oznámil podľa agentúry TASS novinárom ruský minister pôdohospodárstva Dmitrij Patrušev. Prvé dve lode vezúce spolu 50-tisíc ton pšenice podľa neho už vyplávali z ruských prístavov smerom do Somálska a do Burkiny Faso. Ďalšie lode zamieria do Stredoafrickej republiky, Zimbabwe, Mali a Eritrey, oznámil Patrušev. Ukrajina dnes informovala, že obilným koridorom, ktorý krajina vytvorila po júlovom odstúpení Ruska od obilných dohôd, preplávalo už vyše 150 lodí.

13:10 Joe Biden podpísal zákon o financovaní práce americkej vlády bez pomoci Ukrajine.

11:42 Ruské sily použili na útok na Chersonskú oblasť za posledný deň množstvo rôznych zbraní vrátane delostrelectva, bezpilotných lietadiel, MLRS, tankov a lietadiel, uviedol guvernér Oleksandr Prokudin.

10:59 Ukrajinské sily podnikli viacero úspešných operácií na Ruskom okupovanom východnom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti a podarilo sa im tam vytvoriť niekoľko predmostí. V piatok to oznámila ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Obranné sily Ukrajiny podnikli sériu úspešných operácií na ľavom brehu Dnepra pozdĺž frontu v Chersonskej oblasti," uviedla vo vyhlásení na sociálnych sieťach ukrajinská námorná pechota. "V spolupráci s ďalšími jednotkami obranných síl sa podarilo získať oporný bod na niekoľkých predmostiach," uvádza sa vo vyhlásení.

10:45 Ukrajinskej vzdušnej obrane sa v noci na dnes podarilo zostreliť deväť z desiatich dronov, ktoré na Ukrajinu vyslalo Rusko. Podľa ruskej redakcie BBC to oznámili ukrajinské vzdušné sily. Ruská strana potom informovala o zostrelení troch ukrajinských dronov nad ruským Smolenskom, dvoch protilodných striel Neptún nad Čiernym morom a dvoch bližšie nešpecifikovaných vzdušných cieľov nad Ruskom okupovaným polostrovom Krym.

8:57 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 17. novembru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

6:20 Ukrajina pracuje na posilnení protivzdušnej obrany v okrajových regiónoch, vyhlásil Zelenskyj. "Nie všetko sa dá teraz verejne povedať. Čo je však absolútne isté, Ukrajina neustále silnie."

6:15 Ruské sily ostreľovali päť komunít v oblasti Sumy, pričom v priebehu dňa vystrelili najmenej desaťkrát, uviedla vojenská správa oblasti Sumy.

6:00 Najmenej 2 442 detí z Ukrajiny vo veku od 6 do 17 rokov bolo transportovaných do 13 zariadení v Bielorusku po rozsiahlej ruskej invázii na Ukrajinu, podľa výskumníkov z Yale School of Public Health’s Humanitarian Research Lab (HRL).

Dodávky munície na Ukrajinu sa po začiatku vojny proti Hamasu znížili

Izrael, ktorý dostáva vojenskú podporu od USA, neúnavne útočí na Pásmo Gazy odvtedy, ako bojovníci Hamasu 7. októbra bezprecedentným spôsobom vtrhli do južnej časti Izraela a začali vraždiť ľudí, predovšetkým civilistov. "Naše dodávky sa znížili," povedal Zelenskyj novinárom, pričom mal na mysli najmä granáty kalibru 155 milimetrov, ktoré sa vo veľkej miere používajú na východnej a južnej frontovej línii na Ukrajine, a zdôraznil, že dodávky "sa naozaj spomalili".

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu