Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Desivé podozrenie: Niektorí fotografi mali o útoku Hamasu na Izrael vedieť vopred! TOTO ich vraj usvedčilo

Fotograf Hassan Eslaiah (vpravo) a vodca Hamasu Jahjá Sinvár
Fotograf Hassan Eslaiah (vpravo) a vodca Hamasu Jahjá Sinvár (Zdroj: X/@HonestReporting)

TEL AVIV - Izrael žiada od niekoľkých zahraničných mediálnych domov vysvetlenie, ako je možné, že ich fotoreportéri 7. októbra dokumentovali prekvapivý útok radikálneho hnutia Hamas na juhu Izraela. Tel Aviv tieto médiá varoval, že by mohli byť považované za spoluvinníkov trestných činov, napísal včera izraelský denník The Times of Israel (ToI). Len veľmi krátko po začiatku útoku boli na mieste spolupracovníci agentúr Reuters a AP, ktorí svoje snímky dodávajú aj stanici CNN a denníku The New York Times. Agentúry Reuters aj AP odmietli, že by vopred o útoku Hamasu vedeli. CNN s fotografom prerušila spoluprácu.

Izraelská žiadosť sa opiera o správu mimovládnej organizácie HonestReporting, ktorá upozorňuje najmä na etickú stránku veci. Pýta sa tiež na blízkosť vzťahov niektorých fotografov s členmi Hamasu, najmä kvôli fotografii, na ktorej fotografa bozkáva na tvár jeden z vodcov hnutia. Správa tiež upozorňuje, že reportéri počas útoku na sebe nemajú helmy ani nepriestrelné vesty.

"Izraelské námorníctvo pracuje v plnej spolupráci so silami pôsobiacimi na zemi v Gaze." - vyhlásil veliteľ námornej základne Ashdod, plukovník Eitan Paz. (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

"Teroristi z Hamasu neboli jediní, kto 7. októbra zdokumentoval vojnové zločiny, ktorých sa dopustili počas svojho smrtiaceho vyčíňania na juhu Izraela. Niektoré ich zverstvá zachytili fotoreportéri z Gazy pracujúci pre tlačové agentúry Associated Press (AP) a Reuters, ktorých ranná prítomnosť v hraničnej oblasti vyvoláva vážne etické otázky," uvádza HonestReporting.

Počas útoku bojovníci Hamasu zabili 1400 ľudí, prevažne civilistov, a ďalších asi 240 ľudí uniesli do Pásma Gazy, kde Hamas vládne. Niekoľko týchto únosov spomínaní fotoreportéri zachytili a jednoznačne o nich informovali ako o únosoch, píše HonestReporting.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua uviedla, že vedenie dotknutých médií poslala list so žiadosťou o vysvetlenie. Žiadala tiež okamžité kroky a uviedla, že to je "porušenie pravidiel profesijnej etiky", píšu ToI.

Tlačová agentúra AP v reakcii na obvinenia napísala, že "AP používa snímky od nezávislých fotografov z celého sveta, vrátane Pásma Gazy. Agentúra Associated Press nemala o útoku zo 7. októbra žiadne informácie, než k nemu došlo."

Agentúra Reuters "kategoricky odmieta, že by o útoku vedela vopred alebo že by jej novinári infiltrovali Hamas". "Fotografie zverejnené agentúrou Reuters boli zhotovené dve hodiny po tom, čo Hamas vypálil rakety smerom na južný Izrael, a viac ako 45 minút po tom, čo Izrael uviedol, že ozbrojenci prekročili hranicu," uviedla britská agentúra. Jej kmeňoví reportéri neboli na miestach spomínaných v správe HonestReporting a agentúra použila snímky od dvoch nezávislých fotografov pôsobiacich v Gaze, uviedol Reuters.

CNN oznámila izraelskému spravodajskému webu Ynet, že ukončila spoluprácu s jedným z fotografov menovaných v správe.

Viac o téme: Fotografiútok IzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu