Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Demonštrácia proti klimatickým zmenám sa zvrhla: Greta Thunbergová vyprovokovala muža propalestínskou výzvou

Thurnbergová bojovala o mikrofón s mužom, ktorý s ňou nesúhlasil.
Thurnbergová bojovala o mikrofón s mužom, ktorý s ňou nesúhlasil. (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

AMSTERDAM - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová opäť využila klimatickú demonštráciu, aby sa postavila na stranu Palestínčanov. S tradičnou čierno-bielou palestínskou šatkou okolo krku povedala na nedeľnom zhromaždení v Amsterdame naživo, že klimatické hnutie má povinnosť "načúvať hlasom tých, ktorí sú utláčaní a ktorí bojujú za mier a spravodlivosť". Mnohí účastníci reagovali rozhorčene.

Thunbergová potom odovzdala mikrofón žene, ktorá mala tiež na sebe palestínsky šál, ktorá tvrdila, že Izrael „pácha genocídu v mojej krajine“. Izrael útočí konkrétne na nemocnice a civilistov, uviedla žena.

Jednotky našli počas operácie v severnej časti Gazy zbrane, muníciu a výbušné zariadenia v materskej škole (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Mnohí účastníci boli Thunbergovou pobúrení

Mnohí účastníci na obvinenia reagovali pobúrene. Na pódium pred kamerami vyskočil muž a zakričal do mikrofónu: „Prišiel som sem na klimatickú demonštráciu, nie preto, aby som počul politické názory!" Greta sa s mužom naťahovala o mikrofón. Toho následne vyviedli násilím z pódia.

Thunbergová potom vyzvala účastníkov, aby zostali pokojní, a potom niekoľkokrát skandovala: „Žiadna klimatická spravodlivosť na okupovanej pôde.“ Zjavne tým narážala na palestínske územia okupované Izraelom.

Po podobnej akcii minulý mesiac už bola Thunbergová kritizovaná za to, že konkrétne nespomenula izraelské obete masakry Hamasu zo 7. októbra, ktorá si vyžiadala okolo 1200 mŕtvych.

Viac o téme: DemonštráciaAmsterdamGreta Thunbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu