Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Čo sa tam deje? V Izraeli odoberajú spermie mŕtvym vojakom! Dôvod vás šokuje

Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy
Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - V žiadnej inej krajine nie sú opatrenia plánovaného rodičovstva podporované štátom tak výrazne ako v Izraeli. Krajina umožňuje pomerne jednoduchým spôsobom oplodnenie partneriek zabitých vojakov ich spermiami.

„Rodina a deti majú v izraelskej spoločnosti veľmi vysokú prioritu, čo je jeden z dôvodov, prečo Izrael patrí k priekopníkom reprodukčnej medicíny,“ cituje Frankfurter Allgemeine (FAZ) špecialisku na plodnosť pracujúcu v Tel Avive, doktorku Nogu Fuchs Weizmanovú.

Jednotky našli počas operácie v severnej časti Gazy zbrane, muníciu a výbušné zariadenia v materskej škole (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Umelé oplodnenie je pre ženy do 45 rokov bezplatné, mrazenie vajíčok je pomerne lacné za menej ako 3 000 eur a prekážky sú malé. Od roku 2003 môžu partnerky zabitých vojakov získať ich spermie a nechať sa nimi bez väčšej námahy oplodniť.

Od útoku Hamasu 7. októbra bolo rodičom zabitých vojakov dočasne dovolené odoberať spermie svojich synov. Predtým bol potrebný urýchlený súdny príkaz, ako ďalej píše FAZ. Zatiaľ čo odobratie je riešené v podstate bez problémov, neskoršie použitie je vždy predmetom diskusií. Tie zahŕňajú etické a právne otázky. Pre rodiny mŕtvych ponúka tento postup nádej do budúcnosti.

Viac o téme: VojaciUmelé oplodnenieIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu