Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyristosedemdesiaty prvý (7. júna 2023)

Výbuch priehrady Nova Kachovka spôsobil záplavy v celej oblasti Zobraziť galériu (6)
Výbuch priehrady Nova Kachovka spôsobil záplavy v celej oblasti (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinskí sabotéri údajne v utorok vyhodili do vzduchu čpavkovod vedúci z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 468

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 468 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:44 Ministerstvo obrany Ukrajiny zdieľalo video, na ktorom ukrajinskí vojaci používajú bezpilotné lietadlá na zásobovanie vodou civilistov uviaznutých na vrchu ich domu v zaplavenej oblasti Chersonskej oblasti.

21:44 Záplavy zasiahli Mykolajivskú oblasť, 13 osád je ohrozených. Záplavy spôsobené zničením priehrady Kachovka zasiahli Mykolajivskú oblasť s najmenej 13 ohrozenými osadami, uviedol 7. júna guvernér Vitalii Kim.

21:39 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg bude vo štvrtok predsedať mimoriadnemu zasadnutiu Komisie NATO-Ukrajina. Témou bude zničená ukrajinská Kachovská priehrada. Šéf NATO to uviedol v stredu na sociálnej sieti.

20:40 Britániu neodradia vyhrážky Ruska, aby Ukrajine naďalej dodávala zbrane, povedal v stredu britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Zároveň očakáva, že Moskva svoju rétoriku ešte viac vyostrí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že ho šokovalo zlyhanie Organizácie Spojených národov a Červeného kríža pri poskytovaní pomoci po zničení Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Informoval o tom britský denník Sky News, ktorý správu prevzal z nemeckých médií.

19:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu telefonicky hovoril so svojím francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom o situácii v Chersonskej oblasti po zničení Kachovskej priehrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:25 Ukrajina ešte plánovanú a napäto očakávanú protiofenzívu nezačala, až sa tak stane, bude to všetkým zrejmé, povedal agentúre Reuters tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Rusi si vraj podľa neho pletú lokálne ukrajinské postupy na niektorých úsekoch frontu so začatím väčšej operácie. Poprel tak tvrdenie ruskej strany, že Ukrajina už do protiútoku prešla.

19:20 Utorňajšie poškodenie Kachovskej vodnej nádrže na Ukrajine zaplavilo 29 miest a dedín v okolí rieky Dneper. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. TASR správu prevzala z webových stránok staníc BBC a Sky News, ktoré upozornili aj na možné humanitárne, hospodárske či ekologické škody.

18:40 Rusi zostrelili na Kryme vlastný dron Mohajer-6, ktorý im darovali ich „iránski partneri“.

17:44 Ukrajinská armáda postúpila na frontovej línii pri meste Bachmut na východe Ukrajiny za uplynulých 24 hodín o 1100 metrov. V stredu to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Ukrajinské sily sú pri Bachmute v ofenzíve už niekoľko dní, pričom ruská armáda prešla do defenzívy a snaží sa udržať svoje pozície, opísala situáciu na frontovej línii Maľarová.

16:46 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu označil útok na Ruskom okupovanú Kachovskú priehradu na juhu Ukrajinu za "barbarský čin". Moskva zo zničenia priehrady obviňuje Kyjev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:22 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu uviedlo, že oprava poškodeného čpavkovodu vedúceho z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy bude trvať jeden až tri mesiace. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

15:55 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským navrhol vytvorenie medzinárodnej komisie na vyšetrovanie zničenia Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Tento návrh predstavil aj ruskému lídrovi Vladimirovi Putinovi. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu