Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Obe dávky vakcíny proti covidu v Česku dostali už tri milióny ľudí

Očkovanie proti covid-19
Očkovanie proti covid-19 (Zdroj: SITA/Nathan Papes/The Springfield News-Leader via AP)

PRAHA - Česko prekonalo v nedeľu hranicu troch miliónov úplne zaočkovaných ľudí z 10,7 milióna všetkých obyvateľov. Z celkového počtu takmer osem miliónov podaných dávok vakcín proti koronavírusu dostalo aspoň prvú dávku 4,9 milióna ľudí, čo znamená, že vyše polovica z 8,5 milióna dospelých už má aspoň čiastočnú očkovaciu ochranu proti ochoreniu COVID-19.

V stredu nadránom o tom informoval portál Novinky.cz. Rezort zdravotníctva tiež informoval, že 1,7 milióna ľudí získalo čiastočnú imunitu prekonaním covidu. Ďalšie státisíce ľudí podľa odborníkov ochorenie prekonali bez príznakov a neboli nikde registrovaní.

Česko tak smeruje ku kolektívnej imunite, čiže aspoň k 70-percentnej zaočkovanosti, ale tento cieľ dosiahne najskôr až na jeseň. Odborníci navyše tvrdia, že spoľahlivejšie je dosiahnuť 80- až 90-percentnú zaočkovanosť proti covidu.

Podľa premiéra Andreja Babiša budú vakcíny najmä v júli chýbať, pretože nastane očakávaný pokles dodávok od výrobcov. Problém s nedostatkom dávok môže byť podľa neho pri prvovakcinácii. Babiš to chce vykryť požičaním až milióna dávok z Izraela.

Od 1. júla sa má spustiť registrácia na očkovanie aj pre deti od 12 do 15 rokov, ktorých je v Česku približne 456.000, aj keď ani zďaleka nie všetky dajú rodičia zaočkovať. V rýchlosti aplikovania prvých dávok je Česko mierne pod priemerom Európskej únie, podľa štatistík vedeckého portálu Our World Data je na 16. mieste. Na dávku stále čaká vyše 580.000 záujemcov.

Údaje ukazujú, že s vekom podiel tých, čo prejavili o očkovanie záujem, klesá. Babiš preto cez víkend apeloval, aby sa všetci dali zaočkovať, keďže je to bezpečné.

"Pravdepodobne sa dostaneme v júli do situácie, keď budeme očkovať bez registrácie. Tam je to hlavne o spolupráci so zamestnávateľmi," oznámil podľa portálu Novinky.cz premiér.

Viac o téme: ČeskoOčkovanieVakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu