Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vakcínu proti Covid-19 vyvinuli aj z buniek potratených plodov: Veľká výzva veriacim, Vatikán hovorí o dobre!

 Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

PRAHA - Je morálne prípustné nechať sa očkovať proti chorobe covid-19, aj keď sa niektoré vakcíny opierajú o výskum využívajúci tkanivo plodov z umelých potratov. Vakcináciu treba zvažovať nielen s ohľadom na zdravie vlastné, ale aj druhých ľudí a na spoločné dobro, uviedla v dnešnom stanovisku k očkovaniu Česká biskupská konferencia (ČBK). Na druhú stranu nemožno podľa českých biskupov nikoho diskriminovať kvôli rozhodnutiu nenechať sa očkovať.

"Úlohou Českej biskupskej konferencie nie je suplovať činnosť vlády či ministerstva zdravotníctva v tejto oblasti. Je však na mieste rozptýliť najväčšie obavy radu veriacich a vniesť do problematiky určité svetlo. Preto chceme zopakovať: nechať sa zaočkovať je morálne prípustné," uviedla ČBK. Ľudia by pri rozhodovaní, či sa nechajú očkovať, nemali myslieť len na seba, ale zvlášť na tých najzraniteľnejších, pre ktorých môže nákaza znamenať ohrozenie na zdraví aj na živote.

Na druhú stranu musí zostať očkovanie dobrovoľné, nie je morálnou povinnosťou. "V takom prípade však človek musí zodpovedne urobiť všetko potrebné pre to, aby prípadne nenakazil druhých, zvlášť tých, ktorí zo zdravotných a iných dôvodov nemôžu byť zaočkovaní," hovorí sa v stanovisku biskupskej konferencie.

Stanovisko českých biskupov vychádza okrem iného z pondelkového vyhlásenia vatikánskej Kongregácie pre náuku viery. V ňom sa uvádza, že nechať sa očkovať proti covidu-19 je morálne prijateľné aj v prípade, že sa vakcíny opierajú o výskum využívajúci tkanivo plodov z potratov. Hoci je podľa učenia katolíckej cirkvi umelé prerušenie tehotenstva závažným hriechom, Vatikán dospel k záveru, že je morálne prijateľné dostať vakcínu proti covidu-19 od spoločností, ktoré použili bunkové kultúry z potratených plodov pri výskumnom a výrobnom procese.

Platí to v prípade, keď vakcíny, ktoré sú podľa Vatikánu z etického hľadiska v poriadku, nie sú verejnosti dostupné. Kongregácia vo vyhlásení katolíkov upozorňuje, že hoci v niektorých krajinách môžu byť dostupné rôzne vakcíny, nebude možné si vybrať konkrétny typ. To platí aj pre Českú republiku.

Použitie tkaniva plodov pre vývoj vakcín nie je ničím neobvyklým, uviedla agentúra DPA. Pri výskume sa o ne opierali aj spoločnosti Pfizer a BioNTech, ktorých vakcíne podmienečné povolenie udelila Európska komisia, či firmy Moderna a AstraZeneca. "Väčšina vakcín, ktorá bude u nás pravdepodobne počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov dostupná, bola vyvinutá s pomocou eticky problematického materiálu," poznamenala Česká biskupská konferencia. Znamená to ale, že príjemca takejto vakcíny neschvaľuje spôsob, ako bola vyrobená, a tiež usiluje o to, aby bola v budúcnosti dostupná "morálne prijateľná alternatíva".

Viac o téme: VakcínaPotratyBiskupiEmbryáKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu