Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Dobré správy: Nová vakcína má veľmi sľubnú účinnosť, zareagovali aj trhy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

BERLÍN - Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer dnes oznámila, že jej experimentálna vakcína proti covidu-19 vykázala viac ako 90-percentnú účinnosť. K záveru spoločnosť dospela na základe predbežných údajov z rozsiahlej štúdie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pfizer v spolupráci s nemeckou BioNTech SE podľa agentúry Reuters tak teraz ako prví doložili úspešné dáta z rozsiahlej klinickej štúdie vakcíny proti koronavírusu. Spoločnosť Pfizer uviedla, že pri vakcíne doteraz nezistili žiadne vážne vedľajšie účinky a plánujú požiadať o jej schválenie ku krízovému použitiu v USA najneskôr v tomto mesiaci.

V prípade takéhoto schválenia bude spočiatku počet dávok obmedzený. Zároveň podľa agentúry Reuters zatiaľ nie je úplne jasné, ako dlho bude vakcína človeka pred nákazou chrániť. Správa však podľa agentúry prináša nádej, že sa preukáže úspešnosť aj u ďalších experimentálnych vakcín proti Covidu-19.

KORONAVÍRUS Dobré správy: Nová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Lennihan, File)

Skvelý deň pre ľudstvo

"Dnešok je skvelým dňom pre vedu a pre ľudstvo," uviedol vo vyhlásení Albert Bourla, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer. "Dosahujeme tento zásadný míľnik v našom programe vývoja vakcíny v čase, keď to svet najviac potrebuje," doplnil s tým, že počty nakazených vo svete stúpajú k novým rekordom, hrozí zahltenie nemocníc a ekonomika sa snaží opäť otvoriť. Pfizer plánuje požiadať o schválenie vakcíny ku krízovému použitiu v USA pre osoby vo veku 16-85 rokov. K tomu bude treba zhromaždiť dva mesiace údajov o bezpečnosti vakcíny u približne polovice účastníkov štúdie - teda asi 44.000 ľudí. Očakáva, že dáta bude mať koncom mesiaca.

Priebežná analýza sa podľa Pfizeru uskutočnila po tom, čo 94 účastníkov štúdie ochorelo na COVID-19 a bolo teda možné údaje porovnať s tým, kto dostal vakcínu a kto placebo. Spoločnosť neuviedla, koľko presne ľudí, ktorí vakcínu dostali, sa nakoniec Covidom-19 nakazilo. Spomínaná viac ako 90-percentná účinnosť však naznačuje, že z 94 nakazených vakcínu mohlo dostať maximálne osem ľudí, píše Reuters. Vakcínu účastníci štúdie dostali v dvoch dávkach v rozpätí troch týždňov.

KORONAVÍRUS Dobré správy: Nová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Prešli cez stanovenú normu

Miera účinnosti vakcíny výrazne prevyšuje 50-percentnú účinnosť, ktorú pre vakcínu proti COVIDu-19 požaduje americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Pfizer uviedla, že v štúdii bude pokračovať, kým medzi účastníkmi nebude 164 prípadov nákazy koronavírusom, čo vzhľadom k narastajúcemu počtu chorých v USA môže byť pomerne skoro.

Pfizer a BioNTech uzavreli s americkou vládou zmluvu v hodnote 1,95 miliardy dolárov na dodávku 100 miliónov dávok vakcíny už od tohto roku. Takisto dosiahli dohodu o dodávkach lieku s Európskou úniou, Britániou, Kanadou a Japonskom. Aby ušetrili čas, začali spoločnosti vakcínu vyrábať ešte skôr, než si boli isté jej účinnosťou. V tomto roku plánujú vyrobiť dostatok vakcíny pre 25 miliónov ľudí. Pfizer očakáva, že budúci rok vyprodukuje až 1,3 miliardy dávok vakcíny.

Nemecko chce ako prvé očkovať seniorov a zdravotníkov

Očkovanie proti koronavírusu sa v Nemecku v začiatku, než bude vakcín dostatok, nezaobíde bez uprednostnenia seniorov, ľudí so zdravotnými problémami a zdravotníkov. Dnes to na tlačovej konferencii v Berlíne vyhlásila šéfka Nemeckej etickej rady Alena Buyxová. Zároveň uistila, že očkovanie nebude povinné. "Je ale dôležité, aby sme dosiahli široký súhlas populácie s vakcináciou. Vieme, že aby sme dosiahli dostatočnú imunitu obyvateľstva, tak sa ich musí zapojiť 70 percent. Na 70 percent ľudí sa teda musí nechať očkovať," povedal Gerald Haug, ktorý stojí na čele nemeckej akadémie vied Leopoldina. Dodal, že bez všeobecného súhlasu s očkovaním, bez jasných informácií o vakcíne a transparentnosti celého procesu to nebude možné.

Leopoldina spoločne s etickou radou a očkovaciou komisiou STIKO preto vypracovali dokument, ktorý sa venuje etickému a spravodlivému prístupu k očkovaniu. Vo vývoji je po celom svete niekoľko desiatok očkovacích látok, z ktorých mnohé vychádzajú z testovania ako veľmi sľubné. Napríklad farmaceutická spoločnosť Pfizer dnes oznámila, že jej experimentálna vakcína proti chorobe COVID-19 vykázala viac ako 90 percentnú úspešnosť.

Ciele majú jasné

"Čoskoro budeme mať k dispozícii vakcínu. Kto ju dostane prvý? Na počiatku očkovacej látky nebude veľa," povedala Buyxová. Nie je preto iná možnosť, než stanoviť priority výberu, a to aj s ohľadom na solidaritu. "Očkovacím cieľom v zhode s etickými a právnymi princípmi je zabrániť ťažkým prípadom covidu-19 a úmrtiam, ochrániť osoby obzvlášť vystavené koronavírusu, zabrániť prenosu medzi ohrozené skupiny obyvateľstva a zaistiť chod štátu a verejného života," uvádza dnes zverejnený zoznam odporúčaní, na ktorých sa akademici zhodli.

Buyxová vysvetlila, že podľa týchto záverov by ako prvý mali byť zaočkovaní seniori, ľudia s komplikovaným zdravotným stavom a chronickými chorobami a tiež zdravotníci. K prvej vlne Buyxová radí aj policajtov, hasičov či učiteľov. Thomas Mertens, ktorý vedie STIKO, zdôraznil, že spoločný dokument nie je súborom nariadení, ale naopak návrhom odporúčania. "Stanovenie priorít je úlohou zodpovedných politikov," uviedol Mertens.

Nebudú nikoho nútiť

Nemecká vláda ale dlhodobo dáva najavo, že v ťažení proti pandémii chorobe COVID-19 sa riadi názormi odborníkov a že sa rovnako zachová aj v distribúcii vakcín. To v nedeľu odkázala občanom aj kancelárka Angela Merkelová. "O otázke, kto bude očkovaný najskôr, rokujeme so STIKO, Leopoldinou aj etickou komisiou," povedala.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Martin Meissner)

"Už teraz môžem iste prezradiť, že najvyššie na zozname sú prirodzene opatrovatelia, lekári a tiež ľudia z rizikových skupín," vyhlásila kancelárka. "Nikto nebude nútený, aby sa nechal zaočkovať, bude to na slobodnom rozhodnutí každého," dodala.

Biden a Trump privítali potenciálnu vakcínu

Novozvolený americký prezident Joe Biden v pondelok privítal správu, že potenciálna vakcína vyvíjaná americkým koncernom Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech má 90-percentnú účinnosť. Upozornil však, že boj proti koronavírusu SARS-CoV-2 potrvá ešte mesiace, informovala agentúra AFP.

"Gratulujem skvelým mužom a ženám, ktorí pomohli dosiahnuť tento pokrok a dali nám takýto dôvod na nádej," povedal Biden. "Takisto je však dôležité pochopiť, že od konca boja s COVID-19 nás stále delia celé mesiace," dodal a upozornil na dôležitosť nosenia rúšok. Úradujúci americký prezident Donald Trump správu o vakcíne takisto pochválil. "Burza prudko rastie, čoskoro príde vakcína, podľa správ má 90-percentnú úspešnosť. Skvelé správy!" napísal Trump na Twitteri. Pfizer a BioNTech v pondelok oznámili, že vakcína, na ktorej vývoji spolupracujú, má 90-percentnú účinnosť. Správu pozitívne prijali trhy a akcie po celom svete sa prudko posilnili.

EÚ a WHO privítali správu o novej vakcíne

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok označila za "skvelú správu" výsledky klinických štúdii vakcíny proti COVID-19, ktorú vyvíja americký koncern Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech. "Európska veda funguje," napísala von der Leyenová na Twitteri. "Európska komisia s týmito spoločnosťami čoskoro podpíše kontrakt až na 300 miliónov dávok," napísala. O zámeroch EÚ podpísať takúto dohodu v pondelok informoval i europoslanec Peter Liese, píše agentúra Reuters. Pfizer a BioNTech skôr v priebehu dňa oznámili, že vakcína, na ktorej vývoji spolupracujú, má 90-percentnú účinnosť.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelkovom stanovisku pre Reuters uviedla, že najnovšie výsledky rozsiahlejších testov tejto vakcíny zatiaľ nedostala. Posúdila však už "neklinické" údaje a aktuálne skúma druhý súbor dát týkajúci sa kvality vakcíny vrátane jej zložiek a spôsobu výroby. Zdroje z EÚ podľa agentúry AFP informovali, že agentúra EMA pracuje na hodnotení viacerých potenciálnych vakcín, pričom Brusel sa zatiaľ drží svojej predpovede, že jedna z nich bude schválená a k dispozícii v prvej časti roka 2021. Oznámenie o vakcíne pozitívne prijal i riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/WHO/Christopher Black via AP)

Na Twitteri vyjadril poďakovanie všetkým vedcom a partnerom na celom svete, ktorí vyvíjajú nové bezpečné a účinné nástroje s cieľom poraziť COVID-19. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn správy o vakcíne označil za "veľmi povzbudivé", napísala agentúra DPA. Takisto ocenil, že na vývoji vakcíny proti COVID-19 sa ako jedna z prvých podieľa i nemecká spoločnosť BioNTech. "Neznamená to však, že schválenie vakcíny príde zajtra," upozornil. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová na Twitteri napísala, že "dnešná správa o vakcíne je veľmi pozitívna a ponúka svetlo na konci tunela".

Johnson upozornil však ďalšie prekážky

Britský premiér Boris Johnson v pondelok privítal správy o novej vakcíne proti koronavírusu SARS-CoV-2. Upozornil však na ďalšie prekážky. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC. "Vývoj vakcíny proti koronavírusu odstraňuje jednu významnú prekážku, tých je však ešte viac," povedal Johnson. Americký koncern Pfizer a nemecká spoločnosť BioNTech v pondelok oznámili, že vakcína, na ktorej vývoji spolupracujú, má 90-percentnú účinnosť. Johnson tieto správy označil za pozitívne. Ľudí však upozornil, aby sa "na túto správu nespoliehali ako na riešenie" pandémie.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

"Najväčšia chyba, akú môžeme urobiť, by bolo poľaviť v našom odhodlaní v rozhodujúcej chvíli," povedal. Británia v pondelok hlásila 21.350 nových prípadov nákazy za posledný deň, ako aj 194 úmrtí osôb, ktoré mali v predchádzajúcich 28-dňoch pozitívny test. Zástupca hlavného britského hygienika Jonathan Van-Tam vyjadril nádej, že prvá vakcína by mohla byť k dispozícii do Vianoc. Johnson povedal, že Británia bude pripravená vakcínu použiť po tom, ako schvália jej používanie. Spojené kráľovstvo podľa jeho slov objednalo 40 miliónov dávok vakcíny, čo by malo stačiť na zaočkovanie 20 miliónov ľudí.

Viac o téme: účinnosťVakcínaCOVID-19Pfitzer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu