Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Europoslanci vo veľkom kritizujú USA: Dôvodom je správanie k prisťahovalcom na hraniciach

Americký vojak na hraniciach s Mexikom
Americký vojak na hraniciach s Mexikom (Zdroj: Twitter.com/DNN World News ‏)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyjadrili vo štvrtok v Štrasburgu hlboké znepokojenie nad porušovaním ľudských práv v Hongkongu, Rusku a na americko-mexickej hranici.

Hlavné odkazy europoslancov spočívajú v tom, že vláda Hongkongu musí stiahnuť kontroverzný návrh zákona o vydávaní, ktorý by mohol uľahčiť vydávanie občanov Hongkongu do Číny z politických dôvodov. Odkaz do Moskvy znie, že Rusko musí prepustiť nezákonne zadržaných ukrajinských väzňov a prestať prenasledovať environmentálnych aktivistov a do tretice je tu výzva pre vládu USA v súvislosti s praktikami oddeľovania rodín migrantov prekračujúce hranice z Mexika do Spojených štátov. EP žiada skoncovať s oddeľovaním rodín a Washington upozornil, že zadržaní musia mať prístup k vode, potravinám a prístreškom.

"Európsky parlament vyjadruje hlboké znepokojenie nad situáciou, v ktorej sa nachádzajú migranti a žiadatelia o azyl na hraniciach medzi USA a Mexikom, najmä pokiaľ ide o deti migrantov," uvádza sa v uznesení zákonodarného zboru EÚ. Europoslanci vyjadrili "hlboké znepokojenie" aj v súvislosti s otrasnými podmienkami v amerických zadržiavacích centrách, kde prisťahovalcom chýba primeraná zdravotná starostlivosť, dôstojné stravovanie a náležitá hygiena. 

Rezolúcia EP, za ktorú hlasovalo 330 poslancov, 25 boli proti a 55 sa hlasovania zdržali, je prísna najmä v otázke rozdeľovania rodín prisťahovalcov, a ich zadržiavanie, čo "nikdy nie je v záujme dieťaťa". Poslanci vyzvali Washington, aby prestal oddeľovať rodiny a, ako vec naliehavého významu, aby znovu zjednotil všetky rodiny s deťmi, ktoré sú stále oddelené od svojich rodičov alebo opatrovníkov.

"Opatrenia na riadenie hraníc musia byť v súlade s medzinárodnými záväzkami USA v oblasti ľudských práv a nemali by byť založené na úzkych politikách zameraných na odhaľovanie, zadržiavanie a urýchlené deportovanie nelegálnych migrantov," uvádza sa tiež v rezolúcii europarlamentu. Poslanci vyzvali zodpovedné orgány v USA, aby okamžite zabezpečili, že všetci zadržaní na hraniciach budú mať prístup k základným právam, ako sú voda, potraviny a prístrešie.

"Spojené štáty učili svet, že život, sloboda a snaha o šťastie sú neodcudziteľné práva. Koncentračné tábory prezidenta Donalda Trumpa sú ďaleko od týchto vznešených ideálov," upozornila britská liberálna europoslankyňa Sheila Ritchieová.

Ďalšie sankcie pre režim venezuelského prezidenta Madura

Európsky parlament (EP) už po tretí raz v tomto roku prijal uznesenie o situácii vo Venezuele. Poslanci vyjadrili hlboké znepokojenie nad núdzovým stavom v tejto krajine a opätovne vyjadrili podporu dočasnému prezidentovi Juanovi Guaidóovi. Poslanci EP v súlade s najnovšou správou Vysokého komisára OSN pre ľudské práva zastávajú názor, že venezuelský prezident Nicolás Maduro je priamo zodpovedný, rovnako ako aj ozbrojené a spravodajské sily "v službe jeho nelegitímneho režimu", za bezohľadné používanie násilia pri potláčaní procesu demokratického prechodu a obnovenia právneho štátu vo Venezuele. 

V uznesení, za ktoré sa vyslovilo 455 poslancov, 85 hlasovalo proti a 105 sa zdržali hlasovania, sa opätovne uvádza plná podpora pre "legitímneho dočasného prezidenta" Juana Guaidóa. Europoslanci vyzvali Radu EÚ (členské štáty), aby prijala dodatočné sankcie zamerané na štátne orgány zodpovedné za porušovanie ľudských práv a represie vo Venezuele. Europarlament žiada, aby orgány EÚ obmedzili pohyb týchto osôb, zmrazili ich majetok a pozastavili im víza, ako aj víza pre ich najbližších príbuzných.

Zákonodarný zbor EÚ zároveň dal najavo, že podporuje prebiehajúci rokovací proces, ktorý vedie Nórsko s cieľom nájsť východisko zo súčasnej slepej uličky v tejto krajine, pričom poslanci vítajú dohodu oboch strán o mierovom dialógu, ktorý by mal vytvoriť podmienky pre slobodné, transparentné a dôveryhodné prezidentské voľby. Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová v pléne europarlamentu varovala, že Únia bude aj naďalej rozširovať svoje cielené reštriktívne opatrenia proti zodpovedným orgánom vo Venezuele, ak prebiehajúce rokovania nedospejú ku konkrétnym výsledkom.

Europoslanci v prijatom uznesení odsúdili zneužívanie moci, ktorého sa dopustili orgány presadzovania práva ako aj brutálne represie zo strany bezpečnostných síl. Upozornili na neprípustnosť svojvoľného zadržiavania osôb, mučenia a mimosúdnych popráv a opätovne potvrdili svoju podporu pre vyšetrovanie Medzinárodného trestného súdu v súvislosti s rozsiahlymi zločinmi páchanými venezuelským režimom.

Správe EP v tejto súvislosti upozornila, že vyše sedem miliónov ľudí vo Venezuele potrebuje humanitárnu pomoc, pričom 94 percent obyvateľov žije pod hranicou chudoby a 70 percent detí nechodí do školy. Z krajiny pred krízou utieklo už viac ako 3,4 milióna Venezuelčanov. 

Viac o téme: EuroparlamentKritikaMexikoEuroposlanciSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu