Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Teroristický útok na hotelový komplex: Výbuch a streľba, najmenej päť obetí

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis)

NAIROBI - Utorkový útok v kenskom hlavnom meste Nairobi bola "koordinovaná operácia" s využitím samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil vo vstupnej hale luxusného hotela. Oznámil to šéf kenskej polície Joseph Boinnet. Vyžiadal si najmenej päť obetí. S odvolaním sa na priamych svedkov to uvádza agentúra Associated Press (AP). Oficiálne miesta zatiaľ počet obetí či zranených nezverejnili. Zranených je však podľa záberov z miesta útoku mnoho, nemocnice žiadajú občanov o darovanie krvi.

Podľa agentúry AFP Boinnet v televíznom vysielaní potvrdil, že útok v luxusnom hotelovom komplexe sa začal okolo 13.00 h SEČ odpálením nálože, ktorej výbuch zasiahol tri autá na parkovisku tamojšej banky, a samovražedným bombovým útokom vo vstupnej hale hotela Dusit. Povedal, že "mnohí z hostí utrpeli vážne zranenia", ale neposkytol údaj o prípadných úmrtiach.

VIDEO Teroristický útok na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis)

Podľa Boinneta bezpečnostné sily obsadili už šesť zo siedmich poschodí hotela a snažia sa dostať pod kontrolu aj "zostávajúce prístavby v komplexe". "Našou hlavnou úlohou je pátranie a záchrana, ako aj neutralizácia kriminálnych živlov," dodal Boinnet. Podľa AFP sa z miesta aj šesť hodín po útoku ozývala sporadická streľba.

VIDEO Teroristický útok na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis)

Udalosť podľa agentúry AP pripomenula mnohým Keňanom útok na obchodné centrum Westgate Mall v Nairobi, pri ktorom prišlo v roku 2013 o život 67 ľudí. K zodpovednosti zaň sa taktiež prihlásila skupina aš-Šabáb, operujúca v Somálsku. Na nič netušiacich zákazníkov začali teroristi strieľať zo samopalov a hádzali na nich granáty. Rukojemnícka dráma v Nairobi trvala štyri dni.

Viac o téme: Teroristický útokNairobiHotelový komplex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu