Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Džihádisti zaútočili na luxusný hotel: Zajali rukojemníkov, kričali Alláhu Akbar!

Džihádisti zaútočili na luxusný hotel vyhľadávaný cudzincami Zobraziť galériu (2)
Džihádisti zaútočili na luxusný hotel vyhľadávaný cudzincami (Zdroj: SITA/AP)

BAMAKO - Skupina džihádistov zaútočila v nedeľu na luxusný hotelový komplex neďaleko malijskej metropoly Bamako. Nakrátko sa im podarilo zajať rukojemníkov, avšak bezpečnostné zložky útočníkov napokon zlikvidovali, informovala dnes agentúra AP.

O život prišli minimálne dvaja ľudia, 36 ďalším sa však podarilo z hotela ujsť. Zranenia utrpelo minimálne 14 osôb vrátane cudzincov. Traja páchatelia boli zabití a štvrtý ušiel. Útočníci ozbrojení strelnými zbraňami napadli hotelový komplex Le Campement Kangaba na predmestí Bamaka, ktorý vyhľadávajú aj cudzinci prichádzajúci do Mali. Podľa správ svedkov niektorí z ozbrojencov kričali "Alláhu Akbar" (Boh je veľký).

Džihádisti zaútočili na luxusný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na mieste zasahovali príslušníci malijských bezpečnostných síl, príslušníci mierovej misie OSN aj vojaci francúzskej armády. Z komplexu sa ozývala streľba a začala horieť minimálne jedna z tamojších budov. Medzi dvoma potvrdenými obeťami je aj občan Francúzska, ktorý mal aj gabonské občianstvo. Agentúra AP citovala nemenovaného predstaviteľa OSN, podľa ktorého sa v areáli v čase útoku nachádzali aj osoby spojené s francúzskou vojenskou misiou, ako aj s misiami OSN a EÚ pôsobiacimi v Mali.  

K útoku, ku ktorému došlo počas posledného týždňa moslimského pôstneho mesiaca ramadán, sa bezprostredne nikto neprihlásil.  Spojené štáty pred týždňom varovali pred možnými útokmi v Bamaku, ktorých terčom by sa mohli stať diplomatické misie západných krajín alebo lokality vyhľadávané ich občanmi. 

K útoku na hotel sa zatiaľ nik neprihlásil, pripomína akcie islamistov

Najmenej dve obete na životoch z radov hotelových hostí si vyžiadal nedeľňajší útok na hotel v blízkosti malijskej metropoly Bamako. Informoval o tom dnes malijský minister národnej bezpečnosti Salif Traoré. Terčom útoku bol hotelový areál Le Campement Kangaba, ktorý je vyhľadávaný cudzincami žijúcimi alebo dlhodobo pôsobiacimi v Mali. Ako spresnil minister, bezpečnostné zložky zlikvidovali najmenej štyroch útočníkov, pričom jeden z nich bol už na úteku. Traoré dodal, že polícia má situáciu v hotelovom komplexe pod kontrolou.

K útoku, ku ktorému došlo počas posledného týždňa moslimského pôstneho mesiaca ramadán, sa stále nikto neprihlásil. Jeho scenár však pripomína útoky, k akým v uplynulom období došlo v malijskom Bamaku, susednej Burkine Faso či Pobreží Slonoviny. K týmto útokom sa prihlásila al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) alebo jej blízke hnutia.

Medzi obeťami aj Portugalčanka

Jednou z obetí nedeľňajšieho útoku na hotel v Mali je Portugalčanka, ktorá bola členkou vyslanej misie EÚ, uviedla dnes vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Po rokovaní únijných ministrov zahraničných vecí skonštatovala pokrok v externej migračnej politike, boji proti terorizmu a ohlásila vyslanie tímu expertov na bezpečnostnú reformu do Iraku.

"Nanešťastie, môžem potvrdiť, že medzi obeťami sú dvaja naši európski kolegovia. Jedným z nich je Portugalčanka, ktorá bola členom misie EÚ v Bamako a jedna Malijčanka, ktorá pracovala pre európsku delegáciu. Ukazuje to silu solidarity medzi EÚ a Mali, solidarity, ktorá nie je len politická, ale prejavuje sa aj činmi. Každý deň pracujeme spolu v náročných podmienkach, ktoré sú nebezpečné," vyhlásila Mogheriniová.

K útoku na hotelový komplex neďaleko metropoly Mali Bamako došlo v nedeľu. Neidentifikovaný útočník pripravil o život štyroch ľudí a jeden z hostí je stále nezvestný. Informovala o tom agentúra Reuters. EÚ do Mali vyslala výcvikovú misiu, ktorá cvičí miestnu armádu a bezpečnostné zložky v boji proti islamským radikálom. Na misii sa podieľa 22 členských štátov Únie a päť nečlenov.

S Mali, Senegalom, Nigerom, Nigériou a Etiópiou Únia uzavrela migračné dohody, ktoré majú obmedziť prílev migrantov do severnej Afriky a ďalej Európy. EÚ týmto štátom finančne pomáha a snaží sa v nich zlepšiť životné podmienky, aby ľudia nemali dôvod z nich utekať. Podľa hlavy únijnej diplomacie táto spolupráca prináša prvé ovocie.

"Minulý rok v máji odišlo z Nigeru na sever 70.000 migrantov. Tento rok v máji to kleslo na 5.000 vďaka spolupráci s nigérijskými úradmi a poskytovaním ekonomických alternatív," uviedla. Zároveň poukázala na to, že počet cudzincov, ktorí sa vďaka poskytnutiu finančných výhod od Únie vrátili z Líbye do domovských štátov sa oproti minulému roku zdvojnásobil. Líbyjská pobrežná stráž zas podľa jej slov vďaka sprostredkovanému výcviku už tento rok zachránila na mori 16.000 migrantov.

"Do Iraku vyšleme v najbližších mesiacoch poradno-asistenčný tím, ktorý pomôže s reformou bezpečnostného sektora a bude spolupracovať s ostatnými medzinárodnými partnermi. Vyšleme ho tam na žiadosť irackých úradov," spomenula ďalší zo záveroch zasadnutia ministrov Mogheriniová.

Všetci ministri sa podľa vyslovili za spoločný boj proti terorizmu a snahu o deeskaláciu a politické riešenie diplomatickej krízy v Perzskom zálive. Arabské štáty pred dvoma týždňami obvinili Katar z podporovania terorizmu a ten sa preto ocitol v diplomatickej i dopravnej izolácii.

Ďalším bodom programu šéf diplomacií členov EÚ je stretnutie s ministri štátov Východného partnerstva, do ktorého Únia zaraďuje Ukrajinu, Bielorusko, Moldavsko, Gruzínsko, Arménsko a Azerbajdžan. Predmetom rozhovorov je summit novembrový summit Východného partnerstva, ktorý bude po prvý raz v Bruseli.

Počet obetí stúpol na päť

Počet obetí nedeľňajšieho útoku v turistickom letovisku Campement Kangaba pri malijskom hlavnom meste Bamako stúpol na päť. Správu potvrdili miestne úrady. Malijský minister bezpečnosti Salif Traore v pondelok oznámil, že jeden z návštevníkov - čínsky občan - podľahol zraneniam, ktoré pri incidente utrpel. Úrady už skôr oznámili, že o život pri útoku prišli portugalský vojak a malijský občan z misie Európskej únie (EÚ), malijský vojak a francúzsko-gabonský občan.

Útok na Campement Kangaba sa odohral v nedeľu popoludní, keď rezort napadli štyria ozbrojení muži. Vyše tridsiatim ľuďom sa pred páchateľmi podarilo uniknúť. Salif Traore informoval, že polícia všetkých štyroch útočníkov zabila. Podľa nemenovaného člena malijskej misie pri Organizácii Spojených národov (OSN) boli počas útoku v letovisku okrem členov misie EÚ aj predstavitelia francúzskej vojenskej misie a OSN.

Podľa pracovníka bezpečnostnej služby, ktorý bol v tom čase v práci, sa streľba v rezorte ozvala neskoro popoludní. Do areálu najprv okolo 15:40 miestneho času vošiel jeden militant na motorke, za ktorým nasledovali ďalší traja džihádisti v aute a začali strieľať. Jedného z útočníkov údajne postrelil francúzsky vojak, ktorý tam trávil víkend. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Útok prišiel približne týždeň po tom, ako americké ministerstvo zahraničných vecí varovalo pred "možnými budúcimi útokmi na západné diplomatické misie v častiach Bamaka, ktoré často navštevujú obyvatelia Západu".

Viac o téme: MaliDžihádistaBamako
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu