Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Europarlament a komisia odsúdili korupciu v Rumunsku: Musíte akceptovať naše hodnoty

Frans Timmermans
Frans Timmermans (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans dnes v rámci rozpravy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli vyzval rumunskú vládu, aby prehodnotila mimoriadny výnos, ktorým sa mení trestný zákon a trestný poriadok, ako aj návrh zákona o amnestii. Tieto kroky totiž dekriminalizujú určité zneužívanie právomocí zo strany politikov.

K parlamentnej rozprave o situácii v Rumunsku, kde po rozhodnutí vlády zmierniť stíhanie za korupčné činy vyšli do ulíc státisíce nespokojných občanov, došlo na žiadosť Európskej ľudovej strany (EĽS). Návrhy ľudovcov podporila frakcia reformistov a konzervatívcov (ECR) a s týmto bodom programu súhlasili dokonca aj skupiny socialistov a liberálov bez ohľadu na to, že kritizovaná rumunská vláda je z ich politického tábora.

Timmermans odkázal do Bukurešti, že EÚ už 28 rokov sleduje vývoj v Rumunsku a za posledných desať rokov možno hovoriť o "ohromujúcom pokroku" v oblasti reforiem justície a boja proti korupcii. Práve preto je eurokomisia znepokojená obratom, ktorý nastal v posledných dňoch.

"Rumunsko je na poslednej etape vývoja smerujúceho k posilneniu právneho štátu, vo fáze, keď sa tento proces mal stať nezvratným," uviedol Timmermans. A dodal, že utorňajší vládny dekrét predstavuje "negatívny element" v boji proti korupcii a "krok späť voči obdobiu posledných desiatich rokov".

"Vyzývam vládu, aby prehodnotila to, čo urobila," povedal Timmermans, podľa ktorého si Rumunsko zaslúži politikov a vlády, ktoré podporujú boj proti korupcii. V závere upozornil, že rumunská vláda svojim postojom ohrozuje aj európske finančné prostriedky vyhradené pre túto krajinu.

Španielsky europoslanec Esteban González Pons, ktorý je podpredsedom EP za skupinu ľudovcov, novej rumunskej vláde odkázal, že zjemnením protikorupčných opatrení ničí všetko dobré, čo sa na tomto poli dosiahlo, a upozornil Bukurešť, že "byť súčasťou EÚ znamená nielen čerpať európske fondy, ale aj rešpektovať celý rad hodnôt, lebo nikto nie je nad zákonom".

"Nemôžete vládnuť, ako keby ste mali občanov prvej triedy a druhej triedy, takých, čo rešpektujú zákon, a ďalších, ktorí ho môžu obchádzať," vysvetlil González Pons, podľa ktorého europarlament ako inštitúcia žiada vládu v Bukurešti, aby odvolala sporné rozhodnutia.

Kriticky voči dianiu v Rumunsku sa v EP stavia aj Pokroková aliancia socialistov a demokratov (S&D), do ktorej sú zaradení aj poslanci rumunskej vládnucej strany. Podpredseda S&D Josef Weidenholzer uviedol, že európski socialisti vyšlú do Bukurešti pracovnú skupinu, ktorá má posúdiť, čo sa deje v Rumunsku.

Rumunská poslankyňa Monica Macoveiová z tábora ECR pripomenula, že v rokoch 2014-16 poslal rumunský protikorupčný úrad za mreže vyše 2000 ľudí kvôli finančnej sprenevere, zneužitiu právomocí verejného činiteľa a korupciu, pričom celkové škody spôsobené štátu presiahli sumu jednej miliardy eur. Medzi zatknutými sú vysokopostavení politici, bývalí ministri, poslanci, primátori miest a vplyvní mediálni oligarchovia. Podľa jej slov ECR ako tretia najvplyvnejšia skupina v EP nedovolí, aby rumunská socialistická vláda vrátila krajinu späť o celé desaťročie v oblasti boja proti korupcii.

Viac o téme: KorupciaEuroparlamentRumunskoFrans Timmermans
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu