Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukrajina sa s problémami obracia na OSN: Váš úrad je to, čo potrebujeme

Zničená budova v Avdijivke
Zničená budova v Avdijivke (Zdroj: SITA/AP)

KYJEV - Kyjev hodlá opätovne predostrieť otázku otvorenia úradu OSN na Ukrajine so zámerom podporiť mierové riešenie situácie v Donbase. Zamýšľaný úrad by pritom spadal pod Bezpečnostnú radu OSN, oznámil ukrajinský vyslanec pri OSN Vladimir Jelčenko, ktorého dnes citovala agentúra TASS.

Organizácia Spojených národov by podľa jeho slov mohla aktívne prispieť k urovnaniu konfliktu v tomto regióne, "ak by OSN mala väčšie zastúpenie na východnej Ukrajine". Jelčenko sa domnieva, že vďaka zastupiteľskému úradu OSN v jeho vlasti by bol zabezpečený lepší tok nezávislých informácií, píše ruské štátne médium.

"To je to, čo potrebujeme, ale stále to nemáme. Pokúsime sa preto predložiť túto záležitosť na nadchádzajúcom brífingu aj počas schôdze OSN, ktorá sa uskutoční 21. februára," dodal ukrajinský diplomat s tým, že s návrhom otvoriť úrad OSN na Ukrajine prišiel v roku 2015 bývalý generálny tajomník svetovej organizácie Pan Ki-mun. "Táto idea sa však nerealizovala, podľa mňa je však stále relevantná," uviedol Jelčenko, ktorý plánuje predmetný návrh ďalej konzultovať aj s novým šéfom OSN Antóniom Gutteresom.

Viac o téme: OSNUkrajinaDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu