Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pakistan hovorí o sprisahaní: USA a Izrael sa pokúšajú odviesť pozornosť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Väčšina Pakistancov síce odsúdila útok, pri ktorom ozbrojenci hnutia Taliban postrelili štrnásťročnú Malalaj Júsufzaiovú, ale malá časť spoločnosti verí, že tento incident bol súčasťou "americko-izraelského sprisahania" proti islamu a Pakistanu. Informoval o tom spravodajský server Deutsche Welle.

"Za útokom na Malalaj stojí CIA!", "Malalaj bola americkou agentkou!", "Je to sprisahanie na očiernenie Talibanu a islamu!" Sociálne siete Facebook a Twitter boli tento týždeň plné podobných vyhlásení a odkazov. Väčšina pisateľov pritom patrí k strednej triede a je relatívne vzdelaná.

Mnohí z pakistanských liberálnych analytikov vysvetľujú tento fenomén skutočnosťou, že "ľudia milujú konšpiračné teórie". Poukazujú na to, že v krajine, ktorej ekonomika je v troskách a kde inflácia a nezamestnanosť vystúpili vyššie než kedykoľvek predtým, v krajine so skorumpovanou civilnou vládou, kde sú časté výpadky prúdu aj teroristické útoky, je pre obyvateľov pohodlné viniť Západ za všetky svoje strasti.

Pakistanskí lekári úspešne vybrali guľku z hlavy Malalaj, ktorú ozbrojenci postrelili minulý utorok v údolí Svát na severozápade Pakistanu. Dievča potom previezli k ďalšej liečbe do Británie.

 Malála Júsafzajová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

K útoku sa prihlásilo hnutie Taliban, podľa ktorého štrnásťročnú dievčinu napadli, pretože "podporovala sekularizmus" vo Sváte. Malalaj viedla napriek svojmu nízkemu veku odhodlanú kampaň za právo na vzdelanie pre dievčatá a bola hlasitou kritičkou Talibanu. Za blog, na ktorom písala o hrôzach páchaných Talibanom v údolí Svát, si vyslúžila medzinárodné uznanie a v minulom roku dostala od pakistanskej vlády národnej cenu mieru.

"Toto bola rozhodne taktika, ako odvrátiť našu pozornosť od náletov bezpilotných lietadiel," tvrdí jeden z komentárov pod článkom o Malalaj, ktorý na svojom internetovom serveri zverejnil pakistanský liberálny denník Express Tribune. Komentátor dodal, že "niektorí ľudia sú len otrokmi médií a nemajú vlastnú ideológiu".

Niektorí internetoví používatelia zverejnili fotografie Malalaj a jej otca upravené v grafických programoch tak, aby vyzerali, že na nich pózujú po boku amerických vládnych činiteľov. Na serveroch sa objavili aj fotky mŕtvych mladých dievčat zabitých údajne pri náletoch amerických bezpilotných lietadiel s popismi typu: "Tieto si nezaslúžia náš súcit?" alebo "Obete amerických náletov nie sú ľudia?"

Na jednom z facebookových profilov sa objavila fotografia amerického prezidenta Baracka Obamu smejúceho sa s niekoľkými členmi svojej vlády. Popis znel: "Pane, oni stále veria, že na Malalaj zaútočil Taliban."

Podľa Mansúra Ráza, pakistanského výskumníka žijúceho v Karáčí, sa týmto spôsobom ľudia sympatizujúci s Talibanom a ďalšími radikálnymi náboženskými skupinami snažia "vniesť do situácie zmätok".

"Podľa môjho názoru je to pokus, ako presunúť zodpovednosť na iných,"  povedal Deutsche Welle islamabadský psychológ Hamíd Satti.  "Namiesto toho, aby sme čelili trpkej realite a vyrovnali sa s ňou, obviňujeme iných. Je to naša obrana."

"Pakistanci nenávidia USA a zároveň pred nimi stoja v úžase," povedal pakistanský študent v Karáčí, ktorý si neželal byť menovaný. "Myslia si, že Spojené štáty majú nadprirodzené schopnosti ako boh. Veria, že môžu urobiť čokoľvek, čo sa im zapáči. Že môžu nechať ľudí zmiznúť, spôsobiť záplavy, poslať agentov z vesmíru," dodal s tým, že mnohí z tých ľudí, čo zverejňujú nenávistné materiály proti USA na internete, by urobili čokoľvek, aby dostali americké vízum.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu