Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pakistanské dievča postrelené Talibanom prehovorilo: Boh mi dal druhý život

Malála Júsufzajová
Malála Júsufzajová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Pakistanské dievča Malála Júsufzajová, ktorá sa vlani v októbri stala terčom útoku Talibanu za propagovanie vzdelávania dievčat a musela podstúpiť operáciu hlavy, prehovorila dnes prvýkrát z videozáznamu.

Zreteľne, hoci trocha meravo, povedala, že sa postupne zotavuje. "Dnes môžete vidieť, že žijem. Môžem hovoriť a môžem vás vidieť... Je to pre to, že sa za mňa všetci ľudia - muži, ženy i deti - modlili. A v dôsledku všetkých týchto modlitieb mi Boh dal tento nový, druhý život. Chcem slúžiť ľuďom. Chcem, aby každé dievča, každé dieťa získalo vzdelanie. Preto sme vytvorili Malálin fond," uviedla.
      
Videozáznam bol zverejnený krátko nato, ako Nemocnica kráľovnej Alžbety v Birminghame oznámila, že 15-ročnému dievčaťu v sobotu úspešne rekonštruovali lebku a voperovali jej aj kochleárny implantát, aby jej v jednom uchu obnovili sluch. Oba zákroky trvali celkovo päť hodín.
      
PR spoločnosť Edelman, ktorá videozáznam vyrobila, uviedla, že bol nakrútený 22. januára.
      
Malálu vlani 9. októbra postrelil do hlavy a krku člen Talibanu, keď sa vracala zo školy domov. Militantnému hnutiu sa nepáčil jej protest proti výkladu islamu, ktorý presadzovalo v pakistanskom údolí Svát a obmedzuje právo dievčat i žien na vzdelanie.
      
Po ďalších vyhrážkach Talibanu ju v októbri letecky previezli z Pakistanu na liečenie do Británie, kde ešte nejaký čas zostane, pretože jej otec získal v Birminghame diplomatický post.
      
Malálin príbeh a pozoruhodné zotavovanie upútali pozornosť celého sveta. Tínedžerka sa dokonca dostala do užšieho výberu na Osobnosť roka 2012, vyhlasovanú magazínom Time.
      
Malálin fond je dievčenská vzdelávacia charita, zriadená koncom uplynulého roka na základe daru z Pakistanu vo výške desať miliónov dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu