Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na ministerstve vnútra skartovali aj škandalóznu zmluvu! Prokurátor Špirko už vie, čo mu hrozí

Vasiľ Špirko Zobraziť galériu (3)
Vasiľ Špirko (Zdroj: FB / Správy RTVS)

BRATISLAVA - Upozornil na veľkú kauzu, teraz mu hrozí takýto trest. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko už má v rukách oznámenie o začatí disciplinárneho konania, ako to potvrdil televízii JOJ. Na ministerstve vnútra medzitým vládne chaos so zmluvou s firmou Tempest.

Disciplinárna komisia považuje jeho verejné vystúpenie ku kauzám spojeným s bývalými ministrami Robertom Kaliňákom a Jánom Počiatkom za vážnejší typ previnenia a navrhuje finančnú sankciu. Podľa Denníka N špeciálny prokurátor Dušan Kováčik navrhuje, aby Špirko pol roka dostál o 20% nižší plat, čo by dokopy robilo približne 3-tisíc eur.  

Prokurátorovi však stále hrozí aj strata funkcie. Ako ďalej informuje portál noviny.sk, Špirko pripravuje reakciu pre komisiu, vyjadrenie nateraz neposkytol. Portál pripomína, že Špirko, ktorý dozoroval vyšetrovanie vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka vo veci kúpy podielu vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka, sa začiatkom marca postavil pred novinárov, kde uviedol, že bývalý minister financií Ján Počiatek a minister vnútra Robert Kaliňák mali z ministerstva vnútra prostredníctvom podozrivých aktivít vytiahnuť až 200 miliónov eur.

Špirkova verzia príbehu

Okrem iného uviedol, že podáva na ministra vnútra Roberta Kaliňáka trestné oznámenie za pokus o diskreditáciu jeho osoby. „Chcem, aby boli preverené všetky skutočnosti a dôvody toho, prečo som bol takpovediac účelovo stíhaný za činy, ktoré sa nepotvrdili. Podávam preto trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta policajného zboru, riaditeľa NAKA a riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky, a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže," uviedol 8. marca Špirko.

Podľa Špirka sa celý príbeh začal tak, že oznamovateľ, ktorému ako obvinenému hrozil vysoký trest v inej veci, požiadal prokurátora o stretnutie. Za to, že bude rozprávať o IT zákazkach na ministerstve vnútra, chcel pre seba nižší trest. 

„Oznamovateľ opísal Špirkovi sieť spoločností, osôb a finančných tokov. Ako prokurátor uviedol, v roku 2010 realizoval rezort ministerstva vnútra zákazku o dodávke sieťových komponentov a technológií. Oznamovateľ popísal Špirkovi konkrétne osobnosti a finančné vzťahy, ktoré mali byť do projektu zapojené. Prvou osobou bol "pán Milan", ktorý projekt realizoval a bol podľa jeho vyjadrení blízkou osobou pre ministra vnútra Roberta Kaliňáka a pre ministra financií Jána Počiatka. Druhou osobou bola osoba, ktorá nie je z verejného života, no používateľ ju označil ako ´peňaženka´," pripomína médium.

Skartované dokumenty

Portál Aktuality.sk sa ministerstva pýtal na doklady o tendri, z ktorého mali podľa Špirka získať provízie Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Rezort pôvodne odpovedal, že už neexistujú - zmluvu z tendra malo ministerstvo skartovať krátko po tom, čo prípad odobrali Špirkovi.

Ministerstvo musí podľa registratúrneho plánu rezortu zmluvy a dohody uchovávať desať rokov  Tú s firmou Tempest tým pádom ale skartovali už po šiestich rokoch, pričom na otázky portálu prečo tak urobili, pôvodne neodpovedali. Až neskôr zaslali Aktualitám a Denníku N kópiu zmluvy.

Kópia zmluvy medzi ministerstvom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Denník N)

Vyjadrenia ministerstva vnútra

„Zmluva so spoločnosťou Tempest, a.s. k zákazke „Aktívne sieťové prvky a sieťové technológie a súvisiace služby" bola podľa nariadenia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky číslo 43/2010 o registratúrnom poriadku, ktoré stanovovalo lehotu uloženia vo vzťahu k všeobecnej dokumentácii z verejného obstarávania, ku ktorej patrí aj zmluva, na obdobie 5 rokov, skartovaná. Ku skartácii došlo v roku 2016 spolu s ďalšími 76 ďalšími všeobecnými dokumentáciami k VO za celý rok 2010.

Ministerstvo vnútra rovnako v rámci zákona o slobodnom prístupe k informáciám transparente zverejnilo minimálne dvom redakciám všetky faktúry ((Denník N, aktuality.sk) )k tomu tendru, z ktorých vyplýva, že tento tender bol vysúťažený za R. Kaliňáka ale všetky platby za jeho realizáciu a preberanie jednotlivých prvkov sieťových odvetví sa udiali po voľbách v roku 2010 až 2012, teda za predchádzajúcej vlády. 

Podpísanie zmluvy bolo výsledkom štandardného verejného obstarávania podľa zákona o verejnom obstarávaní v súťaži, kde súťažili dvaja uchádzači a vyhrala najnižšia cena. 

Z každej zmluvy, ktorá sa v tom čase uzatvárala, sa robili dve kópie. Dve z nich má dodávateľ a dve boli na MV SR. V prílohe tohto e-mailu posielame druhú kópiu zmluvy so spoločnosťou Tempest, ktorú má k dispozícii Sekcia informatiky Ministerstva vnútra SR.

Pán prokurátor Špirko žiadne dokumenty k tendru, o ktorom verejne hovoril, MV SR nežiadal."

Viac o téme: Robert KaliňákVasiľ ŠpirkoJán Počiatej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu