Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Prokurátor Špirko, ktorý prehovoril o kšeftoch u Kaliňáka, čelí disciplinárke

Vasiľ Špirko Zobraziť galériu (6)
Vasiľ Špirko (Zdroj: Topky/vac)

BRATISLAVA - V Košiciach sa začína disciplinárka s Vasiľom Špirkom za to, že novinárom verejne porozprával o podozreniach z korupcie voči Kaliňákovi a Počiatkovi. Na disciplinárke je prítomný aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Ten mu navrhuje zrážky zo mzdy.

Na krajskej prokuratúre v Košiciach začalo dnes o 10-tej dvojdňové disciplinárne konanie voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratury Vasilovi Špirkovi. Konanie je nakoniec neverejné a verdikt bude známy v piatok. Špirka prišlo podporiť aj niekoľko košických aktivistov. Dôvodom je jeho verejné vystúpenie ku kauzám spojeným s exministrami Robertom Kaliňákom a Jánom Počiatkom.

Vasiľ Špirko na disciplinárnom konaní v Košiciach

Komisia navrhuje finančnú sankciu

Disciplinárna komisia navrhuje potrestať prokurátora Špirka finančnou sankciou. Jeho konanie považuje za vážnejší typ previnenia. Ako v minulosti uviedol Špirko, okrem finančného postihu mu hrozí aj strata funkcie.

PRÁVE TERAZ Prokurátor Špirko,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/vac)

Vasiľ Špirko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/vac)

Konanie je neverejné

Disciplinárne konanie s Vasiľom Špirkom bude nakoniec neverejné, rozhodla v Košiciach komisia. "Predmetom konania sú trestné veci, v ktorých sa vedie preverovanie a trestné konanie, o ktorých ešte stále nie je rozhodnuté," povedal predseda komisie a poslal novinárov za dvere.

PRÁVE TERAZ Prokurátor Špirko,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/vac)

PRÁVE TERAZ Prokurátor Špirko,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/vac)

Špirko hovoril v marci o zákazke ministerstva vnútra z roku 2010, v ktorej šlo o dodanie sieťových komponentov a technológií za 15 miliónov eur. Svedok uvádzal spoločnosti, ktoré sa zúčastnili zákazky, osoby a finančné vzťahy. Popísal dve osoby - Milana a osobu zvanú "Peňaženka". Uvádzaný tender vyhrala spoločnosť Tempest a keďže súťaž sa uskutočnila ešte pred vznikom centrálneho registra zmlúv, dohoda s firmou nie je zverejnená. Nie sú zverejnené ani iné dokumenty, na základe ktorých by bolo možné preveriť transparentnosť obstarávania.

Vasiľ Špirko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/vac)

Špirko dozoroval vyšetrovanie vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka vo veci kúpy podielu vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka. Začiatkom marca pred novinármi povedal, že bývalý minister financií Počiatek a exminister vnútra Kaliňák mali z ministerstva vnútra prostredníctvom podozrivých aktivít pri IT zákazkách "vytiahnuť" 200 miliónov eur. Informoval tiež, že na Kaliňáka podáva trestné oznámenie za pokus o diskreditáciu jeho osoby.

"Chcem, aby boli preverené všetky skutočnosti a dôvody toho, prečo som bol, takpovediac, účelovo stíhaný za činy, ktoré sa nepotvrdili. Podávam preto trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta Policajného zboru, riaditeľa NAKA a riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky, a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže," vyhlásil Špirko v marci pre médiá.

Viac o téme: Robert KaliňákKošiceVasiľ Špirko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu