Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministerstvo školstva predložilo staro-nový návrh: Znenie bolo schválené už minulý rok

Minister školstva Peter Plavčan
Minister školstva Peter Plavčan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva predložilo na rokovanie vlády návrh zákona o verejnej výskumnej inštitúcii, ktorý má umožniť transformovať výskumné organizácie na verejné výskumné inštitúcie. Ide pritom o znenie, ktoré už v apríli 2015 schválila Legislatívna rada vlády SR.

Cieľom navrhovanej právnej úpravy je vytvoriť nový typ právnickej osoby, ktorá bude subjektom verejného práva na rozhraní medzi verejnoprávnou inštitúciou a neziskovou organizáciou, a ktorej hlavným predmetom činnosti bude výskumná činnosť. Na rozdiel od viacerých doterajších výskumných organizácií, ktoré sú rozpočtovými organizáciami alebo príspevkovými organizáciami, bude takáto právnická osoba disponovať vlastným majetkom. Jej hlavným zdrojom budú finančné prostriedky poskytované zriaďovateľom zo štátneho rozpočtu. Pritom sa však bude môcť uchádzať o ďalšie prostriedky z verejných zdrojov - najmä o rezortné dotácie či iné granty - a bude môcť vykonávať aj podnikateľskú činnosť. 

Popri účelovom financovaní zo štátneho rozpočtu je cieľom vytvoriť podmienky pre možnosť podnikateľských aktivít, viaczdrojového financovania a zapojenia súkromného sektora do spolupráce vo výskume a vývoji. Tým sa odstránia prekážky vo využívaní súkromných zdrojov pre financovanie výskumu a vývoja. V tejto súvislosti sa zákonom otvára možnosť transformácie rezortných rozpočtových a príspevkových organizácií, ktoré uskutočňujú výskum, na verejnú výskumnú inštitúciu. 

Návrh zákona predpokladá, že najpočetnejšou skupinou výskumných organizácií, ktoré si osvoja novú právnu formu, budú organizácie Slovenskej akadémie vied. V rámci novely zákona o Slovenskej akadémii vied sa má pritom k 1. júnu 2017 uskutočniť transformácia všetkých organizácií Slovenskej akadémie vied, ktoré budú existovať k 31. máju 2017. Pri transformácii na tieto subjekty prejde aj majetok štátu v ich správe.

Navrhovaná právna forma má umožniť subjektom lepšie čeliť hlavným výzvam, s ktorými sú v súčasnosti konfrontované. Patrí medzi ne napríklad tlak na zabezpečenie väčšieho podielu zdrojov z nadnárodných projektov a z podnikateľského sektora na financovaní svojej činnosti a na zintenzívnenie prenosu výsledkov výskumu a vývoja do praxe. 

Návrh zákona o verejných výskumných inštitúciách už v apríli 2015 schválila legislatívna rada vlády. Samotná vláda však návrh zákona zatiaľ neprerokovala. Slovenská akadémia vied následne ešte v novembri 2015 vyhlásila, že neprijatie zákona poškodzuje postavenie vedy na Slovensku. SAV je pritom jedinou akadémiou v rámci krajín V4, ktorá nie je transformovaná na verejno-právnu formu. Predseda SAV Pavol Šajgalík v minulosti uviedol, že nový zákon by okrem iného tiež umožnil rozdeľovať peniaze na základe výkonov, čo by znamenalo, že menej špičkové tímy SAV by dosiahli menšie mzdy.

"V novej právnej forme hospodárenia, teda verejnej, sa peniaze, ktoré inštitúcia získava, nedelia ako teraz u nás na mzdové, kapitálové a bežné výdavky, ale sú iba jedny. Čiže riaditeľ, povedzme v ústave Akadémie vied Českej republiky, naozaj rozhoduje o tom, či získa za peniaze doktoranda, alebo si kúpi nový prístroj, alebo zvýši zamestnancom plat, alebo ich použije nejakým iným spôsobom. Čiže on má oveľa viacej rozviazané ruky ako máme my dnes," uviedol v novembri 2015 Šajgalík. 

Zákon má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2017 okrem bodov, ktoré sa týkajú zákona o Slovenskej akadémii vied a ktoré nadobudnú účinnosť 1. júna 2017. 

Viac o téme: Školstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu