Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KDH chystá ďalšiu spoluprácu: Podpíše zmluvu s Hlinovou stranou

Alojz Hlina Zobraziť galériu (2)
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie a strana Občania Slovenska poslanca NR SR Alojza Hlinu by mali ešte tento týždeň podpísať dohodu o spolupráci. Ako povedal dnes predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan, kresťanskí demokrati už poslali Hlinovi návrh dohody. Návrh zmluvy obsahuje preambulu, predmet dohody i termíny, dokedy platí.

„Je to napĺňanie projektu KDH plus, keď sa snažíme vytvárať priestor pre osoby, ale aj politické strany, ktoré sú stotožnené s naším programom, alebo sú mu veľmi blízke,“ povedal Abrhan.

Podľa Abrhana zmluva o spolupráci s Hlinovou stranou Občania SR bude trvať do decembra. „Po ôsmich mesiacoch sa môžeme rozhodnúť o volebnej spolupráci. Na základe zhodnotenia spolupráce sa rozhodneme o ďalšej spolupráci. Osem mesiacov ukáže, ako je zmluva obojstranne výhodná a prospešná pre občanov,“ povedal Abrhan. Podľa neho KDH sa bude s Hlinom dopĺňať. „Hlina nie je člen KDH, ale má ku KDH blízko. Politiku KDH obohatí,“ dodal. 

Hlina rokoval o spolupráci s KDH od marca. Vtedy vstúpil ako nezaradený poslanec NR SR do poslaneckého klubu KDH. „KDH je tu 25 rokov. Viete, čo urobia zajtra i o týždeň. My chceme do spolupráce priniesť iný prvok, ktorý bude pôsobiť synergicky,“ povedal pred časom Hlina. Podľa Hlinu spolupráca s KDH nie je len o mieste na kandidátke do volieb.  Hlina sa dostal do parlamentu v roku 2012 na kandidátke hnutia OĽaNO, z ktorého ešte ten istý rok vystúpil. Následne začal pri predkladaní viacerých návrhov zákonov spolupracovať s KDH.

Ján Filc ako nová posila KDH: Bývalý tréner bude radiť vo svete športu

KDH chystá ďalšiu spoluprácu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Kresťanským demokratom bude radiť  bývalý úspešný slovenský hokejový tréner Ján Filc a právnik Peter Kubina. Filc sa bude venovať oblasti vzdelávania a športu, Kubina oblasti spravodlivosti a právneho štátu. Oboch ich dnes predstavil v Bratislave predseda KDH Ján Figeľ.

"Ak by sa prístupy, ktoré Ján Filc reprezentuje celý život, dokázali pretaviť do slovenskej legislatívy a praxe, tak si myslím, že by to bol veľký prínos k výchove a vzdelávaniu mladej generácie," uviedol Figeľ. Filc aj Kubina budú súčasťou tzv. Tímu plus. Ten pozostáva z osobností verejného života, ktoré nie sú členmi KDH. Spolupráca v rámci tímu bude zameraná na tvorbu programu a riešenia pre jednotlivé oblasti verejného života. "Peter Kubina je mladý advokát, ktorý okrem iného úspešne obhajoval Jozefa Čentéša pred Ústavným súdom SR. Som rád, že bol ochotný sa pridať k Tímu plus," dodal Figeľ.

"Myslím si, že v priebehu rokov, počas ktorých som pôsobil v rôznych polohách, aj v manažérskej v rámci firmy, som prišiel ku skúsenosti, ktorá ma priviedla k názoru, že perspektíva tejto spoločnosti je skutočne závislá od pozornosti, ktorú budeme venovať vývoju mladej generácie ako v oblasti vzdelávania, tak i v oblasti zdravého životného štýlu," uviedol Filc. Okrem iného sa chce v programe zamerať aj na oblasť voľnočasových aktivít pre mladých. KDH chce v najbližšom období predstaviť odborníkov aj na rómsku problematiku či pre oblasť ekonomiky.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu