Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NAKA ukončila vyšetrovanie miliardových tendrov u Kaliňáka: V kauze sa objavil aj Kočnerov advokát

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Vasiľ Špirko sa takmer pred dvoma rokmi rozhodol prehovoriť o korupcii na ministerstve vnútra, ktorá sa týkala aj bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Prokurátora kvôli tomu disciplinárne stíhali a v novembri 2018 generálna prokuratúra podozrenia z korupcie zamietla. Špirko podal sťažnosť. V júni tohto roka ukončila vyšetrovanie aj NAKA. Podľa nich nie je dôvod na začatie stíhania.

NAKA už nevyšetruje podozrenia zo zneužívania verejných financií a korupcie na ministerstve vnútra, na ktoré upozornil prokurátor Vasiľ Špirko po vražde Jána Kuciaka. Prípad odložili ešte v júni, nie je vraj dôvod na začatie stíhania. Informoval o tom Denník N

Vyšetrovanie bolo skončené

„V dopytovanej trestnej veci bolo vyšetrovanie skončené dňa 26.6.2019 rozhodnutím vyšetrovateľa o odmietnutí veci podľa § 197 ods. 1 písm. d/ Trestného poriadku, nakoľko v rámci vykonaného trestného konania dospel k záveru, že v danej veci nie je dôvod na začatie trestného stíhania. Zákonnosť predmetného rozhodnutia vyšetrovateľa potvrdil aj dozor vykonávajúci prokurátor ÚŠP,“ napísalo policajné prezídium.

NAKA ukončila vyšetrovanie miliardových
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/vac)

Špirko mal informácie o stretnutiach Paru s predstaviteľmi NAKA

Vasiľ Špirko uviedol, že mal informácie o osobných stretnutiach Mareka Paru, ktorý zastupuje Mariana Kočnera, s vtedajšími vrcholnými zástupcami NAKA a poukazoval na to vo svojich podaniach. „Informáciami o osobných stretnutiach menovaného obhajcu s vtedajšími vrcholnými zástupcami NAKA a polície som jednak disponoval a jednak na ne aj poukazoval vo svojich podaniach a opravnom prostriedku voči rozhodnutiu prokurátora GP SR, ktorý odmietol moje trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu sabotáže a krivého obvinenia,“ uviedol Špirko.

Marian Kočner a jeho právnik Marek Para
Zobraziť galériu (6)
Marian Kočner a jeho právnik Marek Para  (Zdroj: Jan Zemiar)

Prípad miliónových tendrov

Trestné oznámenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka v súvislosti so sabotážou jeho vyšetrovania údajnej korupcie exministrov a policajných funkcionárov odmietli ešte v novembri 2018. Celá vec sa týkala preverovania údajných provízií pri IT zákazkach, z ktorých mali profitovať bývalí ministri Ján Počiatek a Robert Kaliňák. Kľúčové svedectvo poskytol daňový podvodník Ľuboš Varga. Špirkovi následne odobrali spis a začali ho stíhať. Obvinenia, že mal Vargovu výpoveď manipulovať, sa nepotvrdili, očistila ho aj disciplinárna komisia.

Počiatek a Kaliňák
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Sabotáž

Špirkovo trestné oznámenie vyšetrovali ako sabotáž. Samotné podozrenia z korupcie riešila Generálna prokuratúra. Prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry SR ukončil preverovanie časti trestného oznámenia tak, že ho 31. októbra 2018 odmietol. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné. Trestné oznámenie na vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vysokopostavených policajných funkcionárov podal Špirko 12. marca.

NAKA ukončila vyšetrovanie miliardových
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/vac)


VIDEO Vážne obvinenie prokurátora voči Kaliňákovi, sabotáž! Šéf vnútra reaguje, je to absurdné


Dôvodom bolo podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže. Mal informáciu, že bola nariadená jeho diskreditácia. „V súvislosti s vecami, ktoré som v tú dobu dozoroval, a to aj vrátane trestnej veci B.A. Haus. Konkrétnou osobou, ktorá mala nariadiť diskreditáciu prokurátora, je minister vnútra SR R. Kaliňák,“ vysvetlil vtedy Špirko.

Diskreditácia

Jeho diskreditácia mohla podľa neho spočívať v tom, že došlo voči nemu k vzneseniu obvinenia, aby sa predišlo vyšetreniu závažných skutočností. Špirko pripomenul, že voči nemu bolo dvakrát vznesené obvinenie, pričom obe sa preukázali ako nezákonné. Špirko hovoril v marci 2018 o zákazke ministerstva vnútra z roku 2010, v ktorej šlo o dodanie sieťových komponentov a technológií za 15 miliónov eur. 

Vasiľ Špirko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/vac)

Svedok uvádzal spoločnosti, ktoré sa zúčastnili zákazky, osoby a finančné vzťahy. Popísal dve osoby - Milana a osobu zvanú "Peňaženka". Uvádzaný tender vyhrala spoločnosť Tempest a keďže súťaž sa uskutočnila ešte pred vznikom centrálneho registra zmlúv, dohoda s firmou nie je zverejnená. Nie sú zverejnené ani iné dokumenty, na základe ktorých by bolo možné preveriť transparentnosť obstarávania.

Špirko dozoroval vyšetrovanie Kaliňáka

Špirko dozoroval vyšetrovanie vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka vo veci kúpy podielu vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka. Začiatkom marca pred novinármi povedal, že bývalý minister financií Počiatek a exminister vnútra Kaliňák mali z ministerstva vnútra prostredníctvom podozrivých aktivít pri IT zákazkách "vytiahnuť" 200 miliónov eur. Informoval tiež, že na Kaliňáka podáva trestné oznámenie za pokus o diskreditáciu jeho osoby.

„Chcem, aby boli preverené všetky skutočnosti a dôvody toho, prečo som bol, takpovediac, účelovo stíhaný za činy, ktoré sa nepotvrdili. Podávam preto trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta Policajného zboru, riaditeľa NAKA a riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky, a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže,“ vyhlásil Špirko v marci pre médiá.

Viac o téme: NAKAVasiľ ŠpirkoMarek Para
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu