Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Jozef Banáš sa v písaní nevzdáva, krstil knihu o Aurelovi Stodolovi: TOTO dnešným mladým ľuďom chýba!

Jozef Banáš uviedol na svet svoju knižnú novinku Aurel Stodola
Jozef Banáš uviedol na svet svoju knižnú novinku Aurel Stodola (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Jozef Banáš nevzdal písanie kníh! Po knihách o významných osobnostiach československej histórie, Štefánikovi a Baťovi, rozhodol vzdať svojou knihou hold mužovi, ktorého prácu si vážili Albert Einstein aj Albert Schweitzer, Aurelovi Stodolovi.

Aurel Stodola nezískal Nobelovu cenu iba preto, že v odbore strojárenstvo sa neudeľovala. Vďaka jeho vedeckým objavom však získala vedecko-technická revolúcia prívlastok vedecká. Jozef Banáš sa o tomto velikánovi rozhodol napísať knihu. Pri príležitosti 165. výročia narodenia „otca parných turbín“ sa v priestoroch Strojníckej fakulty STU uskutočnil jej krst. Ako ináč, syrovými korbáčikmi, tak typickými pre kraj Liptov, kde sa Stodola narodil. Ten Aurel Stodola, ktorý sa stal vysnívaným profesorom na jednej z najvyspelejších technologických vysokých škôl na svete – ETH Zürich –, ale stal sa jej najmladším profesorom v dovtedajšej histórii. Stodolu postihli tragické požiare, národnostný útlak, rodinné tragédie, prežil dve vojny a polovicu života strávil v cudzine. „Stodola je veľmi motivačný typ, mal mimoriadne ťažký život v cudzom prostredí, dve vojny prežil, dcéra sa mu zasamovraždila, manželka umrela skôr ako on, vlastne umrel opustený v tom Švajčiarsku, ale presadil sa neskutočnou vôľou, vytrvalosťou, disciplínou…Nikdy sa nevzdal,“ ospevuje ho Banáš.

Galéria: Krst knihy Jozefa Banáša Nevzdám to! Aurel Stodola

Nevzdával sa za žiadnych okolností. Hoci sa zdalo, že riešenie nie je, kráčal vpred, aj keď už zdanlivo nebolo kam. V súkromí žil v tichom zúfalstve, navonok však nedal nič znať, naopak, rozdával energiu, pomáhal a povzbudzoval milovaných študentov, ktorí milovali jeho. „Keď prednášal, bol tak efektívny, že študenti sa delili na dve skupiny. Jedna zaznamenávala, čo hovoril a druhá, čo kreslil na tabuľu… A bol to veľmi blízky človek Einstenina“, vyzdvihuje ho Banáš a odpovedá aj na otázku, čo z jeho vlastností a ľudskej stránky chýba dnešnej mládeži. Rovnako prezrádza aj to, kto si ako prvý prečítal túto knihu. A povedal iné meno, než by ste zrejme čakali...

Jozef Banáš sa v písaní nevzdáva, krstil knihu o Aurelovi Stodolovi: TOTO dnešným mladým ľuďom chýba! (Zdroj: NL/Vlado Anjel)

Jozef Banáš (1948) patrí medzi najpredávanejších a najprekladanejších slovenských spisovateľov. Je nositeľom ocenení Zlatá kniha, Platinová kniha, Cena SC PEN, Cena Slovenských pohľadov, Panta Rhei Awards, Čitateľský top titul, Kniha roka, Kniha Kysúc, Zlaté pero Ladislava Ťažkého, Prémia Vladimíra Ferka, Slovenský Avatar, Hlavná cena Literárneho fondu za román Prebijem sa! Štefánik. Muž železnej vôle, ktorý sa v roku 2020 stal odporúčanou literatúrou. V roku 2011 sa s románom Zóna nadšenia (Jubelzone) stal finalistom nemeckej literárnej ceny Johanna Gottfrieda Seumeho, v roku 2020 obdržal Národnú cenu Ruska za román Prebijem sa! Štefánik. Muž železnej vôle a českú cenu Václava Matěja Krameriusa. Jeho diela boli uverejnené v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Rusku, Ukrajine, Maďarsku, Rakúsku, vo Švajčiarsku, v Taliansku, v Portugalsku, Bulharsku, Indii, Turecku, Sýrii, Egypte, Španielsku, USA, Chorvátsku, Srbsku, Azerbajdžane. Román Kód 1 vyšiel v najväčšom indickom vydavateľstve Rajpal & Sons, magazín španielskej kráľovskej futbalovej federácie Fútbol priniesol jeho poviedku Messiho zázrak. V roku 2019 vydal IKAR jeho preklad eseje Stefana Zweiga Vor dem Sturm (Pred búrkou). Mimoriadne úspechy zožal so svojimi biografickými a motivačnými románmi Prebijem sa! Štefánik. Muž železnej vôle a Som Baťa, dokážem to! Ročne absolvuje okolo osemdesiat besied a autogramiád. O svojich knihách prednášal a besedoval v dvadsiatich krajinách.

Viac o téme: Jozef BanášAurel StodolaKrst knihy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu