Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Francúzsko plánuje znížiť vojenskú prítomnosť Afrike

(Zdroj: SITA/Guillaume Horcajuelo / Pool photo via AP)

PARÍŽ - Francúzsko plánuje znížiť prítomnosť svojich vojakov v západnej a strednej Afrike na približne 600 vojakov v súlade s plánmi prezidenta Emmanuela Macrona obmedziť francúzsku vojenskú stopu v regióne. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na tri vlastné zdroje.

Macron vo februári 2023 oznámil, že dôjde k "zreteľnému zníženiu" prítomnosti francúzskych vojakov v Afrike, keďže v niektorých bývalých kolóniách panujú protifrancúzske nálady a krajiny ako Rusko sa uchádzajú o väčší vplyv v Afrike. Francúzsko ponechá v Gabone v strednej Afrike len približne 100 vojakov oproti súčasným 350 a v Senegale v západnej Afrike tiež približne 100 zo súčasných 350, uviedli zdroje blízke vláde a vojenský zdroj, ktoré si neželali byť menované.

archívne video

Fico reaguje na vyhlásenie Macrona, ktorý nevylúčil vyslanie vojakov na Ukrajinu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Paríž tiež plánuje ponechať približne 100 vojakov (z terajších 600) na Pobreží Slonoviny a okolo 300 vojakov v Čade (v súčasnosti ich tam má 1000). Ešte pred dvomi rokmi malo Francúzsko v rámci operácie proti džihádistom viac ako 5000 vojakov v regióne Sahel.

Vojenské junty, ktoré sa dostali k moci v Mali v roku 2021, v Burkine Faso v roku 2022 a v Nigeri v roku 2023 však vojenskú prítomnosť Francúzska obmedzili. Všetky tri krajiny uzavreli bezpečnostné dohody s Ruskom, ktoré sa snaží rozšíriť svoje pôsobenie na kontinente. Čad je poslednou sahelskou krajinou, ktorá hostí francúzskych vojakov.

Viac o téme: VojaciPrítomnosťFrancúzskoAfrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu