Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Katastrofa nepredstaviteľných rozmerov: Jemen je na pokraji najhoršieho hladomoru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hammadi Issa)

SANÁ - Jemen bude čeliť najhoršiemu hladomoru za uplynulých 100 rokov, ak sa neskončia letecké útoky vojenskej koalície pod velením Saudskej Arábie. Ak bude konflikt pokračovať, hladomor by mohol zachvátiť túto krajinu už v nasledujúcich troch mesiacoch a na pokraji smrti sa ocitne 12-13 miliónov ľudí.

Varovala pred tým Lise Grandeová, humanitárna koordinátorka OSN pre Jemen, ktorá pre stanicu BBC uviedla: "Mnohí z nás považovali za nepredstaviteľné, aby sme boli ešte v 21. storočí svedkami hladomorov, aké boli v Etiópii, Bengálsku alebo v častiach Sovietskeho zväzu. Súčasná realita je však taká, že v Jemene sa deje presne to isté." Blízkovýchodný Jemen je v zovretí krvavej občianskej vojny už tri roky - odvtedy, ako húsijskí povstalci podporovaní Iránom obsadili väčšinu územia krajiny vrátane hlavného mesta Saná. Vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie proti nim bojuje od roku 2015 s podporou medzinárodne uznanej jemenskej vlády.

Uprostred konfliktu sa ocitli tisícky civilistov, obklopených mínovými poľami, záplavou mínometných granátov a leteckými útokmi. Výsledkom tejto humanitárnej katastrofy je bilancia najmenej 10.000 mŕtvych a miliónov vnútorne vysídlených. "Niet pochýb, že by sme sa mali hanbiť, a každé ráno, keď sa prebudíme, by sme mali robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli tamojším trpiacim ľuďom ukončiť tento konflikt," zdôraznila v nedeľu Grandeová. Humanitárna organizácia Save the Children v septembri varovala, že boje v Jemene sa menia na "vojnu proti deťom", z ktorých tisíce utržujú počas útokov závažné zranenia, uvádza denník The Guardian.

Šéfka tejto organizácie Helle Thorningová-Schmidtová počas svojej návštevy Jemenu vyhlásila, že stúpa počet útokov na školy a nemocnice, pričom zdravotníci nie sú schopní zvládať obrovské množstvo zranených. Medzitým sa zrútila mena krajiny a v septembri sa zdvojnásobili ceny potravín, čo ešte zvýšilo riziko hladomoru.

Viac o téme: KatastrofaHladomorOSNJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu