Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Do továrne priviezli náklad zemiakov z Francúzska: Takýto objav v ňom zamestnanci nečakali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

HONGKONG - Nemecký ručný granát z obdobia prvej svetovej vojny prekvapil pracovníkov hongkonskej továrne v náklade zemiakov dovezených z Francúzska. Na miesto boli privolaní pyrotechnici, ktorí nevšedný nález bez problémov zneškodnili, informovala agentúra AFP.

FOTO Dráma na francúzskej pláži: Žena zbadala granát, privolaní pyrotechnici boli v šoku

Na podozrivý predmet obalený hlinou medzi zemiakmi upozornili zamestnanci továrne Calbee Snacks v sobotu. Policajní experti vyhodnotili, že objekt vážiaci približne jeden kilogram je v skutočnosti ručný granát pravdepodobne pôvodom z Nemecka.

"Granát bol v nestabilnom stave, lebo bol odistený, ale nevybuchol," povedal médiám policajný komisár Wilfried Wong Ho-Hon. Pyrotechnici následne zbraň na bezpečnom mieste odpálili a všetci zúčastnení z incidentu vyviazli bez ujmy na zdraví.

Do továrne priviezli náklad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako sa granát medzi zemiaky dostal, nie je v tejto chvíli úplne jasné, hongkonská polícia neuviedla presné miesto pôvodu nákladu zemiakov. Historici sa však domnievajú, že granát bol počas prvej svetovej vojny zanechaný v zákope, ktorý sa neskôr stal súčasťou zemiakového poľa, načo bol vykopaný spoločne s úrodou.

AFP napísala, že problémy so starou muníciou nie sú v Hongkongu výnimočné, väčšinou ide ale najmä o americké výbušniny z druhej svetovej vojny, ktoré tam zostali po bojoch s Japoncami na začiatku tichomorskej ofenzívy. Vlani sa podľa AFP našli v tomto autonómnom regióne na juhu Číny tri bomby z bojov v 40. rokoch, z toho dve pri stavbe novej linky metra.

Viac o téme: ZemiakyPrvá svetová vojnaHongkongGrantá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu