Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nevyliečiteľná diagnóza: Kedysi mocný chlap a dnes... Takto choroba zmenila Andyho Hryca

Andy Hryc Zobraziť galériu (7)
Andy Hryc (Zdroj: ČT)

BRATISLAVA - Dlhé roky sa Andy Hryc snažil bojovať s kilogramami navyše. Nakoniec sa s nimi zmieril, ale tento rok prišla vážna diagnóza. A poriadne herca zmenila...

Andrej Hryc (známy ako Andy Hryc) sa narodil 30. novembra 1949 v Bratislave. Absolvoval Divadelnú fakultu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Hereckú kariéru začal v Štátnom divadle v Košiciach. Neskôr sa presunul do hlavného mesta a účinkoval v Divadle Nová Scéna.

Galéria: Andy Hryc

Od 70. rokov sa začal objavovať v televíznych filmoch, ktorých má na konte nespočetné množstvo. V roku 1975 si zahral v komédii Sebechlebskí hudci z obdobia tureckých vpádov v polovici 17. storočia od režiséra Jozefa Zachara. Medzi tie najúspešnejšie patria napríklad: Zbojníci (1978) od režiséra Pavla Haspru, Višňový sad (1978), kde sa pod réžiu podpísal Jozef Budský. Exceloval aj v dráme Miroslava Luthera Ráno pod mesiacom (1979). Televízny film bol nakrútený podľa rovnomennej novely spisovateľa Alfonza Bednára. Umelecký herecký výkon v roku 1998 podal v postave mafiána vo filme Vlada Balca Rivers of Babylon.

Andy Hryc
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FS Barrandov)


Herec zažiaril i v českom filme Habermannov mlyn (2010), kde režisér Juraj Herz otvára jednu z najkontroverznejších kapitol českej histórie - povojnový odsun Nemcov. V tom istom roku sa zhostil úlohy vo filme režiséra Petra Šíchu Bastardi. Kontroverzná snímka chytila Andreja Hryca za srdce nielen pálčivým námetom, ale aj kvalitným spracovaním. V roku 2013 bol Andy Hryc súčasťou hereckého tímu v príbehu lásky z Osvienčimu s názvom Collete. 

Hoci vo viacerých z filmov stál voči nacistom vždy v inej pozícii, vo všetkých stvárnil negatívnu rolu. Hryc však tvrdí, že rozdiel medzi postavami je, v Colette totiž židovský kápo Fritz postupne získa aj ľudský rozmer. Téma holokaustu je Hrycovi blízka. Videl vraj množstvo dokumentárnych filmov s touto tematikou a navštívil tiež koncentračné tábory v Terezíne, Osvienčime či Treblinke a vďaka tomu prehodnotil svoje životné priority.

Andy Hryc
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Bontonfilm)


Umelca obsadzovali aj českí filmoví tvorcovia. Sám Hryc, ktorého si diváci pamätajú ako zloducha zo snímky Kamarád do deště (1999) či z filmu Černí baroni, bol ponukou na účinkovanie v seriáli Ulice nadšený. Režiséri Dušan Klein a Otakar Kosek ho obsadili do úlohy Borisa.

Andrej Hryc už v minulosti pôsobil v politike. Po revolúcii bol súčasťou Verejnosti proti násiliu, neskôr stál pri zrode HZDS Vladimíra Mečiara. Svoju účasť pri zrode hnutia neskôr označil za grandiózny omyl a po odchode z politiky založil Rádio Twist. Až neskôr sa začal angažovať v strane Váš kraj, ktorý sa rozhodol premenovať na politický subjekt Korektúra – Andrej Hryc. Pri tvorbe názvu sa podľa vlastných slov inšpiroval svojou knihou Inventúra. V máji 2019 kandidoval do eurovolieb. Po neúspechu sa rozhodol vedenie strany opustiť.

Andy Hryc
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Wandal Production)


V pozícii generálneho riaditeľa Rádia Twist bol Andrej Hryc organizátorom mnohých verejných aktivít v prospech detských domovov, dobročinných organizácií, napr. Červeného kríža, Ligy proti rakovine, nadácie Úsmev ako dar, nadácie Twist kontra AIDS.

Známy slovenský herec sa musel vysporiadať s tragickou smrťou svojho syna, ktorý havaroval v roku 2008. Aktuálne sám bojuje s vážnou chorobou. Na jar mu bola diagnostikovaná akútna leukémia. Ide o nádorové ochorenie, ktoré sa zvykne označovať aj ako rakovina krvi. 

Choroba Hryca poriadne zmenila. Vždy to bol mocný chlap, ktorý sa nerozpakoval hovoriť o tom, že s kilogramami navyše sa snažil veľakrát bojovať, no neúspešne. „Ja som už asi v živote schudol 650 kíl, takže to je moja celoživotná trauma, ale už som sa s tým nejako zmieril a okolie ma berie takého, aký som,” povedal kedysi pre Topky. 

Andy Hryc a Ondřej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Atelier Vavfilm)

Nevyliečiteľná diagnóza: Kedysi mocný
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook WAH)

Nevyliečiteľná diagnóza: Kedysi mocný
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook - Dagmar Mozolová)

Chorobu objavili umelcovi, keď bojoval s ťažkým obojstranným zápalom pľúc. Okamžite podstúpil chemoterapiu, údajne niekoľkokrát silnejšiu, než je zvyčajné.  „Je to najhoršia možná diagnóza, ktorá sa nedá vyliečiť. Keby na to niekto vymyslel liek, dostane Nobelovu cenu. Pacientovi sa dá jedine uľahčiť prechod do ďalšej dimenzie,“ povedal Andy v relácii Slovenského rozhlasu Opri sa o mňa.  

Viac o téme: Andy Hryc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu