Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na Nobelovu cenu mieru nominovali disidenta z Číny

Liou Si-pa
Liou Si-pa

BRATISLAVA - Tri desiatky osobností verejného života a 51 poslancov parlamentu nominovali väzneného čínskeho disidenta Lioua Sia-paa na tohtoročnú Nobelovu cenu za mier.

Nomináciu zaslali do Oslo minulý týždeň. Liou bol v decembri odsúdený čínskym komunistickým režimom na 11 rokov väzenia za rozvracanie štátu.

"V petícii, ktorú sme poslali do Oslo, signatári pripomenuli fakt, že aktivity profesora Lioua Sia-paa, ktorého nominujeme na Nobelovu cenu mieru, majú už dnes nepopierateľný význam a dosah na formovanie Číny ako dôležitej krajiny v globálnom význame," povedal Milan Nič z Nadácie Pontis, ktorá je spoluorganizátorom nominácie.

Podpore pre zakladateľa čínskej iniciatívy za zlepšenie ľudských práv Charta 08 sa dostalo aj v Česku, kde jeho nomináciu podporili asi štyri desiatky zákonodarcov, bývalý československý a český prezident Václav Havel, ako aj niekoľko desiatok signatárov Charty 77.

Lioua na prestížne ocenenie nominovala minulý týždeň aj americká spisovateľská asociácia International Pen. Čína následne vyjadrila nespokojnosť a varovala pred udelením ocenenia Liouovi.

Zo Slovenska do Osla odišli dve zhodné nominácie. Jednu podporili osobnosti verejného života, medzi inými napríklad bývalý minister kultúry Rudolf Chmel, politológ a signatár Charty 77 Miroslav Kusý či filozof Egon Gál. Pod druhú sa podpísalo 51 opozičných a nezávislých poslancov.

V Charte 08 navrhlo niekoľko sto čínskych aktivistov 19 opatrení k zlepšeniu ľudských práv v Číne. Autori sa inšpirovali Chartou 77 z niekdajšieho Československa. Charta 08 usiluje o ochranu ľudských práv, menšín a životného prostredia, o nezávisle súdnictvo, o demokraciu a o kontrolu štátnej moci.

Liou nie je prvým kandidátom na Nobelovu cenu mieru z radov čínskych disidentov. Vlani bol za favorita na toto ocenenie považovaný Chu Ťia, aktivista bojujúci za práva chorých na AIDS. Potom, čo kritizoval vládnucu komunistickú stranu, bol odsúdený na tri a pol roka väzenia za podnecovanie k rozvracaniu štátnej moci. Cenu napokon získal americký prezident Barack Obama.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu