Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

SMK upozorňuje pri učebniciach na porušenie status quo

Pál Csáky, predseda SMK
Pál Csáky, predseda SMK

BRATISLAVA - Národná rada SR prerokovala novelu školského zákona, ktorou chce SMK zaručiť právo menšín na štúdium v materinskom jazyku.

Je to reakcia na nové učebnice vlastivedy pre štvrtákov, kde sú len slovenské zemepisné názvy. Predkladatelia József Berényi a László Szigeti sa odvolávajú na Európsku chartu menšinových a regionálnych jazykov. Do zákona navrhujú doplniť, že "v súlade s právom detí a žiakov patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na vzdelanie v ich materinskom jazyku" sa v učebniciach, učebných textoch a pracovných zošitoch "uvádzajú geografické názvy v jazyku príslušnej menšiny.“ Doteraz boli menšinové učebnice vydávané s názvami v materinskom jazyku. Školský zákon stanovuje, že sa "deťom a žiakom občanov patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám zabezpečuje okrem práva na osvojenie si štátneho jazyka aj právo na výchovu a vzdelanie v ich jazyku."

Bývalý minister školstva Szigeti poznamenal, že hlavný problém s učebnicami spočíva v tom, že porušujú najhlavnejšie princípy kodifikovaného jazyka. „Nikto nemá právo takto zasahovať do kodifikovaného jazyka,“ zdôraznil. Pripomenul slová predsedu vlády Roberta Fica z roku 2006, že jeho vláda zachová pre národnostné menšiny status quo. „Čo sa týka učebníc, ten stav z minulosti nie je identický s tým dnešným,“ dodal s tým, že donedávna používané učebnice nerobili nikomu problém. Poslanec za KDH Martin Fronc sa nazdáva, že tieto veci netreba dávať v normálnej krajine do zákona, pretože normálne fungujú.

Dnes vydávané učebnice pre školy s vyučovacím jazykom maďarským znamenajú porušenie doteraz uznaných práv, konštatoval v rozprave poslanec Imre Andruskó (SMK). Ovládanie štátneho jazyka je v záujme každého občana. „Som za to, aby Maďari na Slovensku sa naučili spisovnú slovenčinu a v prípade potreby ju aj používali. Ale k tomu nevedie cesta ponižovania a arogancie, ktorú v súčasnosti preferuje ministerstvo školstva,“ zdôraznil. Predložený poslanecký návrh by mal riešiť uplatnenie niektorých základných práv národnostných menšín, ktoré sú zakotvené aj v rôznych dokumentoch Európskej únie. Poznamenal, že v konflikte okolo učebníc nestoja proti sebe dva národy, ale inteligencia a tolerancia stoja voči neznášanlivosti a arogancii. „To sa však, bohužiaľ, nedá riešiť zákonom, podstata problému je totiž skrytá hlboko v dušiach jednotlivcov.

Poslanec Rafael Rafaj (SNS) reagoval slovami, že mnoho názvov obcí bolo v minulosti pomaďarčených. “Nie všetky názvy sú pôvodné historické, maďarské,“ dodal s tým, že pokiaľ sa politici SMK dožadujú takýchto názvov, mohlo by ísť o oživovanie uhorského názvoslovia. Podľa poslanca Miroslava Kotiana (ĽS-HZDS) nie je podstatný problém v tom, že sa „hádame o nejakých pár názvoch“, ale že študenti škôl s vyučovacím jazykom maďarským neovládajú dobre spisovnú slovenčinu. Myslí si, že nedôvera zo strany Slovákov voči Maďarom spočíva v tom, že „sa snažíte vytvoriť na juhu Slovenska také maďarské geto.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu