Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OĽaNO vyzýva poslancov aj prezidentku: Hnutie chce zmraziť platy

Matovič podá návrh na zníženie platov poslancov aj prezidentky Zobraziť galériu (2)
Matovič podá návrh na zníženie platov poslancov aj prezidentky (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Platy poslancov Národnej rady (NR) SR a prezidentky Zuzany Čaputovej by sa mali v roku 2023 extrémne zvýšiť. Tvrdí to líder OĽANO Igor Matovič. Chce preto na najbližšej schôdzi NR SR rokovať o návrhu, ktorým by sa platy v druhom polroku znížili tak, aby poslanci a prezidentka zarábali rovnako ako v minulom roku. Verí, že návrh sa prerokuje, hoci nebude predložený v súlade s rokovacím poriadkom. OĽANO vyzýva poslancov a prezidentku, aby verejne podporili zmrazenie platov.

Matovič na pondelkovej tlačovej konferencii informoval, že plat poslanca by mal vzrásť zo sumy 5814 eur na výšku 6651 eur v roku 2023, čo je o vyše 800 eur viac, ako bol plat v minulom roku. Plat prezidentky by sa mal podľa Matoviča zvýšiť zo 14.408 eur na 16.976 eur. Platy za rok 2023 sa odvíjajú z deficitu hospodárenia, ktorý bol podľa Matoviča zverejnený v apríli. Preto sa má rozdiel v plate poslancov vyplácať spätne. Účinnosť novely navrhnú od júla tak, aby bol plat poslanca a prezidentky v druhom polroku 2023 rovnaký ako plat v roku 2022.

Matovič podá návrh na zníženie platov poslancov aj prezidentky (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hnutie OĽANO vyzvalo prezidentku, aby verejne podporila jeho iniciatívu za zmrazenie platov. Zároveň vyzýva poslancov, aby umožnili zaradiť návrh na rokovanie najbližšej schôdze, ktorá sa začína 2. mája. Návrhy sa do parlamentu musia predkladať aspoň 15 dní pred začiatkom schôdze, zároveň platí, že návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona.

OĽaNO vyzýva poslancov aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Matovič už predkladal zákon o znížení platov poslancov, parlament ho v marci odmietol. "Chceme predložiť riešenie, ktoré síce bude na hrane, ale myslíme si, že poslanci a strany majú morálnu povinnosť to podporiť," tvrdí Matovič. Návrh chcú predložiť v úvode májovej schôdze ako nový bod do programu.

Prezidentka nebude reagovať na návrh Matoviča, zníženie platu žiadala v septembri

Prezidentka Zuzana Čaputová nebude reagovať na návrh lídra OĽANO Igora Matoviča na zníženie platov poslancov a prezidentky. Jej hovorca Martin Strižinec uviedol, že už v septembri 2022 Čaputová požiadala premiéra Eduarda Hegera, aby pri príprave rozpočtu zvážil zníženie jej platu. "Prezidentka nebude reagovať na mediálne výzvy poslancov a nebude vstupovať do straníckych kampaní na podporu rôznych poslaneckých návrhov na poslednú chvíľu," skonštatoval Strižinec.

Prezidentka sa k výške svojho platu vyjadrila v septembri minulého roka v liste premiérovi Hegerovi, v ktorom ho požiadala, aby pri príprave štátneho rozpočtu zvážil zníženie jej prezidentského platu o výšku, ktorú uzná "za vhodnú a primeranú aktuálnej ekonomickej situácii v krajine". Zároveň žiadala, aby toto zníženie reflektoval v legislatívnej úprave platov ústavných činiteľov. "Politici OĽANO mali teda dostatok času na návrh prezidentky zreagovať. Prezidentka k tomu nepotrebovala žiadne verejné výzvy ani tlačové konferencie," doplnil jej hovorca.

Viac o téme: PoslanciPlatyPrezidentkaZmrazenie platovIgor MatovičOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu