Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensku sa triasla zem! Obyvatelia Bratislavy a okolitých dedín pocítili v noci NAJSILNEJŠIE zemetrasenie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - K zemetraseniu došlo na východe Álp o 22:26 a jeho epicentrum sa nachádzalo 12 km juhozápadne od mesta Neunkirchen, ktoré je od hraníc so Slovenskom vzdialené necelých 80 km. Sila zemetrasenia bola najskôr stanovená na 4,1 magnitúdy, Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) aktuálne uvádza 3,9. Podľa rakúskych seizmológov však bolo silnejšie.

archívne video

Muž fajčil, keď ho vyťahovali z trosiek po zemetrasení (Zdroj: Twitter/@tcsavunma)

Ide o jedno z najsilnejších zemetrasení v oblasti východných Álp za uplynulé roky, informuje portál imeteo.sk. Zemetrasenia v alpskej oblasti sú pomerne bežné, väčšinou ale veľmi slabé. Takých zaznamenávajú v Rakúsku počas roka niekoľko. Jemné otrasy pocítili aj obyvatelia Bratislavy a v jej okolí.

Kým u nás išlo naozaj iba o malé otrasy, obyvatelia Rakúska si silu zemetrasenia uvedomili omnoho výraznejšie. Niektorým padali poháre alebo sa im triasli poháre. Väčšiš škody však nikto nehlási.

Takto vyzeral seizmofgraf zo Železnej studničky.

Na Slovensku sa triasla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: seizmology.sk)

Ako sa správať pri zemetrasení?

Portál seizmology.sk má niekoľko rád, čo treba robiť v situácii, keď príde k zemetraseniu.

1. Ak ste vo vnútri budovy, dávajte pozor na padajúce predmety. Vzdiaľte sa od okien a iných sklených predmetov. Nepokúšajte sa vybehnúť von z budovy

2. Aby ste obmedzili možnosť zásahu predmetmi, je lepšie byť pod stolom, posteľou alebo pod zárubňou dverí s rukami skríženými nad hlavou.

3. Ak ste vo výškovej budove, ihneď sa skryte pod stolom. Nechoďte do výťahov, ani na schodisko.

4. Ak ste v obchode plnom ľudí, nepodľahnite panike a nepokúšajte sa utekať k východu. Panika môže viesť ku zraneniam a iracionálnemu správaniu. Ak napriek tomu pociťujete potrebu uniknúť z budovy, zachovajte pokoj a nájdite najmenej preplnený východ.

5. Ak ste vonku, rýchlo sa vzdiaľte od budov, elektrického a iných vedení, komínov a pod. Ak idete autom, zastavte na voľnom priestranstve.

 

Viac o téme: OtrasyZemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu