Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

CoFoE nie je miestom, kde sa rozhodne o budúcnosti EÚ, myslí si Hajšel

Slovenský europoslanec Robert Hajšel
Slovenský europoslanec Robert Hajšel (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) určite nie je tým miestom, kde sa rozhodne, ako bude Európska únia vyzerať o päť alebo desať rokov - skutočne rozhodujúce sú parlamentné voľby v členských štátoch a v menšej miere aj eurovoľby, uviedol slovenský europoslanec Robert Hajšel.

Konferencia sa koná od jari formou občianskych panelov aj webovej platformy, kde môže svoj názor na smerovanie EÚ vyjadriť ktokoľvek. Pripomienky občanov budú základom pre záverečnú správu, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie. Podľa Hajšela je však rok príliš málo na uzavretie debaty o významných zmenách. Konferencia sa navyše začala uprostred pandémie covidu, dodal nezávislý europoslanec, ktorého do EP zvolili v roku 2019 z kandidátnej listiny strany Smer-SD.

Hajšel ocenil snahu EÚ zapojiť čo najviac ľudí do diskusií o budúcnosti Únie, v praxi však vidí veľký priestor na zlepšenie angažovanosti slovenských občanov. "Súdiac podľa priebehu diskusných fór v rámci Konferencie o budúcnosti Európy zorganizovaných aj na Slovensku, pričom na viacerých som aktívne participoval aj ja, nezapojili sa do nich ani napriek snahe štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martina Klusa zďaleka také množstvá občanov, o ktorých by sme mohli povedať, že predstavujú reprezentatívnu vzorku," priblížil Hajšel.

CoFoE by preto podľa europoslanca mala zapojiť do diskusií občanov "nielen vo veľkých mestách, ale aj na vidieku, nielen medzi akademikmi, novinármi a mladými aktivistami, ale aj medzi zamestnancami, dôchodcami a podnikateľmi". "Obávam sa ale, že dôvod (nízkej angažovanosti) nie je iba covid, ale nízka dôvera, že účasť na takomto fóre niečomu poslúži," dodal Hajšel.

Konferencia nemá jasný mandát

Europoslanec pochybuje, že závery konferencie podnietia výraznú zmenu v politike EÚ. "Konferencia o budúcnosti Európy nemá jasný mandát, nekoná sa vo vhodnom čase. Keďže ale k vyhláseniu výsledkov dôjde počas francúzskeho predsedníctva EÚ a tesne pred voľbami nového francúzskeho prezidenta, Emanuel Macron urobí určite všetko pre to, aby výsledky konferencie nejaký zmysel dávali," zhrnul Hajšel.

CoFoE bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ.

CoFoE je šitá len pre zástupcov mimovládnych organizácií, tvrdí Uhrík

Konferencia o budúcnosti Európy je pripravená len pre zástupcov občianskych a mimovládnych organizácií, ktorí budú predstierať, že sú hovorcami všetkých Európanov, pričom budú žiadať viac multikulturalizmu, dúhových pochodov, takzvanej zelenej agendy a LGBT ideológie, uviedol slovenský europoslanec Milan Uhrík. "Výber avizovaných rečníkov a organizácií už bol kritizovaný zástupcami konzervatívneho spektra ako neobjektívny a jednofarebný. Žiadnych skutočných konzervatívcov a vlastencov na tejto konferencii neočakávam a ak áno, tak len akýsi komparz," tvrdí nezaradený europoslanec a predseda slovenského mimoparlamentného Hnutia Republika.

EÚ v rámci CoFoE pozvala stovky náhodne vybraných občanov členských štátov do sídla Európskeho parlamentu, aby tam osobne vyjadrili svoj názor v rámci štyroch občianskych panelov zameraných na rôzne témy. Na každom z nich sa zúčastňuje približne 200 občanov. Ako pripomína Európska komisia, účastníci sú zo všetkých 27 členských krajín, pričom odrážajú demografickú a sociálnu rozmanitosť EÚ a najmenej jedna tretina účastníkov každého z panelov je vo veku do 25 rokov. Uhrík kritizuje aj skutočnosť, že diskusie jednotlivých pracovných skupín týchto občianskych panelov nebudú vysielať naživo. Deklarovaným cieľom je chrániť slobodu účastníkov diskutovať a navrhovať odporúčania.

"Osobne si skôr myslím, že diskusie v skupinách sa nebudú vysielať naživo práve preto, lebo by v nich mohol zaznieť aj iný názor. Plenárne zasadnutia európskych panelov občanov už naživo vysielané budú – a bude v nich to, čo sa schváli na neverejných diskusiách za prítomnosti 'overovateľov faktov'," tvrdí Uhrík. Na plenárnych zasadnutiach má právo vyjadriť sa každý účastník a na doterajších stretnutiach odznievali rôzne názory vrátane kritiky na adresu politiky Bruselu.

"Bolo by raz pekné vidieť, ak by zásadu slobody prejavu a proporcionality priestoru pre rôzne názory Európska únia skutočne realizovala a pretavila napríklad aj na tejto konferencii formou, že by šancu vyjadriť sa nedostali len tí, ktorí majú víziu globálneho štátu, globálnych korporácií a globálneho riadenia, ale aby v rovnakej miere dostali šancu prehovoriť ľudia, ktorí milujú svoj národ, tradície a kultúru," odpovedal Uhrík na otázku, kde v rámci CoFoE vidí priestor na zlepšenie.

Europoslanec očakáva, že závery a odporúčania CoFoE budú mať dosah na ďalšie smerovanie EÚ, keďže "na konferenciu sú prizývané takmer výlučne osoby, ktoré majú zmýšľanie podobné ako európski komisári." Uhrík tiež predpokladá, že väčšina slovenských europoslancov "bude chváliť imaginárnu transparentnosť a dialóg (CoFoE), ale to bude skôr tým, že oni už vymenili službu Slovensku za službu Európskej únii." "Osobne som presvedčený, že slovenský politik zvolený slovenskými občanmi v demokratických voľbách musí reprezentovať názor Slovenskej republiky a razantne, no slušne, hájiť jej záujmy," dodal.

CoFoE je odpoveďou populistom, ktorí sa snažia naštrbiť EÚ, hovorí Šimečka

Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) je odpoveďou populistom, ktorí sa snažia súdržnosť Európskej únie naštrbiť obohratými pesničkami o úradníkoch odtrhnutých od reality a diktáte Bruselu, povedal slovenský europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko/Obnovme Európu). "EÚ je unikátny mierový a demokratický projekt, ktorý nemá vo svete obdoby a pre Slovensko je zárukou stability a prosperity. Určite však v ňom existuje priestor na zlepšenie," priblížil Šimečka. "Napríklad, nie je dobrým signálom, keď majú občania pocit, že dianie v EÚ je od ich každodenného života vzdialené," povedal europoslanec za PS. "Očakávam, že sa konferencii aspoň čiastočne podarí prelomiť túto bariéru," dodal.

CoFoE sa koná od jari formou občianskych panelov aj webovej platformy, kde môže svoj názor na smerovanie EÚ vyjadriť ktokoľvek. Pripomienky občanov budú základom pre záverečnú správu, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie. Ako poznamenáva Šimečka, do rôznych akcií a stretnutí organizovaných pod záštitou CoFoE sa "zapojilo takmer 130.000 Európanov s rozmanitými názormi", čo samo o sebe vyvracia tvrdenia o diktáte Bruselu.

"Je dôležité, že konferencia nie je len PR cvičením, ale ide za ľuďmi na regionálnu úroveň a jej podujatia sa konajú vo všetkých národných jazykoch tak, aby menšie členské štáty neboli znevýhodnené. Vytvára reálny priestor pre témy, ktorým by sme mali venovať väčšiu pozornosť," zhrnul Šimečka podľa neho najväčšie pozitíva tohto projektu. Podľa europoslanca totiž v súčasnosti neexistuje iná veľmoc, ktorá by otvoreným spôsobom vytvárala priestor pre participáciu svojich obyvateľov tak, ako to robí EÚ prostredníctvom CoFoE.

Šimečka však zároveň upozorňuje, že konferencia by nemala byť jednorazovou záležitosťou. Po jej skončení v roku 2022 "by mal na európskej úrovni vzniknúť pravidelnejší mechanizmus na zapájanie občanov do tvorby a rozhodovania EÚ." Europoslanec osobne dúfa, že požiadavky občanov v rámci CoFoE na posilnenie právneho štátu a "ochranu pred rozkrádaním európskych fondov" zosilnia tlak na Európsku komisiu, aby naplno využívala existujúci mechanizmus, "ktorý dokáže autoritárskym a skorumpovaným vládam odobrať právo rozhodovať o prerozdeľovaní európskych zdrojov".

"Ako spravodajca pre právny štát som sa v zápase o právny štát angažoval aj ako spolutvorca novej európskej legislatívy a odmietam sa zmieriť s tým, že tieto nedemokratické praktiky (maďarskému premiérovi Viktorovi) Orbánovi a spol. prejdú. Som presvedčený, že formalizovaný tlak verejnosti môže byť vďaka konferencii dôležitým faktorom pri víťazstve spravodlivosti a dlhodobého prežitia EÚ nad sebeckými záujmami, ktoré ju rozkladajú," vysvetlil Šimečka.

Viac o téme: KonferenciaBudúcnosťEurópska úniaRobert Hajšel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu