Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďari by za zverejnenie zmluvy o Sputniku pokutu nedostali, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu

Vakcína Sputnik V
Vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/Zoltan Mathe/MTI via AP)

BRATISLAVA - Zmluva, ktorú uzatvorilo k nákupu vakcíny Sputnik V susedné Maďarsko, by nemala obsahovať podobnú pokutu, akú by za jej zverejnenie malo dostať Slovensko. Na sociálnej sieti na to upozornila Nadácia Zastavme korupciu.

Zmluva, zverejnená v Centrálnom registri zmlúv (CRZ), medzi výrobcom Sputniku V a Slovenskom obsahuje časť, ktorá hovorí o tom, že za jej zverejnenie hrozí Slovensku pokuta vo výške jedného milióna amerických dolárov. Zo zverejnených častí zmluvy medzi Maďarskom a výrobcom Sputnika V podľa organizácie nevyplýva, že by obsahovala obdobnú pokutu. "Máme podozrenie, že pri nákupe neregistrovanej vakcíny tak mohlo dôjsť k porušeniu povinností pri správe cudzieho majetku, zneužitiu právomocí verejného činiteľa," uviedla.

Pripomenula tiež, že zo slovenských zákonov majú byť zmluvy so štátom verejné. Nadácia nesúhlasí s tvrdením slovenského premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), že zmluva na nákup je pre Slovensko výhodná. Doplnila, že na základe infožiadosti si od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR vypýtali ďalšie podrobnosti k dovezenej vakcíne a tiež k výnimke, ktorú na jej použitie udelil bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

"Ak sa po ich prijatí naše podozrenia z možného porušenia zákonov potvrdia, zvážime ďalšie kroky," informovala. Nezisková organizácia však víta, že nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) zmluvu o dodávke vakcíny Sputnik V zverejnil. "Doterajšie kroky ministra ukazujú, že chce svoj rezort riadiť transparentne a vo verejnom záujme," uzavrela.

Viac o téme: MaďarskoNadácia Zastavme korupciuSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu