Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sankcií za zverejnenie zmluvy na Sputnik V sa neobávam, hovorí Lengvarský

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - O vakcínach Sputnik V, ktoré sú už na Slovensku, sa definitívne rozhodne až po výsledkoch z maďarských a ruských laboratórií. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii. Sankcií za zverejnenie kontraktu sa neobáva, keďže k nemu došlo po dohode oboch strán.

Okolnosti podpisu zmluvy Lengvarský komentovať nechcel. "Čo sa týka ďalšieho osudu vakcín, ktoré tu máme, čaká sa na výsledky maďarského laboratória, ktoré ešte oficiálne nemáme. Ďalej sa bude čakať na výsledky z Ruska, to je otázka mesiaca," vysvetlil. Na otázku, či Slovensko odkúpi všetky dva milióny dávok, ako bolo plánované, alebo odstúpi zmluvy, jednoznačne neodpovedal. "Ešte bude rokovanie s ruskou stranou, určite sa budú niektoré podmienky meniť," načrtol.

V súvislosti s otázkami o efektívnosti zmluvy minister skonštatoval, že mu "bolo povedané, že ide o štandardný typ zmluvy". Ministerstvo zdravotníctva SR zverejnilo zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V vo štvrtok (29. 4.) večer. Dostupná je v Centrálnom registri zmlúv (CRZ). Zmluva na nákup vakcín je uzavretá na 19.900.000 amerických dolárov bez DPH.

Zmluva na nákup Sputnika V je výhodná, obsahuje nadštandardné klauzuly, hovorí Krajčí

Zmluva na nákup vakcín Sputnik V je výhodná, obsahuje nadštandardné klauzuly. Povedal to bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), ktorý zmluvu podpísal. Kontrakt takto hodnotí s prihliadnutím na zmluvy o iných registrovaných vakcínach na ochorenie COVID-19. "Podľa môjho názoru, aj vzhľadom na iné typy zmlúv na dodávky registrovaných vakcín, ktoré dohodla Európska komisia, ide o výhodnú zmluvu s nadštandardnými klauzulami. Napríklad ak ruská strana nedodá aspoň 50 percent dodávok deklarovaných v jednotlivom mesiaci, Slovensko môže jednostranne odstúpiť od zmluvy," uviedol Krajčí.

V súvislosti s klauzulou o zodpovednosti za nežiaduce účinky poznamenal, že podobnú klauzulu obsahujú aj zmluvy týkajúce sa iných registrovaných vakcín na ochorenie COVID-19. "Ako minister som preto preniesol zodpovednosť za eventuálne nežiaduce účinky vakcíny z lekárov na štát," doplnil. Krajčí tvrdí, že Slovensku nehrozia sankcie. "Žiadne sankcie nám podľa mojich informácií nehrozia. Ruská strana oficiálne schválila zverejnenie zmluvy o nákupe," odpovedal na otázku, kto ponesie za sankcie zodpovednosť.

Nevysvetlil, prečo ministerstvo zdravotníctva nezaplatilo za vakcíny včas, čo malo viesť k tomu, že Rusko vrátilo Slovensku platbu späť. "To je otázka na ministerstvo zdravotníctva," povedal Krajčí, ktorý bol šéfom rezortu do polovice marca. Prvú dodávku vakcín Sputnik V priviezli na Slovensko 1. marca. V súčasnosti patrí vakcína Rusku, poukázal Krajčí s odvolaním sa na tvrdenie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO). Krajčí nepovedal ani to, na čie náklady skladujeme v Šarišských Michaľanoch vakcínu, ktorá Slovensku nepatrí. Aj tu odkazuje na ministerstvo zdravotníctva.

Zmluva na nákup Sputnika V je veľmi nešťastná, hovorí Cigániková

Zmluva na nákup vakcín Sputnik V je veľmi nešťastná. Uviedla to poslankyňa Národnej rady (NR) SR a šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS). Tvrdí, že sa zároveň ukázalo, že vtedajší premiér a terajší minister financií Igor Matovič (OĽANO) klamal a šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová hovorila pravdu. "V tomto prekvapenie nie je, ani celkovo v obsahu," poznamenala Bittó Cigániková. Zo zmluvy podľa jej slov vyplýva, že Slovensko nevie, čo a v akej kvalite kupuje. Cena považuje za privysokú, nepáči sa jej ani to, že Slovensko preberá celú zodpovednosť.

"Myslím si, že tá zmluva je pre občanov Slovenska nešťastná," povedala. Na margo toho, či očakáva vyvodenie politickej zodpovednosti, uviedla, že tú už vyvodil Matovič, ale aj bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Otázne podľa koaličnej poslankyne je, čo nastane zo strany Ruska a ako sa krajiny dohodnú. "Zmluva obsahuje klauzulu o tom, že bez ohľadu na to, či tie vakcíny odoberieme alebo nie, musíme zaplatiť 100 percent ceny. Je tam aj pokuta, pokiaľ nejakým spôsobom odstúpime od zmluvy," uviedla.

Podotkla, že ak sa šéfovi rezortu zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO) podarí vybaviť, že z peňazí Slovákov nebude platená pokuta, je všetko v poriadku. Ak by sa však platili vysoké sumy za niečo, čo ani nemáme, poslankyňa očakáva diskusiu o vyvodení ďalšej politickej zodpovednosti. "To už by bolo naozaj cez čiaru," dodala Bittó Cigániková.

Viac o téme: NákupVakcínaZmluvaKoronavírusVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu