Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Udrie ešte na Slovensku pravá zima? Meteorológ vo februári nevylučuje extrémne mrazy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Pavel Matejovič, Getty Images)

BRATISLAVA – Zima na Slovensku ešte neukázala svoju pravú tvár. Podľa známeho meteorológa Pavla Matejoviča môže byť práve február najchladnejším mesiacom tejto zimy. Je dokonca aj šanca na výdatnejšiu snehovú nádielku.   

Tohtoročná zima (december-február) sa podľa meteorológa Pavla Matejoviča pravdepodobne skončí ako teplotne nadnormálna s odchýlkou okolo 2 °C nad dlhodobým priemerom (1901-2000). Odborník pre Topky.sk na sklonku januára tiež skonštatoval, že december bol teplotne silne nadnormálny a podobne to bude aj v prípade januára. „Januárové ochladenia boli totiž len prechodné a málo výrazné, výraznejšie sa prejavili len na severe Slovenska. Zároveň sa v januári vyskytlo viac dní, keď teplota v nížinách juhozápadného Slovenska presiahla 10 °C a počasie skôr pripomínalo apríl,“ priblížil meteorológ. Ako dodal, prevládajúce teplé počasie bolo spôsobené prúdením teplého vzduchu z Atlantiku a západného Stredomoria.

Mrazivý február?

Reputáciu zimy môže čiastočne ešte napraviť február. Dlhodobé prognózy podľa Matejoviča už dlhšie naznačujú, že by k nám mohol od severu a východu preniknúť studený vzduch. „Najchladnejšia bude pravdepodobne druhá februárová dekáda, kedy bude Európa rozdelená na chladnejšiu severovýchodnú a teplejšiu juhozápadnú časť (viď obrázok),“ načrtol meteorológ.

Predpokladané rozloženie teploty vzduchu v Európe v období 7. 2. až 15. 2.
Zobraziť galériu (3)
Predpokladané rozloženie teploty vzduchu v Európe v období 7. 2. až 15. 2.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

V takom prípade by mohol byť február ako celok najchladnejším mesiacom tejto zimy. „Aj keby február nebol studený, môžu sa v tomto treťom zimnom mesiaci vyskytnúť ešte silné mrazy, nie je ani vylúčené, že bude prekonané teplotné minimum tejto zimy, ktoré je -25 °C,“ skonštatoval odborník. Uvedenú hodnotu namerali 18. januára v Skalitom na severozápade Slovenska.

Matejovič však tvrdí, že takéto nízke teploty sa v mrazových dolinách severného Slovenska vyskytujú v zimnom období bežne. V oblasti teplotných rozhraní sa podľa neho môžu vyskytnúť aj zrážky vo forme dažďa alebo sneženia. „Najviac snehu u nás zvykne bývať práve vo februári,“ doplnil.

Akú podobu februárové ochladenie nakoniec bude mať, je v tejto chvíli otázne. „Ak bude prúdiť chladný vzduch od severozápadu, ochladenie sa viac prejaví na horách, no celodenné mrazy (tzv. ľadové dni) v nížinách juhozápadného Slovenska nebudú. Ale ak prenikne studený vzduch od východu alebo severovýchodu, ľadové dni sa vyskytnú aj v najteplejších oblastiach Slovenska,“ uviedol Matejovič s tým, že prognostické modely už viackrát počas tejto zimy avizovali, že príde k výraznému a dlhodobejšiemu ochladeniu. „No nikdy sa to nevyplnilo, ochladenia mali len epizodický charakter. Klíma sa mení a pravdepodobnosť výskytu studených zím sa znižuje. Aj táto zima sa nakoniec zaradí medzi mierne, či bude patriť do desiatky najteplejších, rozhodne február,“ uzavrel odborník na počasie.

Viac o téme: ZimaMeteorológFebruárPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu