Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Horskí záchranári varujú pred lavínami: Nebezpečenstvo trvá vo Vysokých a Západných Tatrách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z 5-dielnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Situácia sa vplyvom predchádzajúceho oteplenia a následne ochladenia všeobecne zlepšila. Snehová pokrývka je sadnutá a s výnimkou niektorých strmých svahov, všeobecne dobre spevnená.

Hlavným lavínovým problémom na určitých svahoch ostáva vetrom previaty sneh z posledného sneženia. Uložený je najmä na záveterných svahoch východných, juhovýchodných a južných expozícií, kde vytvoril doskový sneh rôznej tvrdosti, snehové vankúše a preveje. Uvoľnenie doskových lavín, najmä v spomenutých expozíciách, je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Výskyt samovoľných lavín sa neočakáva.

Tendencia lavínového nebezpečenstva zotrváva.

V nedeľu bolo na horách prevažne zamračené, miestami v Tatrách slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -13 do -6°C. Bolo bezvetrie, alebo fúkal len mierny vietor južných smerov s rýchlosťou do 5 m/s. Nový sneh nepripadol, len nad ránom slabo snežilo v oblasti Tatier. Počas posledného sneženia (nedeľa - streda) pripadlo 30 - 80 cm snehu, ktorý bol silným severozápadným vetrom prefúkaný do záveterných, hlavne južných a juhovýchodných svahov a do pásma lesa. Na záveterných svahoch sú naviate snehové vankúše a doskový sneh rôznej tvrdosti. Horské hrebene a rebrá sú často vyfúkané do tvrdého snehového podkladu. Na krajoch horských hrebeňov sú vytvorené snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. Celková výška snehu dosahuje nadpriemerné hodnoty, v stredných polohách je do 180 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 150 - 250 cm. Viac snehu na danú nadmorskú výšku je v severozápadných pohoriach (Malá Fatra, Západné Tatry), najmenej vo východnej časti Nízkych Tatier.

 

 

Viac o téme: LavínyVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu