Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rana Lajčákovi, prehovoril už tretí zamestnanec: Ďalšie detaily škandalózneho obstarávania

Už traja Lajčákovi zamestnanci si myslia, že sa na ministerstve šafárilo. Zobraziť galériu (4)
Už traja Lajčákovi zamestnanci si myslia, že sa na ministerstve šafárilo. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ďalšia rana ministrovi Lajčákovi. Kauza podozrenia zo šafárenia na ministerstve zahraničných vecí v súvislosti so slovenským predsedníctvom dostala nový náboj. Prehovoril už tretí zamestnanec z ministerstva. Ten potvrdzuje obvinenia kolegov z podozrivých machinácií a plytvania verejných zdrojov.

Najprv prehovorila Zuzana Hlávková. Potom prišiel Pavol Szalai, ktorý odišiel z ministerstva spolu s Hlávkovou. A najnovšie sa rozhodol poukázať na pochybnosti Juraj Zelinka (26). Predstavenie predsedníckeho loga malo byť podľa bývalej úradníčky Zuzana Hlávkovej (26) na ministerstve zahraničia predražené a zaváňalo korupciou.

Iba včera zverejnila Transparency International Slovensko (TIS) blog, v ktorom Zelinka opisuje, ako sa podľa neho pochybne obstarávalo. "Jeho skúsenosti podporujú ich nedávnu výpoveď," píše TIS.

Zuzana Hlávková so šéfom TIS Šípošom
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Hlávková so šéfom TIS Šípošom  (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Pochybné a netransparentné

Zelinka pracoval na ministerstve na príprave slovenského predsedníctva desať mesiacov. Nastúpil 1. marca 2016. Na rovnakom odbore ako Hlávková a Szalai. Deň pred jeho nástupom na ministerstvo spomínaná dvojica odišla. Zelinkova náplň práce bola tvorba a editovanie textov, správa webu predsedníctva, ale aj "koordinačné zabezpečenie predmetu zákazky a súťažných podkladov v procese verejného obstarávania".

Na starosti mal obstarávať krátke reprezentačné videá a spoty ospevujúce Slovensko. Ich kvalita bola podľa neho dobrá, no nepáčilo sa mu obstarávanie. "Spôsob, akým toto verejné obstarávanie prebiehalo bol však pochybný, netransparentný a niektoré praktiky sa podobali tým, ktoré opisovala Zuzana Hlávková pred pár mesiacmi," píše sa na blogu.

Spoty mala vytvoriť firma známeho režiséra LOCO Agency Petra Núňeza. Na rokovaniach sedel so zamestnancami ministerstva, štátnym tajomníkom, ako aj Zuzanou Ťapákovou, mediálnou poradkyňou. Zlom nastal v polovici apríla. "Prekvapivá situácia nastala približne v polovici apríla. V rámci diskusie na jednom zo stretnutí padol zo strany ministerstva návrh spraviť "akože" prieskum trhu a osloviť s ponukou tri agentúry. Spraviť "prieskum trhu" napriek tomu, že konkrétna agentúra bola už vo fáze, kedy na spotoch aktívne pracovala niekoľko týždňov."

Po dohode medzi LOCO Agency a ľuďmi, ktorí sa na stretnutí zúčastnili, dostal tri mailové adresy s menami, kam má odoslať zaslanie zákazky v rámci prieskumu trhu (LOCO Agency, Elaia-Design Studio a STONE PP). Kontakty firiem boli vo wordovom dokumente, ktorý mu poslal konateľ LOCO Agency.

"Zadanie pre oslovené spoločnosti bolo upravené podľa návrhu, ale aj položiek rozpočtu agentúry, s ktorou sme už viac ako mesiac komunikovali. Deadline na zaslanie návrhov a predbežných cenových ponúk bol sedem dní. Do konca týždňa (do 27. 4. 2016) prišli na MZV tri ponuky. Cenovými ponukami sa nikto nezaoberal a pokračovalo sa v rokovaní s pôvodnou, spomínanou agentúrou," pokračuje Zelinka.

Lajčák má čo vysvetľovať
Zobraziť galériu (4)
Lajčák má čo vysvetľovať  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Celé to bolo čudné

Tento postup bral ako čudný a nebol z neho nadšený. Posledné týždne pred začiatkom predsedníctva bol na zamestnancov vyvíjaný pomerne veľký tlak, keďže obstarávanie robili často na poslednú chvíľu. Podľa Zelinku to nemalo takto vyzerať. Nepáčila sa mu ani fáza zverejňovania zmlúv. Najskôr malo ísť iba o zmluvu s LOCO Agency v hodnote 160 tisíc eur. Napokon však ministerstvo chcelo zmluvy na tri "oddelené" zákazky - dve zmluvy podpísané agentúrou a jedna z nich s Petrom Núňezom ako fyzickou osobou. "Zmluva s fyzickou osobou (umelcom) nemusí byť podľa zákona zverejnená v Centrálnom registri zmlúv a celková zákazka sa tak pri kontrole verejnosti zdá byť lacnejšia."

V polovici júna nastala ďalšia čudná situácia. Zelinka dostal vtedy "sprocesovať" zákazku na výrobu krátkych dokrútok, ktoré boli premietané v rámci VIP otváracieho koncertu v Slovenskom národnom divadle.

"Celá zákazka už bola v pokročilom štádiu, no žiadosť o jej schválenie išla ministrovi len týždeň pred konaním koncertu, pričom dokrútky mali byť dodané deň pred koncertom. Dokrútky mala podľa informácií, ktoré som dostal, vyrobiť spoločnosť Elaia-Design Studio s.r.o. Na odporúčanie legislatívneho odboru MZV sme však spoločnosti Elaia-Design Studio s.r.o. navrhli podpísať zmluvu iba s jej konateľom Róbertom Brenkom. Zámerom totiž bolo, aby bola zmluva podpísaná s fyzickou osobou. Napriek tomu, že agentúra pôvodne takéto riešenie nechcela, napokon súhlasila s tým, že ak bude zmluva navýšená o niekoľko tisíc, môže byť podpísaná nie s firmou ale len s jej konateľom. Pointa podpisu zmluvy s fyzickou osobou zostáva zrejme rovnaká - nemusí byť zverejnená."

Lajčák nehovorí pravdu

Zelinka po týchto skúsenostiach nadobudol dojem, že Hlávková a Szalai mali pravdu. "Podobne ako Zuzana Hlávková či Pavol Szalai, aj ja som pri práci na predsedníctve nadobudol dojem, že ministerstvo pri verejných obstarávaniach a zadávaní zákaziek nepostupovalo tak ako malo. Navyše ani nevravelo pravdu a tej sa vyhýba dodnes," tvrdí mladík.

Jedným z dôvodov prečo bol tento blog zverejnený je, že najvyššie vedenie ministerstva pochybenia pri verejných obstarávaniach už mesiace odmieta, informácie sa snaží skrývať a nereaguje ani na infožiadosti, tak ako to predpisuje zákon. Namiesto toho kľučkuje a pokračuje v presviedčaní, že "všetko bolo v poriadku". Nie je to však pravdivý obraz.

S kolegami preto v decembri poslali Lajčákovi list, v ktorom vyjadril pochybnosti nad obstarávaniami a reakciou na výpoveď Hlávkovej. Lajčák na list nereagoval.

Ministerstvo: Počkajme si na vyšetrenie

Hovorca rezortu diplomacie Peter Susko tvrdí, že išlo o bývalého stážistu. "Na MZVaEZ SR od minulého týždňa prebieha hĺbková kontrola Najvyššieho kontrolného úradu, ktorej zmyslom je preveriť zákonnosť všetkých postupov týkajúcich sa obstarávania tovarov a služieb pre predsedníctvo SR v Rade EÚ. Rovnako tak sme požiadali o kontrolu aj Úrad pre verejné obstarávanie ako aj Protimonopolný úrad, ktoré tiež prebiehajú. MZVaEZ SR poskytuje týmto orgánom maximálnu súčinnosť. Blogy na internete a články v médiách sú podnetmi, ktorými sa uvedené kontroly zaoberajú, ale je naozaj potrebné, aby sa k odôvodnenosti či neodôvodnenosti podozrení vyjadrili tí, ktorí na to majú zo zákona právo a kompetencie. Počkajme si na výsledky už zmienených kontrol," uviedol pre TASR Susko.

Žaloba na Lajčáka

TIS stále čaká od ministra vysvetlenia. Lajčák pôvodne Transparency „odmietol poskytnúť ďalšie faktúry, ako aj dokumenty k výberu dodávateľov, ponuky a mená konkurenčných firiem, rovnako ako aj zápisnice z porád." Neskôr sa ministerstvo vyhováralo na prebiehajúcu kontrolu.

Lajčáka kritizovala aj odchádzajúca ombudsmanka Jana Dubovcová. V 18-stranovom dokumente tvrdí, že minister porušil zákon. Ministerstvo päťnásobne porušilo základné právo na informácie, a tým pádom aj zákon o slobodnom prístupe k informáciám a Ústavu SR.

Ministerstvo má pár dní na to, aby odporúčania od ombudsmanky vykonalo v praxi, riaditeľ slovenskej pobočky Transparency však tvrdí, že žalobu podávajú tak či tak. „Budeme argumentovať, že ministerstvo nemá čo plošne odmietať poskytovať dokumenty s argumentom, že sa má k nim uskutočniť kontrola inými inštitúciami typu NKÚ," hovorí Šípoš.

V súčasnosti prešetruje kauzu NAKA - Národná kriminálna agentúra.

Zuzana Hlávková
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Hlávková  (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Kauzu odštartovala mladá zamestnankyňa

Bývalá úradníčka ministerstva zahraničia popísala nekalé praktiky pri kšeftoch s organizáciou kultúrnych akcií počas predsedníctva Slovenska v EÚ. Okrem iného spomína, ako sa narýchlo a podozrivo začalo pracovať na klipe pri predstavovaní slovenského loga kvôli predsedníctvu v EÚ. Namiesto skromnej akcie sa rozpočet nafúkol. Zamestnanci odboru protestovali proti tejto akcii. Ako náhle však zistili, že akciu má organizovať firma, ktorá sa mala podieľať na organizácii snemu strany Smer v Nitre v roku 2015, bolo im jasné, že zákazka prejde.

Prišlo nám to šialené

Na predstavení loga malo byť pustené video podobné spotu zo smeráckej akcie, na ktorom sa podieľala rovnaká agentúra Evka. Zamestnanci odboru neverili vlastným očiam, mysleli si, že toto nemôže prejsť. "Prišlo nám to šialené. Mysleli sme, že je to nejaká zákulisná hra a niekto vo vedení to včas stopne a diplomaticky zruší (pretože odsúhlasenie alebo neodsúhlasenie takéhoto podujatia bolo v kompetencii len najvyššieho vedenia ministerstva)," tvrdí Hlávková.

Zákazka šitá na mieru

Na nový rok (2016) sa začalo podľa Hlávkovej začalo rýchlo na príprave predstavenia loga pracovať. "Narýchlo boli vytvorené podklady na “akože” prieskum trhu, v ktorom boli oslovené tri vopred vybrané eventové agentúry, vrátane Agentúry Evka, na ktorú bolo zadanie zákazky podľa všetkého ušité," dodala.

Stretnutie s Ficom

V stredu sa má TIS stretnúť s premiérom SR Robertom Ficom (Smer-SD). Rokovať majú o korupcii. Šípoš povedal, že ak nebude cítiť snahu riešiť situáciu z premiérovej strany, nebude vidieť dôvod na ďalšie stretnutia. Zároveň potvrdil, že TIS podal opätovne podnet na políciu, Najvyšší kontrolný úrad SR, Protimonopolný úrad SR a Úrad pre verejné obstarávanie.

Viac o téme: PredsedníctvoMiroslav LajčákZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu