Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Pred 65 rokmi začali transporty Židov do táborov smrti

POPRAD - O 20.20 hod. uplynulo presne 65 rokov od prvého transportu slovenských Židov do nacistických koncentračných táborov počas druhej svetovej vojny.

Študenti slovenských stredných škôl a účastníci Dní židovskej kultúry v Poprade si túto udalosť pripomenú pamätným pochodom od bývalých kasární Pod Gerlachom, dnes budova gymnázia, na popradskú železničnú stanicu, z ktorej odišlo pred 65 rokmi prvých 1000 židovských žien a dievčat do koncentračného tábora Auschwitz v Poľsku. Na nástupišti železničnej stanice dnes túto smutnú udalosť pripomína pamätná tabuľa.

Z koncentračných táborov sa po vojne vrátilo len niekoľko stoviek Židov. Jednou z nich je Edita Grossmanová. "Myslím si, že je to len na nejaké čiastočné ospravedlnenie vecí, ktoré sa tu diali," reagovala E. Grossmanová na vyjadrenia niektorých, aj verejne známych osôb, o údajnom blahobyte počas druhej svetovej vojny na Slovensku.

Pamiatku obetí holokaustu si dnes do Popradu prišiel uctiť aj predseda vlády Robert Fico. "Tento spôsob pripomínania si hrozných udalostí je veľmi citlivý. Chcem potvrdiť, že vláda a ja osobne, budeme robiť všetko preto, aby tieto veci boli pripomínané, pretože mám pocit, že čím ďalej, tým viac slovenská verejnosť o tom, čo sa dialo v koncentračných táboroch nevie," uviedol po pietnej spomienke na železničnej stanici v Poprade Robert Fico. Premiér si mal možnosť osobne pozrieť výstavu Projekt vagón, ktorú dnes sprístupnili v Poprade. Spolu s ďalšími návštevníkmi mal možnosť precítiť atmosféru transportov v zatvorenom vozni.

Súčasťou spomienkovej slávnosti na prvý transport Židov zo Slovenska bola aj vernisáž Tibora Spitza nazvaná Aby sa to už nikdy nestalo... a Ivana Köhlera - Jude osudy Riešenie židovskej otázky na Slovensku v Elektrárni Tatranskej galérie v Poprade. Výstava potrvá v Elektrárni do 6. mája.

Od marca do októbra 1942 bolo zo Slovenska vyvezených takmer 58 000 Židov do koncentračných táborov. Po dočasnom pozastavení transportov bolo neskôr vyvezených ďalších približne 15 000 nešťastníkov. Väčšina z nich zahynula v nacistických koncentračných táboroch. Naspäť sa vrátilo len mizivé percento z nich.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu