Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ústavný právnik naznačil, že referendum na Slovensku je zbytočné: Nemá právnu silu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Väčšina spoločnosti je už rozhodnutá, či sa referenda o rodine zúčastní alebo radšej ostane doma. Aj tak sa dá svojím spôsobom vyjadriť názor na kontroverznú tému, ktorá otriasa Slovenskom už niekoľko mesiacov. Čo sa však stane, keď sa dvere hlasovacích miestností uzavrú? Odpovedal nám uznávaný odborník na ústavné právo Doc. JUDr. Peter Kresák, CSc.

Ak referendum nebude úspešné, nič podstatné sa nestane. Čo bude ale nasledovať v opačnom prípade? „Ak by bolo referendum úspešné, bude vyhlásené ako zákon, teda bude publikované v Zbierke zákonov Slovenskej republiky. Podľa náznakov zo strany Ústavného súdu bude mať právne záväzný charakter. Pre zákonodarcov to teda znamená, že by výsledok referenda mali vnímať ako odporúčanie,“ vysvetľuje Peter Kresák.

Avšak, ak sa zákonodarcovia, v tomto zmysle poslanci alebo výbory Národnej rady SR, či vláda rozhodnú v ďalších rokoch tejto téme nevenovať, nič podstatné sa neudeje. Naopak, niečo by sa dialo až pri opačnej iniciatíve. „Ak by sa zákonodarcovia pokúsili prijať niečo, čo by nebolo v súlade s ústavou, mohli by ich za to napadnúť. Ústavný súd však nemá v kompetencii rozhodovať o takomto spore,“ upozorňuje docent Paneurópskej vysokej školy.

Ústavný súd SR rozhoduje o súlade zákonov, nariadení, všeobecne záväzných právnych predpisoch s ústavou, avšak výsledok referenda bude braný rovnako ako ktorýkoľvek iný zákon. Preto ústavný súd nemá dôvod rozhodovať o nesúlade dvoch zákonov.

Na koho by sa teda mohli nespokojní občania obrátiť v prípade, že by referendum bolo úspešné, no Národná rada SR by chcela prijať zákon v rozpore s výsledkom? „Šli by zrejme práve na Ústavný súd, no podľa môjho odborného názoru, ten nemá kompetencie na to, aby mohol rozhodnúť v tejto veci,“ dodáva odborník na ústavné právo.

Záver teda je, že ak by aj prišlo k volebným urnám viac ako 50 percent oprávnených voličov, čo sa v priebehu existencie samostatnej Slovenskej republiky podarilo zo siedmich pokusov iba raz, a ak by aj väčšina z nich na všetky tri otázky odpovedala áno, žiaden praktický právny dopad na Slovákov to mať nebude. Avšak, kampaň Aliancie za rodinu a následná bujará diskusia verejnosti spôsobili, že referendum bude životy ľudí ovplyvňovať aj po skončení hlasovania, bez ohľadu na to, aký bude výsledok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu