Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko sa opäť zviditeľnilo: Aliancia za rodinu namočila pápeža do medzinárodného škandálu!

Na príhovor pápeža vo Vatikáne čakali aj Slováci, ktorí podporujú referendum Zobraziť galériu (5)
Na príhovor pápeža vo Vatikáne čakali aj Slováci, ktorí podporujú referendum (Zdroj: TV LUX)

VATIKÁN - Slovenské referendum otriasa širokou verejnou mienkou. Po tom, ako úsilie Aliancie za rodinu začiatkom februára údajne odobril aj pápež, ho pozornejšie komentujú aj zahraničné médiá a nad podporou pápeža krútia hlavou. Podľa výpovede slovenskej študentky, ktorá navštívila pápeža priamo vo Vatikáne, to bolo úplne inak. František totiž slovenské referendum vôbec nespomenul, hovoril iba vo všeobecnosti a tým pádom ho nemohol podporiť! O tom, že ho zneužili slovenskí aktivisti a cirkev, píše aj jeden z najznámejších amerických webov BuzzFeed.

Slovenské médiá vratane štátnej agentúry TASR a súkromnej agentúry SITA priniesli informáciu, že na audiencii vo Vatikáne v stredu 4. februára vyjadril pápež podporu referendu o rodine. „Pozdravujem slovenských pútnikov a prostredníctvom nich chcem vyjadriť moju podporu cirkvi na Slovensku, povzbudiac všetkých pokračovať v zápase na obranu rodiny, životodarnej bunky spoločnosti,“ adresoval pápež slovenským pútnikom, ktorí sa akcie zúčastnili.

O referende nehovoril

Podľa slovenskej študentky, ktorá aktuálne študuje v Ríme prostredníctvom výmenného programu ERAZMUS, však pápež svoj výrok nespájal s februárovým referendom. „O referende nepadla ani zmienka,“ potvrdila Topkám.

Slovensko sa opäť zviditeľnilo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TV LUX)

Ľudové hlasovanie o rodine na Slovensku podľa TASR podporil aj pápež František a na účasť v ňom tiež vyzvala Konferencia biskupov Slovenska pastierskym listom. Odporcovia referenda nielen na Slovensku, ale prakticky v celej EÚ argumentujú, že ide o hrubý zásah do ľudských práv. Oponenti, predovšetkým zo združení LGBT, s podporou niektorých liberálne orientovaných strán a spolkov zase označujú prívržencov referenda za fundamentalistov. Štátna agentúra dokonca zašla tak ďaleko, že odporcov referenda obvinili z toho, že polarizujú spoločnosť.

Slovensko sa opäť zviditeľnilo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TV LUX)

Pápež homosexuálov neodsúdil

Pápež sa už v minulosti vyjadril na adresu homosexuálov pomerne liberálne, preto jeho údajná priama podpora referenda verejnosť zaskočila. „Ak je niekto homosexuál a hľadá Boha a koná dobro, kto som ja, aby som ho súdil?!“ povedal pápež na adresu homosexuálnych kňazov v minulosti. Takisto pápež viackrát pripomenul, že aj homosexuáli sú naši bratia a nemali by byť v spoločnosti marginalizovaní. Svojím miernejším postojom neraz prekvapil novinárov, ktorí boli zvyknutí na konzervatívnejšie odpovede jeho predchodcu.

„Výchova detí rodičmi rovnakého pohlavia prináša nové výzvy, ktoré je niekedy ťažké pochopiť,“ tlmočil portál PinkNews.co.uk slová pápeža. Napriek tomu, že síce František neodobril homosexuálne manželstvá, nezavrhol ich, ale poukázal na to, že je potrebné sa nad nimi zamyslieť, pretože v niektorých krajinách sú takéto sobáše povolené. Niektorí ľudia okamžite odsudzujú homosexuálne páry bez toho, aby sa nad nimi zamysleli,“ povedal podľa denníka The Telegraph pápež newyorskému kardinálovi Timothy Dolanovi.

Pápežove slová si teraz zahraničné médiá spájajú s februárovým referendom
Zobraziť galériu (5)
Pápežove slová si teraz zahraničné médiá spájajú s februárovým referendom  (Zdroj: BuzFeed, KBS)

Cirkev proti menšinám

Podľa internetového portálu BuzzFeed sa Slovensko stalo bojovým územím o práva LGBT, ktoré rozdeľuje Východ a Západ. Slovenský parlament už v júni 2014 zakázal sobáše osôb rovnakého pohlavia aj ústave. Zástupcovia menšinových komunít hovoria o tom, že cirkev sa zapojila do boja proti ich právam.

„Prvýkrát v novodobej histórii slovenskej katolíckej cirkvi je cirkev zapojená do politickej kampane,“ povedal Martin Macko z iniciatívy Inakosť. Slovensko týmto nadväzuje na úspech referenda v katolíckom Chorvátsku, ktoré prijalo zákaz sobášenia osôb rovnakého pohlavia.

Členovia menšín dúfajú, že k urnám nepríde dostatok voličov a jednotlivé body referenda nenadobudnú platnosť. Kritikom februárového referenda sa tiež nepáči, že aktivity referenda otvorene podporuje aj Konferencia biskupov Slovenska (KBS), ktorá organizuje verejnú zbierku aj pre Alianciu za rodinu.

Slovensko sa opäť zviditeľnilo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: BuzFeed, KBS)

„Referendum samo o sebe je iniciatívou občianskej spoločnosti, nie cirkvi,“ povedal hovorca KBS Martin Kramara, ktorý najprv poprel, že by Alianciu za rodinu finančne podporovala cirkev, potom pre BuzzFeed priznal, že KBS podporuje aktivity pre rodinu. Konferencia biskupov Slovenska od začiatku privítala iniciatívu Aliancie za rodinu a vyjadrila jej podporu rôznymi spôsobmi. Na základe výzvy k podpore prorodinných aktivít na našom webe sme za uplynulý rok prijali dary vo výške cca 6300 eur. Z tejto sumy sme primeranou čiastkou podporili aj aktivity Aliancie za rodinu, uviedol pre Topky Kramara. Hovorca KBS pre BuzzFeed tiež priznal, že bilbord s fotografiou pápeža, ktorý vyzýva k podpore referenda, bol zneužitím hlavy cirkvi.

„Boli by sme veľmi nešťastní, keby referendum produkovalo nenávisť voči homosexuálne orientovaným ľuďom,“ uviedol Kramara pre BuzzFeed. Takisto oponoval, že by cirkev zakazovala edukáciu v oblasti sexuálnej výchovy a deti podľa neho potrebujú byť informované aj o vzťahoch inak orientovaných ľuďoch. Naznačil však, že vzdelanie by malo byť založené na uznaní jedinečnosti postavenia heterosexuálneho manželstva, informoval BuzzFeed.

Video s príhovorom pápeža Františka sa stalo predmetom medzinárodnej diskusie

Pápež František Slovákom na generálnej audiencii 4. februára 2015

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu