Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Advokátka Mešencová: Odhalila korupciu, tak ju vylúčili

Mária Mešencová
Mária Mešencová

BRATISLAVA - Najvyšší súd dnes rozhodol, že advokát nesmie pracovať ako policajný agent pri odhaľovaní trestných činov. Potvrdil tak stanovisko Slovenskej advokátskej komory (SAK). Súd však zrušil rozhodnutie komory, ktorá zo svojich radov vylúčila právničku Máriu Mešencovú za to, že ako agentka pomohla polícii odhaliť údajnú korupciu svojho kolegu.

Mešencová spolupracovala s políciou pri odhalení korupcie iného advokáta Pavla Polakoviča. Ten podľa Špeciálneho súdu v roku 2004 ponúkol advokátke stotisícový úplatok za to, že ovplyvní výpoveď svojho klienta v prospech iného obžalovaného, ktorého zastupoval. Mešencová však prípad oznámila polícii a spolupracovala s ňou ako agentka.

Polakoviča vlani podmienečne odsúdil Špeciálny súd. Podľa Mešencovej a jej advokáta Daniela Lipšica by sa ho nepodarilo usvedčiť, ak by advokátka nespolupracovala ako agent. Rozsudok nad Polakovičom zatiaľ nie je právoplatný.

Rozhodnutie súdu, že advokát nesmie s políciou spolupracovať ako agent, Mešencovú síce sklamalo, potešila sa však, že bude môcť naďalej byť advokátkou. "Aj vlk je sýty, aj ovca ostala celá," okomentovala verdikt. Súd pri zrušení potrestania advokátky prihliadol na to, že ako agentka odhaľovala korupciu iného právnika a nepoškodila záujmy svojho klienta.

SAK vylúčenie Mešencovej odôvodňovala tým, že vykonávanie funkcie agenta je nezlučiteľné s nezávislosťou advokáta. Podľa nich v žiadnej krajine Európskej únie nie je možné, aby bol advokát policajným agentom. Šéf SAK Štefan Detvai dodal, že Slovensko je jedinou krajinou únie, kde sa takýto prípade verejne objavil. "Slovenským špecifikom je, že agentom môže byť civilná osoba," povedal ČTK český advokát Tomáš Sokol. Napríklad v Česku môže byť agentom jedine policajt.

SAK ďalej na rozdiel od Mešencovej a čiastočne i súdu tvrdila, že právnička mohla svojím správaním poškodiť svojho klienta. Advokátke totiž mohla polícia ako agentke odpočúvať telefón, a teda aj prípadné rozhovory s jej klientom, povedala dnes podpredsedníčka SAK Darina Michalková. "Jedným z princípov činnosti advokáta je nezávislosť. (...) Advokát preto nemôže byť riadený nejakým policajtom, aj keď by tým bezprostredne nezrádzal klienta," povedal Sokol.

Dnešný verdikt je významný aj podľa ministerstva spravodlivosti. "Advokát nemôže konať v právnom štáte proti svojmu klientovi," uviedol hovorca ministerstva Michal Jurči. Spojenie advokátskeho povolania s funkciou agenta dokonca prirovnal k pôsobeniu komunistickej tajnej služby (ŠtB), ktorá advokátov využívala ako agentov.

Právny zástupca Mešencovej a exminister spravodlivosti Lipšic po vynesení rozsudku nevylúčil, že s prípadom sa ešte obrátia na Ústavný súd. Tvrdil totiž, že neexistuje iný spôsob odhaľovania korupcie v advokácii ako prostredníctvom agenta. Mešencová sa podľa neho pri odhaľovaní korupcie zachovala čestne; rozhodnutie SAK označil za pomstu. ČTK povedal, že ako poslanec možno už v blízkom čase predloží návrh novely zákona o advokácii, ktorý by zakazoval advokátovi byť agentom iba v prípade, ak by išlo o vyšetrovanie jeho klienta. Takáto zmena v zákone by však bola podľa Detvaia pre advokátov neprijateľná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu