Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

AKTUÁLNE Slovensko zasiahlo extrémne počasie! Búrky, krúpy a silné lejaky: Na týchto miestach hrozí aj povodeň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Johannes Plenio)

BRATISLAVA - Na celom Slovensku platia v sobotu výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Počítať s nimi treba do 19.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Aktualizované 19:42 S búrkami treba na väčšine územia Slovenska počítať aj v nedeľu (26. 5.), a to vo všetkých krajoch okrem Košického. Výstrahy prvého stupňa platia od 10.00 do 20.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe. Varuje pred výskytom búrok v celom Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Rovnako vo väčšine Banskobystrického kraja a v okrese Poprad. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra do 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

AKTUÁLNE Slovensko zasiahlo extrémne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Aktualizované 17:35 V okresoch Malacky a Čadca platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy pred prívalovou povodňou. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe. Meteorológovia vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladajú prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. "Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," dodali. Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia na celom Slovensku do 19.00 h.

AKTUÁLNE Slovensko zasiahlo extrémne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Aktualizované 13:58 Slovensko od skorého rána sužujú silné búrky. Podľa portálu imeteo.sk sa začali vytvárať už krátko po 8:00 hodine ráno, a to v Trnavskom kraji. Krátko potom búrky zasiahli aj Myjavu. Okolo 10:00 hodine zas búrlivé počasie zasiahlo Nové Mesto nad Váhom. Približne o 12:00 sa silná búrka premiestnila k okoliu Púchova a vytvorila sa aj samostatná búrková bunka na Záhorí a nad Prievidzou.

archívne video

Intenzívne búrky v Tatrách si vyberajú svoju daň: Horskí záchranári upozorňujú na zvýšené hladiny vodných tokov (Zdroj: HZS)

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra do 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornili meteorológovia.

AKTUÁLNE Slovensko zasiahlo extrémne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmú.sk)

Na strednom Považí môžu v sobotu búrky spôsobiť povodeň

Na strednom Považí môžu počas soboty búrky spôsobiť vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch, čo môže priniesť povodeň. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa pred prívalovou povodňou. Platí pre okresy Trenčín, Ilava, Púchov a Považská Bystrica.

AKTUÁLNE Slovensko zasiahlo extrémne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmú.sk)

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," píše SHMÚ. Predpokladá sprievodné povodňové javy aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie budú meteorológovia priebežne aktualizovať.

Viac o téme: PočasieDážďKrúpyBúrkyVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu