Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Hrozivá chyba na boeingoch: Lietadlo môže explodovať, týka sa to 300 strojov

Boeing 777 spoločnosti American Airlines.
Boeing 777 spoločnosti American Airlines. (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Nová správa odhaľuje podozrenie na bezpečnostné riziko v modeloch Boeing 777: Približne 300 lietadiel vo flotile American Airlines má mať potenciálne smrtiacu poruchu. V najhoršom prípade by to mohla totiž spôsobiť výbuch stroja vo vzduchu.

Zoznam znepokojujúcich správ o výrobcovi lietadiel v kríze je čoraz dlhší: Začiatkom roka bola objavená elektrická porucha na lietadlách typu 777, ako informoval Daily Mail. Táto chyba by mohla spôsobiť vznietenie a výbuch palivových nádrží v krídlach.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Keď bol defekt objavený, bolo tiež zaznamenané, že 300 ďalších lietadiel Boeing 777 je potenciálne ohrozených - nielen od American Airlines, ale aj od United Airlines, ako sa potvrdilo vo vyhlásení Federálnej správy pre letectvo (FAA). 

Elektrostatický výboj môže viesť ku katastrofe

FAA o probléme informovala v marci a požiadala Boeing a externých expertov, aby o ňom informovali. Či sa tak stalo, nie je známe, uviedli britské noviny. Úrad varoval Boeing pred „elektrostatickým výbojom“ v blízkosti palivových nádrží na úrovni stredného krídla. "Nebezpečný stav, ak sa nenapraví, môže mať za následok zdroj vznietenia v palivovej nádrži a následný požiar alebo výbuch," uviedla FAA.

FAA konkrétne požadovala inštaláciu nového „elektrického vedenia“ a „uzemnenia“, aby sa zabránilo skratom alebo „elektrostatickým výbojom“. Požadované nové komponenty by stáli tesne pod 100 USD na lietadlo. Na odstránenie nedostatku by bolo potrebných celkovo 698 000 dolárov.

Boeing nevidí problém s bezpečnosťou

„Toto nie je bezprostredný problém s bezpečnosťou letectva,“ pokúsil sa Boeing ubezpečiť v súvislosti so správou FAA. "Flotila 777 sa používa takmer 30 rokov a bezpečne prepravila viac ako 3,9 miliardy cestujúcich," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Len nedávno inžinier Boeingu prinútil ľudí vziať na vedomie vážne obvinenia. Spoločnosť ignorovala jej opakované vážne upozornenia o bezpečnosti a kontrole kvality pri montáži modelov 777 a 787.

Najnovší smrteľný incident lietadla Boeing sa týkal aj lietadla série 777. Boeing 777-300ER sa v pondelok večer dostal do silných turbulencií - desiatky ľudí utrpeli zranenia, niektorí vážne, jeden muž dokonca zomrel. Možno dostal infarkt, keď sa lietadlo prepadlo a ľudia a predmety na palube lietali vzduchom. V marci Boeing 777 stratil koleso krátko po štarte z letiska v San Franciscu. 
 

Viac o téme: ExplóziaLietadloBoening
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu