Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poriadne drahé licencie: ÚIPŠ za ne vysolí 5,5 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) obstaráva licencie k digitálnym vzdelávacím objektom, ktoré majú slúžiť pol miliónu žiakov základných a stredných škôl a učiteľom. Predpokladaná hodnota verejnej súťaže je 5 457 342 eur bez DPH.

Digitálne materiály budú vytvorené v rámci projektu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety v celkovej hodnote takmer 27 miliónov eur. Financovaný je prevažne z eurofondov.

"Cieľom súťaže je vygenerovanie dodávateľa, ktorý v rámci licencií pre žiakov a učiteľov zabezpečí prístup k minimálne 30 000 digitálnym vzdelávacím objektom a minimálne 30 typom pracovných zošitov pre 11 všeobecno-vzdelávacích predmetov," informoval dnes hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Digitálne vzdelávacie objekty sú napríklad multimediálne videá, animácie v 2D alebo 3D formáte, textové dokumenty, obrázky, fotografie, interaktívne cvičenia, obrazové doplnenie vzdelávacieho obsahu, zvukové záznamy a pod. Z časového hľadiska môže ísť o jednotky s rôznym časom trvania.

"Sú doplňujúcim vzdelávacím materiálom, ktorý využíva inovatívne formy a metódy výučby," doplnil Kaliňák. Obstarané digitálne vzdelávacie objekty musia byť vecne a odborne správne, spoločensky korektné a musia byť v súlade s požiadavkami na jazykovú správnosť.

"Pred ich zaradením do vyučovacieho procesu prechádzajú zo strany verejného obstarávateľa kontrolou kvality prostredníctvom odbornej komisie tvorenej členmi s odbornými a pedagogickými predpokladmi a prislúchajúcim vzdelaním," spresnil hovorca.

ÚIPŠ hľadá učiteľov na spoluprácu pri tvorbe digitálnych objektov. Na ich mzdy je v projekte vyčlenených 8,65 milióna eur. Takmer stovke učiteľov, ktorí sa už zapojili do tvorby digitálnych materiálov, vyplatia tento mesiac spolu 38 000 eur. Do tvorby digitálnych objektov sa môžu zapojiť všetci aktívni učitelia. Viac ako 800 učiteľov bude pracovať na tvorbe minimálne 12 800 digitálnych objektov, za svoju prácu dostanú desať eur za hodinu.

Podľa doterajších skúseností trvá tvorba jedného digitálneho objektu maximálne 50 hodín. Jeden učiteľ tak bude môcť počas takmer troch rokov odrobiť až 800 hodín. Prioritne sa budú vytvárať digitálne objekty na témy zo Štátneho vzdelávacieho programu, ktoré nie sú digitalizované. Každý digitálny vzdelávací objekt bude posudzovať odborná komisia z hľadiska súladu so Štátnym vzdelávacím programom. 

V rámci národného projektu získajú takmer všetky základné a stredné školy na celom Slovensku s výnimkou Bratislavského kraja do konca roka 2015 prístup k novým digitálnym vzdelávacím materiálom. Už tento rok sa môžu tešiť na digitálne tabule, notebooky a ozvučenie.

Národný projekt Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety je spolu s Planétou vedomostí a ďalšími projektmi súčasťou programu ministerstva školstva DIGIPEDIA2020, ktorý bol spustený s účelom modernizovať rezort školstva v oblasti informatizácie a digitalizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu