Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na portáli Planéta vedomostí sa zaregistrovalo vyše 6500 učiteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od začiatku školského roka sa na portáli Planéta vedomostí zaregistrovalo viac ako 6500 učiteľov. Najviac z nich je z Prešovského kraja, najmenej z Bratislavského. Celkovo sa na portáli zaregistrovalo už 923 základných a stredných škôl.

Na používanie digitálneho obsahu Planéta vedomostí v triede stačí dataprojektor a počítač, prípadne interaktívna tabuľa. S portálom Planéta vedomostí sa dá pracovať kdekoľvek, kde je pripojenie na internet. Práve ten označil minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) v nedávnom rozhovore pre TASR za problém.

"Problém Planéty vedomostí a ďalších projektov súvisí nielen s tvorbou digitálneho učiva a digitálnych pomôcok, ale aj s prístupnosťou v jednotlivých školách. Máme dosť problémov s tým, aby bol širokopásmový internet v obciach, kde je škola a aby bol dostatočne priechodný," povedal šéf rezortu.

Učitelia sa môžu bezplatne zaregistrovať na portáli Planéty vedomostí, a tak majú možnosť tvoriť si prezentácie a prípravy na hodinu. Okrem toho môžu planétu využiť pri zadávaní domácich úloh pre žiakov. "Portál Planéta vedomostí dnes obsahuje viac ako 30.000 interaktívnych vzdelávacích materiálov z prírodovedných predmetov ako matematika, prírodoveda, biológia, chémia, fyzika, ku ktorým majú prístupy okrem učiteľov aj žiaci i verejnosť," uviedol hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Dodal, že každý učiteľ sa môže bezplatne zúčastniť na metodických školeniach, na ktorých sa oboznámia s Planétou vedomostí a ako ju využiť v praxi. Školenia prebiehajú v 19 školiacich centrách na celom Slovensku od 16. septembra 2013 do 31. decembra 2014.

"Pre inovatívnych pedagógov sú okrem metodických školení pripravené Didaktické dielne – semináre z oblasti biológie, fyziky a matematiky, tvorcami projektu nazvané ako Svetadiel Biológia, Svetadiel Fyzika a Svetadiel Matematika," dodal Kaliňák. Prvá Didaktická dielňa – Svetadiel Matematika sa uskutoční v školiacom centre EDULAB v Bratislave v utorok 8. októbra.

Portál Planéta vedomostí je dostupný na adrese https://planetavedomosti.iedu.sk alebo www.planetavedomosti.iedu.sk. Najviac sa zatiaľ registrujú základné školy, celkovo tak doteraz urobilo 710. Najviac, 161 registrovaných škôl, je z Prešovského kraja. Z Banskobystrického je 121, z Bratislavského 71, z Košického 134, z Nitrianskeho 124, z Trenčianskeho 87, z Trnavského 89 a zo Žilinského 136. Z Prešovského kraja je aj najviac učiteľov, ktorí sa zapojili, konkrétne 1112, najmenej učiteľov, 532, je z Bratislavského.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu