Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maturanti z nemčiny aj tento rok zaostávali za angličtinármi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Maturanti z nemčiny dosiahli aj tento rok z testov oveľa horšie výsledky ako ich spolužiaci z angličtiny. Výnimkou pritom neboli ani bilingválne školy. Riaditeľka ústavu, ktorý maturity zastrešuje, vidí dôvod v tom, že nemčina je ťažia, šéfka Asociácie jazykových škôl SR si zas myslí, že s angličtinou sa ľudia stretávajú všade a preto sa ľahšie učí.

O angličtinu je medzi maturantmi tradične oveľa väčší záujem než o nemčinu. Tento rok si ju zvolilo vyše 40.000 stredoškolákov, z nemčiny maturovalo len necelých 11.000 študentov. Kým priemerný výsledok testu z angličtiny na vyššej úrovni B2 bol 63,2 percenta, nemčinári napísali test z rovnakej úrovne priemerne na 44,5 percenta. Z ťažšej úrovne museli maturovať povinne gymnazisti. Horšie dopadli z testov aj nemčinári zo stredných odborných škôl či konzervatórií. Priemerný maturanti tu test z úrovne B1 napísal na 44,3 percenta. Z anglického jazyka dosiahli ich spolužiaci priemerne 55,3 percenta.

"Je to podmienené samotnou štruktúrou nemeckého jazyka, ten jazyk je svojou povahou náročnejší, komplikovanejší ako angličtina. To sa odráža aj na výsledkoch," zhodnotila riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská. Negatívne ju však prekvapilo, že aj maturanti z bilingválnych gymnázií nedopadli lepšie. Gymnazisti z anglických bilingválnych škôl pritom dosiahli v priemere 81 percent, nemčinári len 67 percent. Z tohto výsledku by sa podľa Kanovskej mali poučiť učitelia na nemeckých bilingválnych školách.

Šéfka Asociácie jazykových škôl SR Kristína Bednárová za lepšími výsledkami z angličtiny vidí fakt, že sa s ňou ľudia stretávajú v bežnom živote - v reklame či na internete. "Myslím, že jedným z dôvodov môže byť aj to, že angličtina je oveľa prístupnejšia. Študenti veľa hrajú počítačové hry, četujú na internete, googlia v angličtine," domnieva sa.

Dodáva, že v súčasnosti už medzi ľuďmi v produktívnom veku ťažko nájsť klasického začiatočníka, ktorý by po anglicky nevedel ani slovo. Nemyslí si, že dôvod, prečo sú maturanti v angličtine úspešnejší, spočíva v spôsobe, ako sa angličtina na školách vyučuje.

V tohtoročných testoch angličtinári zvládali najhoršie úlohy z gramatiky, naopak, najlepšie im išlo počúvanie s porozumením. V tom sa najviac darilo aj nemčinárom. V rámci krajov dosiahli najhoršie výsledky z jazykov v oboch úrovniach žiaci z Banskobystrického kraja. Gymnazisti napísali testy z angličtiny najlepšie v Bratislavskom kraji, maturanti zo stredných odborných škôl zas v Nitrianskom kraji, kde boli najúspešnejší aj maturanti z nemčiny, a to v oboch úrovniach.

Z ďalších jazykov si ruštinu vybralo 1575 žiakov, francúzštinu 109 maturantov, španielčinu asi tri desiatky žiakov a taliančinu 17 stredoškolákov. Najslabšie testy napísali stredoškoláci, ktorí si zvolili maturitu zo španielčiny v úrovni B1. Priemerne dosiahli len 33,7 percenta. Od tohto roka pritom žiaci pre úspešnú maturitu museli dosiahnuť z písomných maturít viac ako 33 percent alebo viac ako 25 percent zo slohu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu