Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Neúspešní maturanti sa musia prihlásiť na reparát do konca júna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Stredoškoláci, ktorí neboli úspešní pri písomných maturitách, sa musia na reparát prihlásiť u riaditeľa svojej školy do konca júna. Opravné maturity sa budú konať v termíne od 3. do 6. septembra. Vo väčšine prípadov budú neúspešní maturanti písať testy na niektorej zo škôl v krajskom meste.

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM ), ktorý maturity zastrešuje, odhaduje, že maturitu si tento rok zopakuje asi tisíc študentov.

Ústne maturity sa na slovenských školách skončili minulý piatok (7. 6.). Dobrá známka z ústnej odpovede však už tento rok maturantom nestačila na to, aby úspešne zložili skúšku dospelosti. Ak dostali zo slovenčiny či cudzieho jazyka známku 1, 2 alebo 3, museli mať z testu viac ako 33 percent alebo zo slohu či z eseje viac ako 25 percent. Pri štvorke museli dosiahnuť oba limity. Na reparáte si neúspešní maturanti môžu vybrať, ktorú časť písomných maturít si chcú opraviť. Riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská však odporúča, aby radšej napísali aj test, aj sloh.

"Maturantom odporúčame, aby si vybrali obidve časti, lebo pravdepodobnosť, že zvládnu aspoň jednu z nich, je vyššia, ako keď si zvolia jednu a nesadne im napríklad téma slohu," radí Kanovská.

NÚCEM v spolupráci s odbormi školstva na obvodných úradoch vyberie školy v kraji, kde sa budú reparáty písať. "Budeme vyberať najmä také školy, ktoré budú mať dobrú dostupnosť, aby sa tam mohli dostaviť žiaci z regiónov," povedala Kanovská. Zatiaľ podľa nej nie je jasné, či sa zo všetkých predmetov bude maturovať na jednej škole, alebo bude ku každému predmetu pridelená iná škola.

"Bude to závisieť od dohody s riaditeľom školy. Nechceme mu narušiť vzdelávací proces, lebo je to záťaž na danú školu," dodala riaditeľka. Na ktorej škole sa reparát uskutoční, sa neúspešní maturanti dozvedia od svojho riaditeľa a na stránkach ministerstva školstva.

Maturanti, ktorým nevyšli testy, mali mať pôvodne možnosť na reparát až na budúci rok. Po sťažnosti rodičov však poslanci zákon zmenili. Koncom mája schválili novelu, ktorá neúspešným maturantom umožní reparát už v septembri tohto roka, takže sa stihnú zapísať na vysokú školu ešte tento rok.

Vysokoškolská novela totiž umožňuje prijať žiakov na vysokú školu podmienečne. Ústne maturity si študenti môžu opraviť tiež v septembri na vlastnej škole. Termín podľa Kanovskej určí ich riaditeľ.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu