Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Keď môže ísť na svahu o život: Toto všetko by ste mali vedieť o prilbách!

V zahraničí ju nosí väčšina lyžiarov, u nás z neznámych dôvodov, tak populárna nie je Zobraziť galériu (7)
V zahraničí ju nosí väčšina lyžiarov, u nás z neznámych dôvodov, tak populárna nie je

BRATISLAVA – Otrasné štatistiky lyžiarskej sezóny varujú. Bez prilby už na svah nechoďte. Na Slovensku sa zatiaľ prilby módnym hitom nestali a bezpečnosť ako keby bola druhoradá.

Rekreačné lyžovanie sa v ostatných rokoch výrazne zmenilo. Moderné lanovky a rýchle vleky dokážu prepraviť na svah omnoho viac lyžiarov. Narastá hustota ľudí na svahu, lyže sú vďaka vykrojeniu veľmi rýchle v celom oblúku, umelý sneh je nielen tvrdší ale aj rýchlejší a na zjazdovkách číha na lyžiara množstvo prekážok od skútrov a ratrakov cez stĺpy až po stromy.

Každý zodpovedný lyžiar myslí na svoju bezpečnosť a siahne minimálne po kvalitnej lyžiarskej prilbe. U detí to platí dvojnásobne. Horská služba každoročne zaznamená aspoň jeden smrteľný úraz, ktorému by sa dalo predísť, keby dotyčný lyžiar mal na hlave prilbu. Zranenia hlavy prestavujú priemerne až 30% úrazov na svahu.
„Lyžiarska prilba je bezpečnostný prvok, ktorý je určený len na tú jednu udalosť, ktorá sa môže stať každému lyžiarovi bez rozdielu jeho schopností a tou je ochrana pred nárazom.“ Hovorí Štefan Velgos, zástupca výhradného distribútora uvex na Slovensku. „Druhú šancu už dostať nemusíte.“

"V zahraničí, kde je nosenie prilby povinné, štatistika úrazov hlavy hovorí o 19 %, na Slovensku je to vo vekovej kategórii do 19 rokov až 40 %," vysvetlila Martina Valachová, predsedníčka združenia Chráňme naše deti s tým, že najohrozenejšou skupinou pri úrazoch sú deti do šesť rokov a takmer trikrát väčšie riziko úrazu je u chlapcov. "Zo štatistík nám vyplynulo, že koncom januára stúpa úrazovosť detí na svahoch," dodala. zdôvodnila štart informačnej kampane Chráňme hlavy našich detí s podtitulom Vymeňme čiapky za prilby v čase polročných prázdnin.

prilba lyžovanie ochrana bezpečnosť
Zobraziť galériu (7)


Kvalita má normu aj certifikát
Lyžiarska a snoubordová prilba predstavuje podľa najnovších technických poznatkov najlepšiu možnú ochranu hlavy pred vonkajšími vplyvmi. Nemôže však nikdy poskytnúť záruku na vylúčenie zranení. Lyžiarske a snowboardové prilby musia spĺňať európsku normu EN 1077, okrem toho sú niektoré certifikované podľa normy USA ASTM F 2040, pokiaľ to je príslušne vyznačené na prilbe. Všetky kvalitné prilby by mali zodpovedať európskej smernici 89/686/EHS a sú preto označené znakom CE. V rámci tejto normy sú prilby testované na tlmenie nárazov, priepustnosť, strhávanie, pevnosť remienka pod bradou a krycie zóny. Prilby triedy A a triedy B sú určené pre alpských lyžiarov, snoubordistov a podobné skupiny. Trieda A poskytuje pomerne vyšší stupeň ochrany. Naopak trieda B môže poskytnúť lepšie vetranie a lepšiu počuteľnosť, chránia ale menšiu oblasť hlavy (mäkké uši) a poskytuje nižšiu mieru pevnosti proti preniknutiu.

prilba lyžovanie ochrana bezpečnosť
Zobraziť galériu (7)

Technológie sa líšia
Z konštrukčného hľadiska delíme prilby na Hardshell technológiu, kde vrchná škrupina (shell) a vnútorná absorpčná vrstva (ESP) sú spojené lepením. Výhodou je lepšie odvetrávanie, ktoré umožňuje odvádzanie potu a je možné aktívne ovládať. Tým sa zvyšuje komfort nosenia, keďže lyžiar trávi viac hodín s prilbou na hlave. Nevýhodou je vyššia cena a mierne vyššia hmotnosť. Prilby konštrukcie In-mould majú vrchnú škrupinu a absorpčnú vrstvu zlisovanú dokopy. Výhoda je nižšia hmotnosť a vynikajúca pevnosť. Nevýhoda pasívne vetranie, ktoré nedosahuje komfort Hardshell technológie. Novinkou je takzvaná Hybrid technológia, ktorá kombinuje obe konštrukcie a tak ponúka to najlepšie z oboch technológii.

Každá správna prilba by mala mať nielen kvalitné materiály a spracovanie, ale tiež by mala obsahovať uši, ktoré sú schopné prepúšťať prirodzené zvuky tak aby mal lyžiar prehľad čo sa deje okolo neho. Mnoho ľudí chce pri lyžovaní počúvať hudbu. Špunty v ušiach, alebo priamo zabudované slúchadlá v prilbe odborníci neodporúčajú. Hudba znižuje koncentráciu a znemožňuje počuť dôležité zvuky okolo lyžiara.
Uzatvárateľný systém je tiež dôležitý. Najlepší výrobcovia ponúkajú štandardne polohovateľný uzatvárateľný systém, ktorý je možné ovládať jednou rukou a bez nutnosti vyzliekať rukavice. Väčšina výrobcov taktiež ponúka nastaviteľný systém pre lepšie prispôsobenie prilby na hlavu, či držiak lyžiarskych okuliarov na prilbe.

Tiež by vás mohlo zaujať: Výpredaje lyží sa začali: Vyberte si tie pravé!

Ako si vyberať
Pre správny výber veľkosti sa ako orientačný bod odmeria obvod hlavy na šírku jedného prsta nad obočím. V mnohých obchodoch má predajca k dispozícii meter na meranie obvodu hlavy. Rozsah veľkostí by mal byť uvedený v cm na nálepke, ktorá je súčasťou každej prilby. Vyskúšajte si niekoľko prilieb, takto hneď zistíte prvé rozdiely. Je dôležité, aby prilba mala určitý sklz, t. j. prilba musí hlavu citeľne obopnúť. Prilba by mala držať príjemne a pevne na hlave, nesmie byť však príliš tesná. Pozrite sa pri tom do zrkadla – vyberte si prilbu, ktorá vám pristane.
Dbajte na to, aby bola prilba nasadená na hlavu vo vodorovnej polohe. Prilba by nemala sedieť príliš ďaleko na zátylku, pretože by tak bolo čelo nechránené, ani by nemala byť posadená príliš hlboko do čela, pretože v tejto polohe môže negatívne ovplyvniť výhľad.

prilba lyžovanie ochrana bezpečnosť
Zobraziť galériu (7)

Ak má prilba nastavovací systém, môžete si celkom individuálne prispôsobiť veľkosť vašej prilby. Nasaďte si ju do správnej polohy a otáčajte nastavovacím kolieskom.

prilba lyžovanie ochrana bezpečnosť
Zobraziť galériu (7)


Na rad prichádza kontrola pevného nasadenia. Ľahko potrasiete hlavou s otvoreným remienkom pod bradou. Prilba nesmie zmeniť svoju polohu. Optimálne nastavenie je potrebné preto, aby prilba spĺňala svoju bezpečnostnú funkciu na 100 %.

Starostlivosť, čistenie a skladovanie
Komfortná výstelka sa môže vyčistiť vlhkou utierkou. Ako čistiaci prostriedok použite jemný mydlový roztok alebo silne zriedený prací prostriedok na jemnú bielizeň. Výstelky aj popruhy sa sušia pri izbovej teplote.
Aj skelet prilby by sa mal čistiť iba vlažnou vodou a jemným mydlovým roztokom. Nepoužívajte žiadne rozpúšťadlá, ako napr. riedidlá ani podobné chemické prostriedky.
Príliš vysoké teploty alebo silné UV - žiarenie môžu prilbu poškodiť. Neskladujte ju preto pri teplotách vyšších ako 60 °C, čo je možné dosiahnuť napríklad pri žiarení slnka na odkladaciu plochu vo vnútri auta. Neodkladajte ju priamo na resp. k tepelným zdrojom ako napríklad pec. Prilbe stačí ak ju jednoducho uložíte na suché miesto.
Pravidelne skontrolujte, či nie sú viditeľné poškodenia. Malé škrabance pritom neznižujú ochranný účinok prilby. Ak si vyžaduje opravu,  používajte výhradne originálne náhradné diely. V špecializovanom obchode vám určite poradia.

prilba lyžovanie ochrana bezpečnosť
Zobraziť galériu (7)


Niekoľko zásad
• Lyžiarska prilba je vhodná výlučne pre lyžovanie a snoubord. Pre ostatné druhy športov ako jazda na bicykli, motocykli a mopede vhodná nie je.
• Pred jazdou dbajte na správne nasadenie prilby. Uzatvárateľný systém remienka pod bradou musí byť vždy kompletne zatvorený. Popruhy musia pevne priliehať. Rovnakú pozornosť venujte aj kontrole prilieb sprevádzaných detí.
• Na prilbu nemaľujte, nič nelepte ani ju nelakujte! Vo farbách, nálepkách a lakoch sa môžu vyskytovať častice, ktoré negatívne ovplyvňujú stabilitu prilby a tým jej ochranný účinok.
• Prilbu netunujte! Do skeletu nikdy nevŕtajte ani neskrutkujte.
• Následkom pádu resp. silného nárazu sa môže ochranný účinok skeletu prilby silne ovplyvniť, aj keď sa nedajú rozpoznať žiadne vonkajšie poškodenia. Bezpodmienečne potom prilbu vymeňte. Nikdy nepoužívajte prilbu, ktorá sa stala účastníkom nehody!
• Aj s ochrannou prilbou jazdite opatrne a nevystavujte sa zbytočným rizikám.

Najčastejšie chyby pri kúpe
Ak si prilbu kupujete v hypermarkete, nemôžete čakať že vám personál predajne odborne poradí ako si  správne prilbu vybrať.

Prilba z internetového obchodu nemá správnu veľkosť.  „Zákazníci si kupujú prilby online, nevyskúšajú si tak  dostatočné množstvo prilieb aby zistili ktorá im sadne najlepšie,“ informoval Štefan Velgos z K2 Shopu v Bratislave. Meter na správne zmeranie obvodu hlavy si môžete stiahnuť tu.


Nekupujte deťom prilbu na niekoľko sezón dopredu. Prilba im je najskôr veľká a potom malá. „Pokiaľ prilba nesedí riadne na hlave, jej funkcia je obmedzená alebo žiadna. Preto odporúčam navštíviť špecializovaného predajcu, ktorý Vám poradí s výberom a má v ponuke dostatočné množstvo prilieb tak aby ste si vedeli správne vybrať,“ dodal Velgos.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu