Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Varovanie expertov: Pripravte sa na to, že TOTO do roku 2050 navždy zmizne zo Zeme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Ľadovce v tretine oblastí na zozname svetového dedičstva do roku 2050 zmiznú, uvádza Organizácia OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) v novej správe. Podľa nej je možné zachrániť zvyšné dve tretiny ľadovcov, len ak sa podarí výrazne obmedziť emisie skleníkových plynov, píše agentúra AFP.

Ľadovce v oblastiach na zozname svetového dedičstva pokrývajú plochu zhruba 66 000 kilometrov štvorcových a predstavujú zhruba desať percent všetkých svetových ľadovcov. "Ľadovce v tretine z päťdesiatich oblastí na zozname svetového dedičstva UNESCO sú odsúdené na to, že do roku 2050 zmiznú, a to nezávisle na snahách obmedziť rast teplôt," píše organizácia. V ďalších dvoch tretinách oblasti je možné ľadovce ešte zachrániť, pokiaľ sa podarí obmedziť rast globálnych teplôt do 1,5 stupňa v porovnaní s predpriemyselnou érou. V prípade, že by sa tak nestalo, hrozí, že sa do roku 2100 rozpustí polovica ľadovcov v oblastiach chránených UNESCO. 

Pri zosuve veľkého kusa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico via AP)

Najviac ohrozené sú ľadovce v afrických parkoch a pohoriach, napríklad na Kilimandžáre. V Európe hrozí, že sa rozpustia ľadovce v Dolomitoch či Pyrenejách. V Amerike do roku 2050 zmiznú podľa UNESCO ľadovce v Yosemitskom a Yellowstonskom národnom parku či v národnom parku Los Alerces v Argentíne. Výrazný úbytok masy zaznamenávajú aj ľadovce v Ázii. 

Varovanie expertov: Pripravte sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

UNESCO tvrdí, že sa tempo topenia ľadovcov zrýchľuje od roku 2000. Podľa organizácie je to dôsledok zmeny klímy, ktorú spôsobujú emisie skleníkových plynov. "Len rýchly pokles úrovne emisií oxidu uhličitého môže zachrániť ľadovce a mimoriadnu biodiverzitu, ktorá od nich závisí," uvádza šéfka UNESCO Audrey Azoulayová. Podľa nej je nová správa výzvou štátom pred klimatickou konferenciou OSN v Egypte, aby začali konať ráznejšie. Podľa odhadov UNESCO ľadovce každoročne strácajú zhruba 58 miliónov ton ľadu, čo je spoločná ročná spotreba vody Francúzska a Španielska. To prispieva k rastu hladiny morí a oceánov a súčasne to má neblahé vplyvy na vodné hospodárstvo. Polovica ľudstva závisí na ľadovcoch ako zdrojoch vody pre potrebu domácností, v poľnohospodárstve či na výrobu elektriny. 

Viac o téme: Globálne otepľovanieSkleníkové plynyTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu